Najboljše ideje za doma narejena božična darila


doma narejena božična darila Božični praznik
i bi morali biti čas miru, spokojnosti in druženja z družino. Žal pa vse pogosteje zapademo v hitenje in potrošniško mrzlico. Namesto da bi si vzeli čas za svoje najdražje, s katerimi preživljamo vse manj časa, begamo po trgovinah in iščemo darila. Mogoče je čas, k drugačnemu pristopu do božiča in obdarovanja. Ena izmed rešitev, so doma narejena božična darila. Vzemimo si čas, prebrskajmo omare in poiščimo ostanke blaga, volne, papirja in se oborožimo s škarjami in lepilom. Darila za božič, ki jih bomo naredili sami, bodo prav tako lepo in prisrčno darilo, kot če bi ga kupili v trgovini.

 

 

Poleg tega, je lastnoročna izdelava daril nekaj zelo osebnega in z njimi bomo svoje bližnje še posebej razveselili.  Ideje za božično darilo lahko črpamo iz narave, iz kuharskih knjig in tudi od otrok.

 

 

Pripravimo lahko domače marmelade, mešanice zdravilnih čajev, vrečke z zelišči za osvežitev doma in še in še! Vabim vas tudi k ogledu članka vesel božič, kjer je opisanih mnogo praktičnih nasvetov, kako pripraviti čaroben in nepozaben božič.

 

 

Najboljše ideje za doma narejena božična darila

Krema za stopala v dekorativnem kozarcu

 

Izdelki iz naravne kozmetike so primerno in prisrčno božično darilo. Mnoge izdelke naredimo brez posebnega truda in če jih podarimo v lepem dekorativnem lončku, bomo resnično naredili vtis. Krema za stopala, je namenjena odstranjevanju odmrle kože na stopalih, ki se običajno pojavi pozimi. Občutek bomo imeli, kot da se sprehajamo po peščeni plaži in v naših domovih bo zadišalo po morju in soli.

 

 

 

Za izdelavo potrebujemo naslednje sestavine in potrebščine:

 • veliko skodelico mivke
 • veliko žlico soli
 • veliko žlico zmlete rdeče alge
 • dekorativen kozarec, ki je primeren za darilo
 • leseno žlico
 • 200 ml olivnega olja
 • nekaj kapljic eteričnega olja mete
 • dekorativen kartonček, kamor bomo z lepo pisavo napisali navodila za uporabo
 • 1 lupino pokrovače
 • rafijo ali reciklirano vrvico

 

Izdelava:

Vse suhe sestavine, se pravi sol, mivko in alge, vsujemo v dekorativen kozarec in zmešamo z leseno žlico. Postopoma primešamo olivno olje in ves čas močno mešamo. Za več svežine, dodamo nekaj kapljic eteričnega olja mete, lahko pa dodamo tudi poseben gel za stopala. Sestavine še enkrat dobro premešamo in kozarec dobro zapremo.

 

 

 

Na pokrov kozarca dodamo kartonček z navodili za uporabo in dodamo lupino školjke pokrovače, ki bo služila za zajemanje kreme. Vse skupaj prevežemo z rafijo ali kakšno drugo, naravno dekorativno vrvico. Naše božično darilo je pripravljeno in prav gotovo bodo naši dragi  navdušeni nad nami! Vabim vas tudi, da si preberete članek: Božična večerja!

 

Domača darila v kozarcu – podarimo domačo marmelado

 

Marmelado je najbolje skuhati takoj, ko poberemo pridelek s svojega vrta. Uporabimo lahko črni ribez, jagode, borovnice, maline, brusnice, kosmulje in vse ostalo sadje, ki smo ga pridelali. Kadar je pridelek obilen, lahko sadje tudi zamrznemo in marmelado skuhamo pozimi. Marmelade so dobrodošla darila in pozimi, ko primanjkuje svežega sadja, tudi nadvse primerna darila.

 

 

 

Sestavine za marmelado:

 • 2 kg svežih ali zamrznjenih borovnic (ali drugega sadja)
 • 1,5 l vode
 • 2,5 kg sladkorja
 • malo masla
 • kozarčke za vlaganje ali lepe dekorativne lončke, če bomo marmelado podarili

 

Kuhanje marmelade:

 

Zamrznjene borovnice odtajamo v veliki posodi z dvojnim dnom. Prilijemo vodo in zavremo. Počasi kuhamo 45 minut. Nato posodo odstavimo,  borovnicam dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se raztopi. Dodamo maslo in posodo zopet postavimo na ogenj in pustimo, da močno vre 15 minut.

 

 

Pripravimo kozarčke in pokrovčke, ki jih prej steriliziramo. Medtem ves čas pazimo na marmelado ki vre in jo občasno premešamo, da se ne prižge. Vsakih nekaj minut preizkusimo, ali marmelada že želira. Ko doseže primerno stopnjo, jo pustimo stati 15  minut, nato pa jo razdelimo v kozarčke in jih nepredušno zapremo.

 

izvirna božična darila

 

 

Pokrovčke okrasimo z božičnimi motivi, lahko jih tudi oblečemo v blago. Na pokrovčke dodamo kartončke, kjer z lično pisavo napišemo sestavine, ki so v marmeladi in napišemo božične želje. Manjši kozarčki marmelade, se tudi odlično prilegajo kot dodatek k božični darilni košarici.

 

Še nekaj nasvetov za doma narejena božična darila: Kako naredimo dekoracijo za kozarce z marmelado:

 

Članek doma narejena božična darila, se nadaljuje…kmalu…