Preženimo kašelj s čebulo in medom

posted in: Aktualno, Narava, Recepti, Zdravje | 0
čebula proti kašlju
NARAVNI PRIPRAVKI ZA LAJŠANJE KAŠLJA! PREVERI VELIKO PONUDBO!

Narezana čebula proti kašlju, je med najbolj učinkovitimi zdravili, ki nam jih nudi narava. Če nas muči dražeč, suh kašelj brez izpljunka, nas lahko precej izmuči. Med krčevitim kašljem pogosto tudi čutimo bolečino v prsih. Suh kašelj je običajno simptom infekcijskih bolezni, kot na primer prva faza bronhitisa.

Kašelj, pri katerem je prisoten sluzast izpljunek, je pogosto že znak bronhitisa. Bronhitis je najpogostejše obolenje spodnjih dihalnih poti in zanj značilen simptom je tudi bolečina za prsnico. Bronhitis povzročajo virusi, ki lahko preidejo na sapnice tudi iz nosu in žrela.

Kako nam pomaga čebula proti kašlju?

Akutni bronhitis v 90% povzročajo virusi, vendar zdravniki obolelim vseeno predpisujejo antibiotike. Z mnogimi raziskavami so dokazali, da antibiotiki pri virusnih obolenjih ne pomagajo, saj so uspešni samo v boju z bakterijami. Zato so najboljše zdravilo proti kašlju pripravki iz narave! Med najbolj poznanimi je čebula, česen, bor, bršljan, črni bezeg, janež, jeglič, trpotec, slez, timijan in seveda tudi med.

Domače zdravilo proti kašlju naredimo preprosto po receptu, kjer uporabimo čebulo in med. Takoj ko začutimo, da nas boli grlo in mogoče že kašljamo, si pripravimo preprost sirup za kašelj, ki bo v nekaj dneh pregnal vse tegobe. (1)

Recept proti kašlju s čebulo in medom

Veliko čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Plast čebule položimo v steklen kozarec in čez nasujemo tanko plast sladkorja in malce debelejšo plast medu. Naslednja plast je spet čebula, nato sladkor in med. Tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarca. Če želite, lahko iz recepta izpustite sladkor in uporabite samo med. Recept s sladkorjem  so sicer leta in leta uporabljali naši predniki, a v modernem času smo malce omejili porabo belega sladkorja.

Kozarec tesno zapremo in pustimo čez noč. Zjutraj je čebulni sirup gotov in ga lahko začnemo uporabljati. Sirup za kašelj uživamo na tri ure eno veliko žlico, če pa ga ponudimo otrokom, je dovolj mala čajna žlička. Običajno je kašelj spremljevalec prehlada, bolečega grla in mogoče celo povišane telesne temperature.

Čebula je izredno močan naravni antibiotik in se pogumno bori s škodljivimi bakterijami. Ker vsebuje veliko vitamina C in močno okrepi naš imunski sistem, bodo znaki prehlada kmalu samo še oddaljen spomin.

Zdravilne lastnosti čebule

Čebula spada v družino lilijevk, Alliaceae, je trajnica, ki zraste do 120 cm visoko. Ima modro zelene, cevaste liste in zelenkasto bele cvetove, ki se razvijejo na dolgem cvetnem steblu. Čebula je k nam prišla iz osrednje Azije in je vsestransko uporabna rastlina, tako v kulinariki kot v naravni medicini.

Za lajšanje zdravstvenih težav, uporabljamo oleseneli pozdemni del, v katerem je približno 0,01 % eteričnih olj. Eterična olja v čebuli sestavljajo polisulfiden, alicin in aliin. Za solze, ki pritečejo, ko režemo čebulo, je odgovoren propantialoksid. V čebuli najdemo tudi mnogo vitaminov, rudnin in mikroelementov. Najbolje raziskani in poznani so vitamin A, B in vitamin C, natrij, kalij, kalcij, železo, žveplo, jod in silicij. V lupini čebule, se nahajajo flavonoidi.

Kako vpliva čebula na naše zdravje?

čebulni sirup proti kašlju
SIRUPI PROTI KAŠLJU! NARAVNI IN EKOLOŠKO! POGLEJ VEČ!

Čebula ima mogočen spekter delovanja. Pospešuje izločanje seča, spodbuja prebavo, znižuje raven sladkorja v krvi, pospešuje izkašljevanje, deluje protialergično, protibakterijsko  in tudi kot razkužilo. Z uživanjem čebule, lahko tudi znižamo previsok krvni tlak, povišan holesterol v krvi in preprečujemo nastanek arteroskleroze.

Kot smo že opisali, pomaga pri izkašljevanju, prav tako vpliva na prebavo, ledvice in mehur. V čebuli najdemo tudi glikozide gorčičnega olja. Gorčična olja vsebujejo žveplo in imajo med eteričnimi olji posebno mesto. Rastline, ki vsebujejo gorčična olja, imajo običajno močan, jedek, oster, pekoč in deloma neprijeten vonj.

Glikozidi v gorčičnih oljih dražijo tkiva v telesu, izrazito delujejo na na sluznico in krvni obtok. Vplivajo na prebavo, spodbujajo izločanje seča in pospešujejo celotno prebavo. Čebula proti kašlju zato pomaga pri bronhitisu, gripi in tudi pri okužbi sečil. Pri nekaterih obolenjih je delovanje glikozidov v čebuli, podobno delovanju penicilina.

Uporabljeno besedilo v članku: Čebula, narezana čebula proti kašlju, čebula proti kašlju, kašelj