Ali lahko preprečimo izpadanje las?

posted in: Aktualno | 0
izpadanje las
BIOTIN, CINK IN SELEN ZA POSPEŠEVANJE RASTI LAS! POGLEJ TU!

Izpadanje las ne doleti samo starejših, pač pa tudi mlajše moške in vse več žensk. Zmerna izguba las je normalen pojav, saj vsak med nami dnevno izgubi od 40 do 120 las.

Naši lasje se pri rasti obrabijo in vsak stoti las izpade zaradi obrabe, medtem ko vsak sedmi las izpade, ko doseže končno obdobje večletne rasti.

O zaskrbljujočemu izpadanju las v medicinskem pomenu, govorimo takrat, kadar nam ob česanju na glavniku nenadoma in vse pogosteje ostaja vse več las. Pomembna je skrbna nega las in lasišča, najbolje je , da uporabimo izdelke naravne kozmetike. 

Izpadanje las

Vzroki za prekomerno izgubo las so različni. Pri moških, ki se jim že v mladosti dela pleša, se po naravni poti žal ne da več kaj ukreniti. Tudi če lasje izpadajo že dlje časa, ni učinkovite hitre pomoči.

Potrebovali bomo kar nekaj časa, da ugotovimo vzroke in po potrebi prilagodimo hrano ali pričnemo uživati ustrezne pripravke, ki bodo ustavili izpadanje.

Izpadanje las moški – zakaj pride do izpadanja las?

Vzrokov za izgubo las in tudi za različne oblike izpadanja, je veliko. Pri moških se pogosto deduje, saj lahko pogosto srečamo tudi tri generacije moških iste družine, ki imajo popolnoma isto pričesko, oziroma je nimajo, ker so plešasti. Pogosto pa je izguba las posledica pomanjkanja določenih hranil, vitaminov ali mineralov,  avtoimunskih bolezni,  hormonskih sprememb in presnovnih motenj. V teh primerih se lahko izpadanje običajno uspešno ustavi, če odpravimo vzroke.

Naši lasje rastejo in se razvijajo iz korenin, ki ostanejo zdrave samo takrat, če dobijo dovolj hranil. Za dovajanje dovolj vitalnih snovi, skrbijo kapilare, ki koreninam las ves čas dostavljajo hranilne snovi. Če se tanke krvne žilice zamašijo, se najprej posušijo in encimi jih razgradijo. Ko pride do razgradnje kapilar, preskrbovalni sistem ne dobi dovolj hranil in nastanejo poroženela mesta.

Kako lahko zaščitimo lasne korenine?

Prekomerno izgubo las, lahko vsaj deloma preprečimo. Pomembno je, da uživamo veliko sadja in zelenjave, predvsem je pomemben vitamin C. Zaradi tega vitamina, ostanejo stene žil prožne. Poskusimo jesti sadje z lupino in ga ne lupimo, saj se v lupini nahajajo bioflavonoidi, ki krepijo kapilarno mrežo.

Prožnost kapilarnih sten, lahko okrepimo tudi z uživanjem živil, ki vsebujejo vitamin B6 in cink. Nahajata se v neoluščenem rižu in polnozrnatih žitnih izdelkih. Koristilo nam bo tudi uživanje sojalecitina, ki vsebuje 40% holina. Holin je maščobi podobna snov, ki jo telo potrebuje za krepitev celičnih sten. Sojalecitin tudi pospešuje izkoristek holesterola in preprečuje, da zoženje žil.

Naravna kozmetika in zdravilna zelišča proti izpadanju las

Plešavost pri moških je težko preprečiti, vsekakor pa se bo ob skrbni negi las in uživanju zdrave hrane, pojavila kasneje in v milejši obliki. Proti izpadanju las lahko uživamo tudi razne naravne pripravke, zelišča in celo alge.

Najnovejše raziskave so celo dokazale povezavo med sivenjem las in oslabljeno črevesno floro.

Zato je smiselno, da pri težavah z izpadanjem las ali prezgodnjim pojavom sivih las, poiščemo nasvet strokovnjaka za prehrano. Pri oslabljeni črevesni flori pomagajo naravni imunobiotiki, ki jih lahko naročite na tej povezavi!

Alga spirulina proti izpadanju las

Ruski raziskovalci, so naredili obsežno raziskavo o učinkih mikroalge spiruline na rast las. Dokazali so, da spirulina v prahu ali v obliki tablet, pomaga pri določenih oblikah izpadanja las. Prepričani so, da spirulina ki deluje kot antioksidant in krepi imunski sistem, pozitivno vpliva na rast las.

Mikroalga spirulina vsebuje visokovredne beljakovine, ki oskrbijo lasne korenine z glavnim gradivom za tvorjenje keratina. Keratin sestavlja 97% lasne substance.

spirulina
ALGA SPIRULINA SPODBUJA RAST LAS! POGLEJ TU!

Kako preprečiti izpadanje las z ingverjem?

Japonci so poznani po bleščečih in zdravih laseh, njihova skrivnost je v zdravem prehranjevanju in uživanju zdravilnih zelišč. Za lase uporabljajo tudi posebno masko za lase, ki jo pripravijo iz ingverja in sezama.

Ingver in sezam, sta znana po tem, da spodbujata prekrvavitev lasišča in oskrbujeta lasne korenine s potrebnimi hranili. Pripravek iz ingverjeve korenine in sezamovega olja, je predvsem primeren za preprečevanje izpadanja las.

Močno izpadanje las, lahko zmanjšamo s pripravkom, ki ga pripravimo po naslednjem receptu. Manjši kos ingverjeve korenine olupimo in ga stisnemo, tako da dobimo kašo, ki jo pretlačimo skoz cedilo. Sok, ki ga dobimo, zmešamo z enakim delom sezamovega olja.

Pred umivanjem las, pripravljeno olje vtremo v lasišče. Vtremo ga s prstnimi konicami in z močnimi, krožnimi gibi. Lasišče močno zmasiramo in pustimo delovati 10 minut. Nato lase speremo in umijemo z nežnim, naravnim šamponom.

Zeliščno olje za lase

Z zelišči lahko našim lasem pomagamo do bleščečih in zdravih las, mogoče pa lahko celo nekoliko omilimo prekomerno izpadanje. V receptu bomo uporabili poprovo meto, ki naredi lase bolj goste in rman, ki okrepi in spodbuja rast las. Za izdelavo olja za lase lahko uporabimo sojino olje, sončnično olje, arašidovo olje, koruzno ali olivno olje.

Poprovo meto in rman zamešamo v olivno olje in nato mešanico 30 minut segrevamo v vodni kopeli. Nato zeliščno mešanico prelijemo v kozarec s širokim vratom in za teden dni postavimo na toplo mesto. Steklenico vsak dan dobro pretresemo. Po enem tednu vsebino precedimo in prelijemo v temne stekleničke.

Pred uporabo nekoliko segrejemo 6 žlic zeliščnega olja in ga vtremo v vlažne lase. Pokrijemo z brisačo in pustimo učinkovati pol ure, nato lase operemo z nežnim šamponom.