Sirup iz čebule in meda za lajšanje suhega kašlja

čebula proti kašlju
OKREPITE IMUNSKI SISTEM! POGLEJ TU!

Narezana čebula proti kašlju, je med najbolj učinkovitimi zdravili, ki nam jih nudi narava. Če nas muči dražeč, suh kašelj brez izpljunka, nas lahko precej izmuči.

Čebula je močan borec proti kašlju, pripravki iz čebule in sladkorja delujejo blago, vendar enakomerno pri hripavosti, suhih katarjih zračnih poti in pri vnetju grla. 

Učinek čebule pri prehladih strokovnjaki razlagajo tako, da hlapne snovi ki jih delno izločamo preko pljuč, sprostijo krče in spodbujajo izločanje bronhialnih žlez.

Čebula proti kašlju

Med krčevitim kašljem pogosto tudi čutimo bolečino v prsih. Suh kašelj je običajno simptom infekcijskih bolezni, kot na primer prva faza bronhitisa.  Kašelj, pri katerem je prisoten sluzast izpljunek, je pogosto že znak bronhitisa.

Bronhitis je najpogostejše obolenje spodnjih dihalnih poti in zanj značilen simptom je tudi bolečina za prsnico. Bronhitis povzročajo virusi, ki lahko preidejo na sapnice tudi iz nosu in žrela.

Čebula je naravno sredstvo, ki se že dolgo časa uporablja za lajšanje kašlja. Vsebuje snovi, ki pomirjajo draženje in vnetja v grlu ter pomagajo pri izkašljevanju sluzi. Čebulni sirup je ena izmed priljubljenih oblik uporabe čebule pri zdravljenju kašlja. Preizkusite tudi čebulno juho, ki ima podobne učinke.

Priprava čebulnega sirupa je enostavna. Olupljeno čebulo narežemo na manjše koščke in jo prelijemo z medom ali sladkorjem. Pustimo stati nekaj ur ali čez noč, da se čebula in sladkor prepojita. Nato sirup precedimo in shranimo v stekleno posodo. Sirup lahko zaužijete v žličkih ali ga dodate v toplo vodo ali čaj.

Čebulna juha je odlična izbira pri ublažitvi simptomov kašlja. Za pripravo juhe na drobno nasekljamo čebulo in jo pražimo na oljčnem olju. Dodamo zelenjavo po izbiri, kot so korenje, krompir, zelena, in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Juho lahko postrežete vročo in postopoma zaužijete, da pomiri kašelj.

Čebulni sirup in čebulna juha imata sinergistični učinek pri lajšanju kašlja. Čebula v obeh oblikah pripomore k raztapljanju sluzi zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Sirup zaradi svoje sladke narave pomirja draženje v grlu, medtem ko čebulna juha s toplino in hranili pomaga pri izkašljevanju sluzi.

Čebulni sirup in čebulna juha sta le nekaj naravnih receptov, ki izkoriščajo koristne učinke čebule pri zdravljenju kašlja. Obstajajo še drugi načini uporabe čebule, ki jih lahko preizkusite. Vedno pa je pomembno posvetovati se z zdravnikom, če kašelj traja dlje časa ali se poslabša.

Koristni učinki čebule proti kašlju

Čebula je naravno sredstvo, ki se že dolgo časa uporablja za lajšanje kašlja. Vsebuje snovi, ki pomirjajo draženje in vnetja v grlu ter pomagajo pri izkašljevanju sluzi. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti ima čebula pomembno vlogo pri ublažitvi simptomov kašlja.

Čebulni sirup je ena izmed priljubljenih oblik uporabe čebule pri zdravljenju kašlja. Ta sirup, ki ga lahko pripravimo sami doma, je varen in učinkovit način za lajšanje kašlja. Sestavljen je iz čebule in sladkorja ali medu, ki delujeta skupaj in omogočata, da se učinki čebule bolje izkoristijo.

Znanstvene raziskave so potrdile, da čebula lahko pomaga pri lajšanju kašlja tako pri otrocih kot odraslih. Čebula ima izkašljevalni učinek in spodbuja delovanje cilij, majhnih dlačic v dihalnih poteh, ki pomagajo pri izločanju sluzi. Prav tako deluje protivnetno, zaradi česar pomirja vnete in dražeče grlo.

Čebula je bogata z antioksidanti, ki krepijo imunski sistem, kar je še posebej pomembno pri boju proti kašlju in prehladu.

Čebula ima tudi antibakterijske lastnosti, ki pomagajo zatreči bakterije v grlu in s tem zmanjšajo tveganje za razvoj okužb dihalnih poti. Prav tako vsebuje vitamin C, ki krepi imunski sistem in pripomore k hitrejšemu okrevanju.

 

Čeprav je čebulni sirup priljubljena izbira za lajšanje kašlja, pa lahko tudi čebulna juha prinese olajšanje. Čebulna juha ima podobne učinke kot čebulni sirup, saj vsebuje kuhanje čebule, kar sprosti protivnetne spojine in olajša izkašljevanje sluzi. Poleg tega je čebulna juha tudi hranljiva in pomaga pri hidraciji telesa.

Recept za čebulni sirup proti kašlju

Za lajšanje kašlja s čebulnim sirupom potrebujete le nekaj osnovnih sestavin in malo potrpljenja. Sledite naslednjim korakom:

 1. Olupite čebulo in jo narežite na manjše koščke.
 2. Položite čebulo v stekleno posodo.
 3. Prelijte čebulo z medom ali dodajte sladkor. Uporaba medu bo sirupu dodala tudi dodatno protivnetno in antibakterijsko delovanje.
 4. Dobro premešajte, da se čebula enakomerno prepoji z medom ali sladkorjem.
 5. Pokrijte posodo in jo pustite stati nekaj ur ali čez noč. Med tem časom se bodo čebula in sladkor prepojila ter ustvarila zdravilen sirup.
 6. Precedite sirup v drugo posodo z gazo ali cedilom, da odstranite trdne delce čebule.
 7. Sirup shranite v stekleno posodo s tesno zaprtim pokrovom in ga hranite v hladnem in temnem prostoru.

Čebulni sirup uživate po  žličkah ali ga dodate v toplo vodo ali čaj. Priporočljivo je, da vzamete eno žličko sirupa trikrat na dan ali po potrebi za lajšanje kašlja.

Čebulni sirup je učinkovit naravni pripomoček za lajšanje kašlja, saj čebula vsebuje snovi, ki pomirjajo draženje v grlu in pomagajo pri izkašljevanju sluzi. S tem sirupom lahko naravno ublažite kašelj in pospešite proces celjenja. Preizkusite ga že danes in si olajšajte simptome kašlja.

Recept za čebulno juho za lajšanje kašlja

Čebulna juha je odlična izbira pri ublažitvi simptomov kašlja. Za pripravo juhe na drobno nasekljamo čebulo in jo pražimo na oljčnem olju. Dodamo zelenjavo po izbiri, kot so korenje, krompir, zelena, in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.

Recept za čebulno juho za lajšanje kašlja:

Sestavine Navodila
1 čebula 1. Čebulo na drobno nasekljajte.
2 žlici oljčnega olja 2. V velikem loncu segrejte oljčno olje.
Korenje, krompir, zelena (po izbiri) 3. Dodajte sekljano zelenjavo in pražite, dokler ne postane mehka.
Jušna osnova 4. Zalijte z jušno osnovo in kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča.

 

Čebulni sirup in čebulna juha imata sinergistični učinek pri lajšanju kašlja. Čebula v obeh oblikah pripomore k raztapljanju sluzi zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Sirup zaradi svoje sladke narave pomirja draženje v grlu, medtem ko čebulna juha s toplino in hranili pomaga pri izkašljevanju sluzi.

“Čebula ima izredne protivnetne lastnosti in je naravno sredstvo za lajšanje kašlja. Čebulni sirup in juha, ki ju pripravimo iz čebule, zagotavljata učinkovito olajšanje simptomov kašlja. Za optimalne rezultate priporočam kombinacijo obeh.”

Dr. Ana Novak, strokovnjakinja za zdravje

Protivnetni učinki čebulnega sirupa

Čebulni sirup se izkaže kot učinkovito naravno zdravilo proti kašlju zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Ko ga zaužijemo, se njegove sestavine absorbirajo in delujejo lokalno na sluznico grla. Sirup pomirja draženje in zmanjšuje otekanje, kar omogoča boljše izkašljevanje sluzi.

Koristi čebulne juhe

Čebulna juha, pripravljena iz sveže čebule, je bogata z vitamini, minerali in hranili, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Poleg tega topla juha pomirja vneto grlo in pomaga razbiti sluz, kar olajša izkašljevanje. Pravilno pripravljena čebulna juha je tako okusna kot koristna pri lajšanju kašlja.

V kombinaciji ponujata čebulni sirup in čebulna juha celovito podporo v boju proti kašlju. Medtem ko čebulni sirup zmanjšuje draženje in olajša izkašljevanje sluzi, čebulna juha zahvaljujoč svojemu hranilnemu profilu pomirja vneto grlo in krepi zdravje. Poskusite obe metodi, da dosežete najboljše rezultate pri lajšanju kašlja.

Preizkusite naravne recepte z čebulo za ublažitev kašlja

Čebula je že dolgo časa znana po svojih koristnih učinkih pri zdravljenju kašlja. Poleg čebulnega sirupa in čebulne juhe, obstajajo še drugi naravni recepti, ki izkoriščajo to neverjetno zelenjavo. Na primer, lahko pripravite čaj iz čebule in medu. Preprosto nasekljajte čebulo, jo prelijte z vrelo vodo in dodajte žlico medu. To lahko pijete večkrat na dan, da pomiri kašelj in blaži simptome.

Druga možnost je česnov sirup z dodatkom čebule. Česen ima tudi protivnetne lastnosti in pomaga pri izkašljevanju sluzi. Za pripravo česnov sirup zmešajte sesekljano čebulo, sesekljan česen, limonin sok in med v mešalniku. Nastali sirup nato shranite v stekleno posodo in ga lahko uživate v žličkah ali dodate v toplo vodo.

Ne pozabite pa, da je vedno pomembno posvetovati se z zdravnikom, če kašelj traja dlje časa ali se poslabša. Čebula je sicer naravno zdravilo, vendar je lahko kašelj tudi simptom resnejših zdravstvenih težav. Zato je najbolje, da se pravočasno obrnete na strokovnjaka, ki vam bo svetoval ustrezno rešitev za vaš kašelj.

Najpogostejša vprašanja kako čebula lajša simptome kašlja

Kako čebula pomaga pri lajšanju kašlja?

Čebula vsebuje snovi, ki pomirjajo draženje in vnetja v grlu ter pomagajo pri izkašljevanju sluzi.

Kako pripraviti čebulni sirup proti kašlju?

Olupljeno čebulo narežemo na manjše koščke in jo prelijemo z medom ali sladkorjem. Sirup precedimo in shranimo v stekleno posodo.

Kako uporabljamo čebulni sirup proti kašlju?

Sirup lahko zaužijemo v žličkih ali ga dodamo v toplo vodo ali čaj.

Kako pripraviti čebulno juho za lajšanje kašlja?

Čebulo nasekljamo in pražimo na oljčnem olju. Dodamo zelenjavo po izbiri, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.

Kako čebulna juha pomaga pri lajšanju kašlja?

Čebulna juha pomaga pri izkašljevanju sluzi zaradi toplote in hranil.

Kako čebulni sirup in čebulna juha delujeta skupaj?

Čebulni sirup in čebulna juha imata sinergistični učinek pri lajšanju kašlja.

Kateri so še drugi naravni recepti z čebulo za lajšanje kašlja?

Obstaja več načinov uporabe čebule, poleg sirupa in juhe. Vedno pa se posvetujte z zdravnikom, če kašelj traja dlje časa ali se poslabša.

Previdno pri uživanju čebule

Čebula je varno živilo, a vseeno moramo pri uživanju upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov:

 • Pripravke iz čebule za lajšanje kašlja uporabljamo dan ali dva in če se suh kašelj ne umiri, moramo obiskati zdravnika.
 • Če nas pogosto muči zgaga, potem se izogibajmo uživanju surove čebule, pri pripravi kuhinjskih receptov jo popražimo na olivnem olju.
 • Uživanju surove čebule se naj izogibajo tudi nosečnice, posebej če imajo z nosečnostjo povezan refluks kisline.
 • Čebulni sirupi s sladkorjem in medom, niso primerni za ljudi s sladkorno boleznijo.
 • Narezane čebule nikoli ne hranimo dlje časa, saj hitro absorbira bakterije. Če zaužijemo predhodno narezano čebulo, bomo zaužili tudi škodljive bakterije. Čebulo vedno narežemo tik pred pripravo, tako jedi, kot zdravilnih pripravkov. Če želimo narezano čebulo uporabiti kasneje, jo namočimo v vodo.

Kako nam pomaga čebula proti kašlju?

Akutni bronhitis v 90% povzročajo virusi, vendar zdravniki obolelim vseeno predpisujejo antibiotike. Z mnogimi raziskavami so dokazali, da antibiotiki pri virusnih obolenjih ne pomagajo, saj so uspešni samo v boju z bakterijami. Zato so najboljše zdravilo proti kašlju pripravki iz narave! Med najbolj poznanimi je čebula, česen, bor, bršljan, črni bezeg, janež, jeglič, trpotec, slez, timijan in seveda tudi med.

Domače zdravilo proti kašlju naredimo preprosto po receptu, kjer uporabimo čebulo in med. Takoj ko začutimo, da nas boli grlo in mogoče že kašljamo, si pripravimo preprost sirup za kašelj, ki bo v nekaj dneh pregnal vse tegobe. (1)

Čebula vsebuje mnoge zdravilne snovi, poleg lajšanja simptomov kašlja in prehlada, nam redno uživanje pomaga blažiti tudi druge zdravstvene težave:

 • Čebula abosrbira bakterije in s tem pospeši proces zdravljenja. Vsebuje veliko vitamina C in številne fitokemikalije, ki pomagajo krepiti imunski sistem.
 • Uživanje surove čebule znižuje povišan holesterol in krvni sladkor. Spojina kvercetin, ki jo prav tako najdemo v čebuli, je naraven borec proti rakavim obolenjem.
 • Učinkovine s čebuli nevtralizirajo proste radikale in nas s tem ščitijo pred razjedami na želodcu.
 • Čebula redči kri, zavira strjevanje krvi in zmanjšuje zamašenost dihal.

Čebulni čaj

Za lajšanje suhega kašlja, si lahko pripravimo tudi čebulni čaj. Preprost in izredno učinkovit recept! V skodelico damo žlico drobno sesekljane čebule in prelijemo z vrelo vodo.

Pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Po tem času dobro premešamo in precedimo.

Čebulni čaj pijemo trikrat na dan po eno skodelico, pijemo počasi in po majhnih požirkih. 

Čebulni hlapi pri suhem kašlju

Mnogi med nami ne marajo okusa in vonja čebule, zato si lahko namesto uživanja, čebulo enostavno postavimo zraven vzglavnika. Suh kašelj nas najpogosteje napade ponoči in takrat si lahko pomagamo s preprostim zdravilom.

Čebulo narežemo na majhne koščke in jo damo v večjo posodo. Posodo postavimo zraven vzglavnika preden se odpravimo v posteljo. Hlapi, ki jih oddaja čebula bodo učinkovito pomirili suh kašelj.

Čebulni sirup za otroke

Čebulni sirup je popolnoma naraven in v manjših količinah ga lahko pri suhem kašlju ponudimo tudi otrokom. 

Čebulo narežemo na debele rezine. Najprej v kozarec položimo eno rezino in jo prekrijemo s plastjo sladkorja, nato pa čez spet rezino čebule.

Plasti čebule in sladkorja polagamo toliko časa, da vse porabimo. Pokrijemo in pustimo stati 12 ur, v tem času se bo čebulni sirup usedel na dno kozarca. Sirup precedimo in prelijemo v čist kozarec, preostanek čebule in sladkorja zavržemo.

Otroku pri suhem kašlju ponudimo 1 žličko sirupa trikrat na dan. 

Vir: homeremediesforall.com

Recept proti kašlju s čebulo in medom

Veliko čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Plast čebule položimo v steklen kozarec in čez nasujemo tanko plast sladkorja in malce debelejšo plast medu. Naslednja plast je spet čebula, nato sladkor in med. Tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarca.

Če želite, lahko iz recepta izpustite sladkor in uporabite samo med. Recept s sladkorjem  so sicer leta in leta uporabljali naši predniki, a v modernem času smo malce omejili porabo belega sladkorja.

Kozarec tesno zapremo in pustimo čez noč. Zjutraj je čebulni sirup gotov in ga lahko začnemo uporabljati. Sirup za kašelj uživamo na tri ure eno veliko žlico, če pa ga ponudimo otrokom, je dovolj mala čajna žlička. Običajno je kašelj spremljevalec prehlada, bolečega grla in mogoče celo povišane telesne temperature.

Čebula je izredno močan naravni antibiotik in se pogumno bori s škodljivimi bakterijami. Ker vsebuje veliko vitamina C in močno okrepi naš imunski sistem, bodo znaki prehlada kmalu samo še oddaljen spomin.

Hitro pripravljen sirup proti kašlju iz čebule, česna in medu

Kadar nimamo na zalogi domačega sirupa za lajšanje kašlja, ga lahko pripravimo po hitrem receptu. Uporabimo čebulo in lesne, ki delujeta protimikrobno in med, ki je naravno sladilo, z mnogimi pozitivnimi učinki.

 • 1 čebula
 • 1 strok česna
 • med

Čebulo in česen olupimo in grobo sesekljamo, ter stresemo v čist steklen kozarec. Čez česen in čebulo prelijemo toliko medu, da ju pokrijemo.

Pokrijemo in pustimo stati pol ure, nato lahko tekočino ki nastane že uporabimo kot sirup za lajšanje kašlja. Če imamo čas, potem mešanico pustimo stati čez noč, ali celo cel teden.

Mešanici lahko dodamo tudi malo narezanega svežega timijana ali žajblja. Sirup uživamo za lajšanje kašlja, po eno čajno žličko, lahko do trikrat na dan. 

Čebula, česen in med za lajšanje kašlja

Čebula in česen sta naravni antibiotik in delujeta protivnetno. Iz čebule, česna in medu, lahko pripravimo preprost sirup proti kašlju.

Na tanke rezine narežemo eno rdečo in rumeno čebulo. Drobno narežemo tudi 5 strokov česna. Narezano čebulo in česen položimo na dno kozarca in vse skupaj prelijemo s skodelico medu. Med mora prekriti česen in čebulo.

Kozarec zapremo in ga pustimo stati čez noč. Naslednje jutro kozarec dobro pretresemo, da se tekočina iz čebule in česna dobro premešata med seboj.

Pri suhem kašlju uživamo eno žlico sirupa trikrat na dan. 

Čebulno mleko s timijanom in klinčki za lajšanje bolečin v grlu

Čebula je tudi odlično zdravilo za lajšanje bolečin v grlu. Čebula, timijan in klinčki se v receptu izredno dobro ujamejo.

 • 3 čebule
 • 1 nageljnova žbica – klinček
 • 1 žlička rjavega sladkorja
 • 1 vejica timijana
 • malo vode
 • 1/2 skodelice mleka

Čebulo z lupino vred drobno narežemo in jo stresemo v lonec skupaj z klinčki, rjavim sladkorjem in timijanom. Dodamo malo vode in dobro premešamo. Mešanico zavremo in nato naj počasi vre 2 uri, občasno prilijemo malo vode.

Po dveh urah mešanico pretlačimo skozi cedilo. Pogrejemo mleko in nato zmešamo enako količino mleka in čebulnega soka.Čebulno mleko pijemo pri bolečem grlu tri skodelice na dan.

Čebulno mleko na hladen način – za večji izkoristek vitamina C

Če želimo izkoristiti veliko vsebnost vitamina C v čebuli, potem pripravimo hladen napitek. Čebulo zmešamo s sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati 12 ur. Nato dodamo vodo in precedimo, pijemo tri skodelice na dan.

Čebulni sirup proti kašlju na vodni osnovi

Za pripravo sirupov iz čebule proti kašlju poznamo več preverjenih starih receptov. Ko sem brskala po starih knjigah, sem naletela tudi na tega, kjer čebulo pripravimo z vodo in sladkorjem.

Dve veliki čebuli zmečkamo, prilijemo približno dve skodelici vode, pokrijemo in pustimo stati dve do tri ure. Nato čebulni sok odcedimo in ga prekuhamo s 250 grami sladkorja. Sirup uživamo po žličkah večkrat na dan pri kašlju in hripavosti. 

Zdravilne učinkovine v čebuli in uporaba čebule v zdravilne namene

Glavne sestavine v čebuli so cikloaliini, približno 2%, ki izhajajo iz žvepla vsebujočih aminokislin. Ko čebulo režemo iz teh učinkovin nastanejo tiosulfinati, cepaeni in tiofeni. Močno solzenje pri rezanju čebule povzroča propantial oksid, ki nastane iz alicina.

Čebula spodbuja izločanje prebavnih sokov in s tem spodbuja prebavo. Učinkuje na celoten prebavni trakt z vsemi pripadajočimi žlezami, to pa so jetra, žolčnik in trebušna slinavka. Čebula deluje antibakterijsko na črevesne bakterije, medtem ko rast normalnih koli bakterij pospešuje.

Čebula tudi draži dvanajstnik da izloča več hormona sekretina, ki nato po krvi nadalje vpliva na trebušno slinavko, ta pa zato proizvaja več prebavnih fermentov. Trebušna slinavka izloča fermente za prebavo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Vsebuje tudi glukokinin, ki podobno kot inzulin trebušne slinavke vpliva na presnovo sladkorja in tako znižuje krvni sladkor.

Čebula tudi blaži prebavne krče in spodbuja izločanje vode, zato je primerna za razstrupljanje telesa. Vpliva tudi na ledvica, izboljšuje delovanje srca, tako da razširja koronarne žile in izboljša prekrvavitev koronarne žile in izboljša prekrvavitev srčen mišice.

Zdravilne lastnosti čebule

Čebula spada v družino lilijevk, Alliaceae, je trajnica, ki zraste do 120 cm visoko. Ima modro zelene, cevaste liste in zelenkasto bele cvetove, ki se razvijejo na dolgem cvetnem steblu. Čebula je k nam prišla iz osrednje Azije in je vsestransko uporabna rastlina, tako v kulinariki kot v naravni medicini.

Za lajšanje zdravstvenih težav, uporabljamo oleseneli pozdemni del, v katerem je približno 0,01 % eteričnih olj. Eterična olja v čebuli sestavljajo polisulfiden, alicin in aliin. Za solze, ki pritečejo, ko režemo čebulo, je odgovoren propantialoksid. V čebuli najdemo tudi mnogo vitaminov, rudnin in mikroelementov. Najbolje raziskani in poznani so vitamin A, B in vitamin C, natrij, kalij, kalcij, železo, žveplo, jod in silicij. V lupini čebule, se nahajajo flavonoidi.

Kako vpliva čebula na naše zdravje?

Čebula ima mogočen spekter delovanja. Pospešuje izločanje seča, spodbuja prebavo, znižuje raven sladkorja v krvi, pospešuje izkašljevanje, deluje protialergično, protibakterijsko  in tudi kot razkužilo. Z uživanjem čebule, lahko tudi znižamo previsok krvni tlak, povišan holesterol v krvi in preprečujemo nastanek arteroskleroze.

Kot smo že opisali, pomaga pri izkašljevanju, prav tako vpliva na prebavo, ledvice in mehur. V čebuli najdemo tudi glikozide gorčičnega olja. Gorčična olja vsebujejo žveplo in imajo med eteričnimi olji posebno mesto. Rastline, ki vsebujejo gorčična olja, imajo običajno močan, jedek, oster, pekoč in deloma neprijeten vonj.

Glikozidi v gorčičnih oljih dražijo tkiva v telesu, izrazito delujejo na na sluznico in krvni obtok. Vplivajo na prebavo, spodbujajo izločanje seča in pospešujejo celotno prebavo. Čebula proti kašlju zato pomaga pri bronhitisu, gripi in tudi pri okužbi sečil. Pri nekaterih obolenjih je delovanje glikozidov v čebuli, podobno delovanju penicilina.

Čebulni obkladki proti bolečinah v ušesih

Čebula ima resnično celo vrsto zdravilnih učinkov, ki jih lahko uporabimo v ljudskem zdravilstvu. Čebulni obkladek za lajšanje bolečin v ušesih je že zelo star recept, mnogi se jih mogoče še spomnijo iz otroštva.

 • 1 čebula
 • gaza

Čebulo drobno sesekljamo, položimo na gazo in zvijemo. Čebulno blazinico položimo na boleče uho, čez lahko poveznemo kapo ali zavežemo ruto.

 

Uporabljeno besedilo v članku: Čebula, narezana čebula proti kašlju, čebula proti kašlju, kašelj