Preženimo kašelj s čebulo in medom

čebula proti kašlju
OKREPITE IMUNSKI SISTEM! POGLEJ TU!

Narezana čebula proti kašlju, je med najbolj učinkovitimi zdravili, ki nam jih nudi narava. Če nas muči dražeč, suh kašelj brez izpljunka, nas lahko precej izmuči.

Čebula je močan borec proti kašlju, pripravki iz čebule in sladkorja delujejo blago, vendar enakomerno pri hripavosti, suhih katarjih zračnih poti in pri vnetju grla. 

Učinek čebule pri prehladih strokovnjaki razlagajo tako, da hlapne snovi ki jih delno izločamo preko pljuč, sprostijo krče in spodbujajo izločanje bronhialnih žlez.

Čebula proti kašlju

Med krčevitim kašljem pogosto tudi čutimo bolečino v prsih. Suh kašelj je običajno simptom infekcijskih bolezni, kot na primer prva faza bronhitisa.

Kašelj, pri katerem je prisoten sluzast izpljunek, je pogosto že znak bronhitisa. Bronhitis je najpogostejše obolenje spodnjih dihalnih poti in zanj značilen simptom je tudi bolečina za prsnico. Bronhitis povzročajo virusi, ki lahko preidejo na sapnice tudi iz nosu in žrela.

Kako nam pomaga čebula proti kašlju?

Akutni bronhitis v 90% povzročajo virusi, vendar zdravniki obolelim vseeno predpisujejo antibiotike. Z mnogimi raziskavami so dokazali, da antibiotiki pri virusnih obolenjih ne pomagajo, saj so uspešni samo v boju z bakterijami. Zato so najboljše zdravilo proti kašlju pripravki iz narave! Med najbolj poznanimi je čebula, česen, bor, bršljan, črni bezeg, janež, jeglič, trpotec, slez, timijan in seveda tudi med.

Domače zdravilo proti kašlju naredimo preprosto po receptu, kjer uporabimo čebulo in med. Takoj ko začutimo, da nas boli grlo in mogoče že kašljamo, si pripravimo preprost sirup za kašelj, ki bo v nekaj dneh pregnal vse tegobe. (1)

Recept proti kašlju s čebulo in medom

Veliko čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Plast čebule položimo v steklen kozarec in čez nasujemo tanko plast sladkorja in malce debelejšo plast medu. Naslednja plast je spet čebula, nato sladkor in med. Tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarca.

Če želite, lahko iz recepta izpustite sladkor in uporabite samo med. Recept s sladkorjem  so sicer leta in leta uporabljali naši predniki, a v modernem času smo malce omejili porabo belega sladkorja.

Kozarec tesno zapremo in pustimo čez noč. Zjutraj je čebulni sirup gotov in ga lahko začnemo uporabljati. Sirup za kašelj uživamo na tri ure eno veliko žlico, če pa ga ponudimo otrokom, je dovolj mala čajna žlička. Običajno je kašelj spremljevalec prehlada, bolečega grla in mogoče celo povišane telesne temperature.

Čebula je izredno močan naravni antibiotik in se pogumno bori s škodljivimi bakterijami. Ker vsebuje veliko vitamina C in močno okrepi naš imunski sistem, bodo znaki prehlada kmalu samo še oddaljen spomin.

Čebulni sirup za lajšanje kašlja

Dve veliki čebuli ali tri manjše narežemo na kolobarje. Posujemo jih s sladkorjem, najbolje s kandis sladkorjem. Posodo tesno pokrijemo in pustimo stati preko noči. Ponoči se bo iz mešanice čebule in sladkorja izločil sok, ki ga nato precedimo in ga hranimo v hladilniku.

Tako pripravljen čebulni sok nima več močnega okusa po čebuli, zato je primeren tudi za otroke. Sok uživamo pri kašlju in hripavosti, večkrat na dan po eno jedilno žlico.

Čebulni sirup proti kašlju na vodni osnovi

Za pripravo sirupov iz čebule proti kašlju poznamo več preverjenih starih receptov. Ko sem brskala po starih knjigah, sem naletela tudi na tega, kjer čebulo pripravimo z vodo in sladkorjem.

Dve veliki čebuli zmečkamo, prilijemo približno dve skodelici vode, pokrijemo in pustimo stati dve do tri ure. Nato čebulni sok odcedimo in ga prekuhamo s 250 grami sladkorja. Sirup uživamo po žličkah večkrat na dan pri kašlju in hripavosti. 

Zdravilne učinkovine v čebuli in uporaba čebule v zdravilne namene

Glavne sestavine v čebuli so cikloaliini, približno 2%, ki izhajajo iz žvepla vsebujočih aminokislin. Ko čebulo režemo iz teh učinkovin nastanejo tiosulfinati, cepaeni in tiofeni. Močno solzenje pri rezanju čebule povzroča propantial oksid, ki nastane iz alicina.

Čebula spodbuja izločanje prebavnih sokov in s tem spodbuja prebavo. Učinkuje na celoten prebavni trakt z vsemi pripadajočimi žlezami, to pa so jetra, žolčnik in trebušna slinavka. Čebula deluje antibakterijsko na črevesne bakterije, medtem ko rast normalnih koli bakterij pospešuje.

Čebula tudi draži dvanajstnik da izloča več hormona sekretina, ki nato po krvi nadalje vpliva na trebušno slinavko, ta pa zato proizvaja več prebavnih fermentov. Trebušna slinavka izloča fermente za prebavo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Vsebuje tudi glukokinin, ki podobno kot inzulin trebušne slinavke vpliva na presnovo sladkorja in tako znižuje krvni sladkor.

Čebula tudi blaži prebavne krče in spodbuja izločanje vode, zato je primerna za razstrupljanje telesa. Vpliva tudi na ledvica, izboljšuje delovanje srca, tako da razširja koronarne žile in izboljša prekrvavitev koronarne žile in izboljša prekrvavitev srčen mišice.

Zdravilne lastnosti čebule

Čebula spada v družino lilijevk, Alliaceae, je trajnica, ki zraste do 120 cm visoko. Ima modro zelene, cevaste liste in zelenkasto bele cvetove, ki se razvijejo na dolgem cvetnem steblu. Čebula je k nam prišla iz osrednje Azije in je vsestransko uporabna rastlina, tako v kulinariki kot v naravni medicini.

Za lajšanje zdravstvenih težav, uporabljamo oleseneli pozdemni del, v katerem je približno 0,01 % eteričnih olj. Eterična olja v čebuli sestavljajo polisulfiden, alicin in aliin. Za solze, ki pritečejo, ko režemo čebulo, je odgovoren propantialoksid. V čebuli najdemo tudi mnogo vitaminov, rudnin in mikroelementov. Najbolje raziskani in poznani so vitamin A, B in vitamin C, natrij, kalij, kalcij, železo, žveplo, jod in silicij. V lupini čebule, se nahajajo flavonoidi.

Kako vpliva čebula na naše zdravje?

Čebula ima mogočen spekter delovanja. Pospešuje izločanje seča, spodbuja prebavo, znižuje raven sladkorja v krvi, pospešuje izkašljevanje, deluje protialergično, protibakterijsko  in tudi kot razkužilo. Z uživanjem čebule, lahko tudi znižamo previsok krvni tlak, povišan holesterol v krvi in preprečujemo nastanek arteroskleroze.

Kot smo že opisali, pomaga pri izkašljevanju, prav tako vpliva na prebavo, ledvice in mehur. V čebuli najdemo tudi glikozide gorčičnega olja. Gorčična olja vsebujejo žveplo in imajo med eteričnimi olji posebno mesto. Rastline, ki vsebujejo gorčična olja, imajo običajno močan, jedek, oster, pekoč in deloma neprijeten vonj.

Glikozidi v gorčičnih oljih dražijo tkiva v telesu, izrazito delujejo na na sluznico in krvni obtok. Vplivajo na prebavo, spodbujajo izločanje seča in pospešujejo celotno prebavo. Čebula proti kašlju zato pomaga pri bronhitisu, gripi in tudi pri okužbi sečil. Pri nekaterih obolenjih je delovanje glikozidov v čebuli, podobno delovanju penicilina.

Uporabljeno besedilo v članku: Čebula, narezana čebula proti kašlju, čebula proti kašlju, kašelj