Bezeg recepti – pripravite osvežilno šabeso in bezgov sirup!

posted in: Aktualno, Kuharski recepti | 0
bezeg recepti
POGLEJ ZDRAVILNE UČINKE BEZGA! KLIKNI TU!

Poznamo več vrst bezga, vsi spadajo v družino Adoxaceae, pižmičevke in nosijo latinsko ime Sambucus. Pri nas je najbolj razširjen črni bezeg, pogosto mu pravimo tudi navadni bezeg. Ta vrsta bezga raste v obliki grma, pogosto zraste v drevo in doseže tudi do 10 m v višino.

V mesecu maju se v velikih ploščatih pakobulih razcvetijo majhni, smetanasto beli, sladko in ostro dišeči cvetovi. Iz cvetov se kasneje razvijejo bleščeče majhne in črne jagode. Iz cvetov in iz rdečih jagod lahko pripravimo različne slastne napitke in okusne jedi. Najbolj zanimivi bezeg recepti – šabesa, bezgov sirup, bezgov čaj in bezgova marmelada.

Pri bezgu uporabljamo cvetove in zrele jagode, medtem ko listi in ostali deli rastline vsebujejo snov cinogeni glikozid, ki so znanstveniki poimenovali sambunigrin. O toksičnosti listov bezga je narejenih že nekaj raziskav, predvsem zato, ker se ti glikozidi nahajajo tudi v drugih užitnih rastlinah. Če bi dlje časa uživali liste bezga, bi lahko prišlo do kopičenja cianida v telesu.

Najbolj priljubljeni recepti iz cvetov bezga

V nekaterih zapisih zasledimo, da bezgovi listi vsebujejo zdravilno snov, ki vpliva na količino sladkorja v krvi. Dokončno razpravo seveda prepustimo strokovnjakom. Znanstveniki vpliva listov in lubja bezga na naš organizem niso dokončno potrdili, zato bodimo previdni in uživajmo samo cvetove in zrele jagode, pri čemer tudi pazimo, da pri pripravi uporabimo čim manj peclja.

Šabesa

Šabesa je osvežilna in aromatična pijača, ki jo pripravimo iz svežih cvetov bezga. Zaradi naravnih kvasovk iz okolja lahko prid pri pripravi pijače do alkoholnega vretja, zato lahko napitek vsebuje nizko vsebnost alkohola, nekje do 0,5 do 1,5%.

Poznamo več receptov, običajno se vedno držimo enega recepta, a občasno lahko poskusimo tudi kaj drugega. Moj recept za osvežilno šabeso:

Za šabeso iz svežih bezgovih cvetov potrebujemo naslednje sestavine:

V lepem in sončnem vremenu naberemo cvetove in dobro otresemo, da iz njih preženemo morebitne žuželke. V nekaterih receptih je navodilo, da cvetove na hitro oplaknemo z vodo, vendar če smo jih nabrali v resnično čistem okolju to ni potrebno, saj speremo cvetni prah. Limone pa vsekakor dobro operemo in jih narežemo na kolobarje.

V velik lonec nalijemo vodo, dodamo limone, bezgove cvetove, kis in sladkor. Vse sestavine rahlo premešamo, pokrijemo in pustimo stati 24 ur. V tem času mešanico večkrat premešamo. Naslednji dan vse skupaj precedimo in sok iz bezgovih cvetov je pripravljen. Pijača je zelo okusna, če ji dodamo nekoliko mineralne vode.

Bezgov sirup

Bezgov sirup pripravimo iz bezgovih cvetov, ki so tudi koristno zdravilno zelišče. Cvetovi vsebujejo čreslovine, kalij, sluzi, fenole in flavonoide. Bezgovi cvetovi vsebujejo tudi veliko vitamina C in A, zato so pripravki iz bezgovih cvetov zvesti spremljevalci pri gripi, prehladu, kašlju in bolečem grlu. Bezgov čaj, bezgov sirup in šabesa, pa so primerni tudi za čiščenje organizma. 

Za pripravo bezgovega sirupa potrebujemo naslednje sestavine: 

 • 30 svežih bezgovih cvetov
 • približno 8 dkg citronke
 • 3 limone
 • 3 kilograme sladkorja
 • 3 litre vode

Naberemo sveže bezgove cvetove, če so veliki jih bo dovolj 30, če pa so manjši, pa je lahko kakšen več. Najprej v večjem loncu zavremo vodo, dodamo sladkor in počasi mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Sladkano vodo nato nekoliko ohladimo, dodamo bezgove cvetove, citronko in na koščke narezano limono.

Mešanico pokrijemo in pustimo stati približno 48 ur. Po tem času sirup precedimo in ga prelijemo v čiste kozarce, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. Slasten bezgov sirup mešamo z vodo ali mineralno vodo, v vročih poletnih dneh lahko pijači dodamo še malo ledu in košček limone.

Bezgov čaj

Bezgov čaj pripravimo iz svežih ali posušenih bezgovih cvetov. Poparek iz posušenih bezgovih cvetov olajšuje izkašljevanje in spodbuja potenje, zato ga uporabljamo za zniževanje visoke vročine. Bezeg recepti – vsekakor je bezgov čaj spremljevalec pri prehladih in gripi, pogosto pa ga uporabljamo tudi kot diuretik.

Poparek iz suhih bezgovih cvetov

5 gramov suhih bezgovih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in namakamo do deset minut. Nato bezgov poparek precedimo in pijemo najmanj tri skodelice na dan.

Prevretek iz bezgovih cvetov

Za lajšanje vnetega grla, pri vnetih dlesnih ali pri vnetju ustne votline, si pripravimo prevretek iz bezgovih cvetov. 50 gramov bezgovih cvetov stresemo v 1 liter vrele vode, kuhamo 5 minut, pokrijemo in počakamo, da se ohladi.

Prevretek uporabimo za grgranje in izpiranje ust najmanj šestkrat na dan, posebej po oboku.

Bezgove jagode

Zrele bezgove jagode nabiramo zgodaj jeseni. Poznamo veliko zanimivih receptov za pripravo bezgovih jagod, najbolj zanimiva je bezgova marmelada, bezgov sok in bezgovo vino. V bezgovih  jagodah so antocianini, folne kisline ter vitamina A in C. V zrelih jagodah so tudi flavonidi in cianogeni glikozidi, ki so v večjih odmerkih lahko strupeni.

Surove jagode niso užitne. Dolgotrajno uživanje in uporaba bezgovih pripravkov lahko povzroči preveliko izločanje kalija z urinom. Pripravke iz bezga uporabljamo zmerno in doslej kljub majhni navzočnosti kolilin cianogenih glikozidov ni podatkov o škodljivih stranskih učinkih. Nosečnice in doječe mamice, naj bezgovih pripravkov v tem času ne uporabljajo.

Bezgova marmelada

Bezgova marmelada je čudovita jesenska kulinarična poslastica. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 • 50 dkg svežih bezgovih jagod
 • 3 pomaranče
 • 50 dkg jabolk
 • 1 kg želirnega sladkorja

Naberemo zrele bezgove jagode in jih na hitro operemo. Jabolka in pomaranče olupimo. Pomaranče narežemo na majhne koščke, jabolka pa naribamo. Vse skupaj damo v večji lonec, dodamo bezgove jagode in želirni sladkor. Pristavimo na ogenj in počasi kuhamo toliko časa, da dobi marmelada primerno gostoto.

Kuhanje svežih bezgovih jagod je izredno pomembno, saj s toplotno obdelavo uničimo strupene učinkovine v njih. Marmelado moramo med kuhanjem ves čas mešati, da se ne prismodi. Ko precenimo, da je marmelada dovolj gosta, jo odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi in jo šele nato shranimo v čiste kozarce s pokrovom.

Čežana iz bezgovih jagod in hrušk

Čežano iz bezgovih jagod, hrušk in češpelj pripravimo kadar imamo na voljo veliko sadežev bezga. V starih časih so bezgovo čežano ponudili s svežimi žemljicami. Vendar pozor! Čežana ni dolgo obstojna, saj vsebuje malo sladkorja. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 • 500 gramov zrelih bezgovih jagod
 • 250 gramov zrelih hrušk
 • 250 gramov zrelih češpelj
 • 60 gramov sladkorja
 • 1/2 žličke zmletih klinčkov
 • 1/2 žličke zmletega cimeta

Naberemo zrele bezgove jagode, jih operemo in počakamo da se posušijo. Češplje operemo, jih razpolovimo in jim odstranimo koščice. Hruške operemo, jim odstranimo peščišče in jih razrežemo na četrtinke. Vso sadje z malo vode zavremo skupaj z začimbami in sladkorjem. Nekaj minut kuhamo in občasno premešamo. Čežano prelijemo v kozarce in jih dobro zapremo, porabimo jo v nekaj dneh.

Čaj iz posušenih bezgovih jagod

Bezgove jagode so tudi zdravilno zelišče. Posušene uporabljamo pri zaprtju, ki nima organskih vzrokov. Čaj iz bezgovih jagod tudi pomirja, blaži napihnjenost  in je hkrati blago odvajalo. Eno čajno žličko posušenih bezgovih jagod namakamo čez noč v v skodelici hladne vode.

Zjutraj vse skupaj zavremo in takoj odstavimo z ognja. Počakamo da se čaj ohladi in ga nato precedimo. Čaj iz bezgovih jagod pijemo zjutraj in zvečer po eno skodelico.

BEZEG RECEPTI:
https://youtu.be/2luTAd8vln0