Ideje za doma narejena božična darila v letu 2022

Doma narejena božična darila

Božični prazniki bi morali biti čas miru, spokojnosti in druženja z družino. Žal pa vse pogosteje zapademo v hitenje in potrošniško mrzlico. Namesto da bi si vzeli čas za svoje najdražje, s katerimi preživljamo vse manj časa, begamo po trgovinah in iščemo darila.

Doma narejena božična darila

Mogoče je čas, k drugačnemu pristopu do božiča in obdarovanja. Ena izmed rešitev, so doma narejena božična darila. Čudovito božično darilo so lahko tudi božični piškoti, ki jih podarimo v lepi darilni škatlici ali pa naredimo sami božične okraske in jih podarimo kot darilo.

Vzemimo si čas, prebrskajmo omare in poiščimo ostanke blaga, volne, papirja in se oborožimo s škarjami in lepilom. Darila za božič, ki jih bomo naredili sami, bodo prav tako lepo in prisrčno darilo, kot če bi ga kupili v trgovini. Božična darila spadajo k praznovanju Božiča, prav tako kot božična večerja in božični piškoti.

Zakaj ne bi sami naredili božičnih daril  Lastnoročna izdelava daril nekaj zelo osebnega in z njimi bomo svoje bližnje še posebej razveselili.  Ideje za božično darilo lahko črpamo iz narave, iz kuharskih knjig in tudi od otrok.

Pripravimo lahko domače marmelade in druge kulinarične dobrote,  mešanice zdravilnih čajev, vrečke z zelišči za osvežitev doma in še in še! Vabim vas tudi k ogledu članka vesel božič, kjer je opisanih mnogo praktičnih nasvetov, kako pripraviti čaroben in nepozaben božič.

Domači izdelki iz zelišč in medu za božično darilo 2022

Izdelki iz naravne kozmetike so primerno in prisrčno božično darilo. Mnoge izdelke naredimo brez posebnega truda in če jih podarimo v lepem dekorativnem lončku, bomo resnično naredili vtis.

V potrošniški mrzlici, so vse bolj priljubljeni domači izdelki, ki jih naredimo iz zelišč, rastlin in iz materialov, ki jih imamo doma. Naj bo to božična marmelada, vložene gobe v dekorativnem kozarčku, razne kremice, rožne vode ali celo pecivo. Vse kar bomo naredili sami, bo prav gotovo pustilo vtis! (1)

Božično darilo balzam za ustnice

V zimskih dneh so naše ustnice izpostavljene neugodnim vremenskim razmeram, zato so pogosto vneta in suha. Pripravimo domač bazam za ustnice in mu dodajmo propolis, ki bo preprečeval vnetja na ustnicah.

Doma narejen balzam za ustnice, je lahko primerno darilo ob vseh priložnostih. Za izdelavo potrebujemo pol ure in naslednje sestavine:

 • 35 ml jojobovega olja
 • 5 gramov čebeljega voska
 • 5 gramov kakavovega masla
 • 5 kapljic propolisove tinkture

V kozarec damo jojobovo olje, čebelji vosek in kakavovo maslo. Vse skupaj stopimo na vodni kopeli, pri 70 stopinjah C. Dobro premešamo in počakamo, da se shladi na 40 stopinj C. V ohlajeno mešanico primešamo propolisovo tinkturo. Z mešanico napolnimo dekorativne kozarčke ali tulce za balzam.

Balzam hranimo v hladilniku ali na hladnem mestu, obstojen je do šest mesecev. Z balzamom po potrebi namažemo razpokane in suhe ustnice, ki bodo kmalu spet voljne. Balzam za ustnice lahko seveda tudi podarimo, lahko je super božično darilo za prijateljico ali tudi božično darilo za mamo.

Krema za nego kože v dekorativnem kozarcu

Krema za stopala, je namenjena odstranjevanju odmrle kože na stopalih, ki se običajno pojavi pozimi. Občutek bomo imeli, kot da se sprehajamo po peščeni plaži in v naših domovih bo zadišalo po morju in soli.

Za izdelavo potrebujemo naslednje sestavine in potrebščine:

 • veliko skodelico mivke
 • veliko žlico soli
 • veliko žlico zmlete rdeče alge
 • dekorativen kozarec, ki je primeren za darilo
 • leseno žlico
 • 200 ml olivnega olja
 • nekaj kapljic eteričnega olja mete
 • dekorativen kartonček, kamor bomo z lepo pisavo napisali navodila za uporabo
 • 1 lupino pokrovače
 • rafijo ali reciklirano vrvico

Izdelava:

Vse suhe sestavine, se pravi sol, mivko in alge, vsujemo v dekorativen kozarec in zmešamo z leseno žlico. Postopoma primešamo olivno olje in ves čas močno mešamo. Za več svežine, dodamo nekaj kapljic eteričnega olja mete, lahko pa dodamo tudi poseben gel za stopala. Sestavine še enkrat dobro premešamo in kozarec dobro zapremo.

Na pokrov kozarca dodamo kartonček z navodili za uporabo in dodamo lupino školjke pokrovače, ki bo služila za zajemanje kreme. Vse skupaj prevežemo z rafijo ali kakšno drugo, naravno dekorativno vrvico. Naše božično darilo je pripravljeno in prav gotovo bodo naši dragi  navdušeni nad nami!

Domača božična darila v kozarcu 

Izredno domiselno božično darilo je tudi darilo v kozarcu. Doma vloženo sadje, marmelade, zeliščni kisi ali sadje in zelišča v olju. Če vse to okusno zavijemo in okrasimo z nekaj bleščicami, bomo dobili izvirno božično darilo!

Božična marmelada

Marmelado je najbolje skuhati takoj, ko poberemo pridelek s svojega vrta. Uporabimo lahko črni ribez, jagode, borovnice, maline, brusnice, kosmulje in vse ostalo sadje, ki smo ga pridelali. Kadar je pridelek obilen, lahko sadje tudi zamrznemo in marmelado skuhamo pozimi. Marmelade so dobrodošla darila in pozimi, ko primanjkuje svežega sadja, tudi nadvse primerna darila.

Sestavine za marmelado:

 • 2 kg svežih ali zamrznjenih borovnic (ali drugega sadja)
 • 1,5 l vode
 • 2,5 kg sladkorja
 • malo masla
 • kozarčke za vlaganje ali lepe dekorativne lončke, če bomo marmelado podarili

Kuhanje marmelade:

Zamrznjene borovnice odtajamo v veliki posodi z dvojnim dnom. Prilijemo vodo in zavremo. Počasi kuhamo 45 minut. Nato posodo odstavimo,  borovnicam dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se raztopi. Dodamo maslo in posodo zopet postavimo na ogenj in pustimo, da močno vre 15 minut.

Pripravimo kozarčke in pokrovčke, ki jih prej steriliziramo. Medtem ves čas pazimo na marmelado ki vre in jo občasno premešamo, da se ne prižge. Vsakih nekaj minut preizkusimo, ali marmelada že želira. Ko doseže primerno stopnjo, jo pustimo stati 15  minut, nato pa jo razdelimo v kozarčke in jih nepredušno zapremo.

Pokrovčke okrasimo z božičnimi motivi, lahko jih tudi oblečemo v blago. Na pokrovčke dodamo kartončke, kjer z lično pisavo napišemo sestavine, ki so v marmeladi in napišemo božične želje. Manjši kozarčki marmelade, se tudi odlično prilegajo kot dodatek k božični darilni košarici, v katero položimo božične piškote, pomaranče in razne božične drobnarije.

Okrasni božični pokrovček za kozarec z marmelado

Kadar nimamo lepega okrasnega kozarčka za marmelado, lahko z božičnimi motivi okrasimo pokrovček za kozarec. Na kos bombažnega blaga s šestilom narišemo krog, katerega premer naj bo večji od pokrovčka kozarca. Ob robu kroga s kovancem zarišemo polkroge. Krog s polkrogi izrežemo in rob obšijemo s šivalnim strojem s cikcakastim vbodom.

Iz papirnatega dekorativnega prtička izrežemo motiv bodike, vse plasti ločimo in nalepimo motiv z lepilom za blago. Počakamo nekaj ur, da se lepilo posuši, nato pa pri nizko temperaturi prelikamo in z rafijo privežemo na pokrovček kozarca z marmelado.

Božično marelično olje s sivkino noto

Hladno stiskana olja so primerna za namakanje raznih zelišč ali sadežev. Marelično olje s sivkino noto, ki ga nalijemo v prelepo, dekorativno stekleničko, je lahko čudovito božično darilo. Za stekleničko 400 ml olja, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 400 ml hladno stiskanega sončničnega olja
 • 3 mehke, suhe marelice
 • 1 trak bio limetine lupine
 • 1/2 cimetove skorjice
 • 4 grame sivkinih cvetov

Hladno stiskano olje vlijemo v kozarec za vlaganje in dodamo na četrtine narezane marelice , limetino lupinico in cimet. Sivkine cvetove na hitro prepražimo brez maščobe in jih dodamo v olje.

Kozarec prekrijemo s kosom blaga in pustimo počivati osem dni. Po tem času olje precedimo in prelijemo v dekorativne stekleničke. Stekleničke lahko poljubno okrasimo z božičnimi motivi, ali na njih nalepimo zlate trakove ali bleščice.

Ročno izdelana božična darila

Ročno izdelana božična darila so nekaj enkratnega in izvirnega. Vsako darilo, ki ga izdelamo sami doma je drugačno in unikatno. Porabimo lahko ostanke blaga, papirja, stekla in vseh drugih materialov, ki nam ostajajo doma.

Prav tako nam malo ročnih spretnosti pride prav, kadar moramo darilo narediti v zadnjem hipu in nimamo dostopa do trgovine.

Božična vrečka za steklenico

Božično vrečko za steklenico lahko pričaramo v zadnji minuti, ko se odpravljamo v goste in nimamo božičnega darila za gostitelje. Iz večjega kosa blaga, lahko uporabimo tudi platneno nakupovalno vrečko, izrežemo pravokotnik, ki ustreza steklenici, ki jo bomo položili v vrečko. Sešijemo preprosto vrečko, zgornji rob zarobimo nekoliko širše, da bomo vanj lahko napeljali trakec.

Poiščemo približno 3 cm širok in 30 cm dolg trak blaga in sešijemo okrasen trakec. Z varnostno zaponko za vpeljemo v zgornji rob vrečke. Vrečko znotraj obložimo s kuhinjskim papirjem, da se blago med pripravo ne bo zlepilo. Iz dekorativnega papirnatega prtička izrežemo motive borovih ali smrekovih vejic, nato vse plasti ločimo in motiv z lepilom za blago prilepimo na vrečko. Izrežemo lahko tudi zlate zvezdice ali kakšen drug božični motiv.

Počakamo nekaj ur da se lepilo posuši in nato božično vrečko za steklenico prelikamo pri nizki temperaturi.

Škatla za božične piškote

Dobri, domači, božični piškoti so prav gotovo najlepše domače božično darilo. S takšnim darilom bomo razveselili tudi mamo, sestro ali staro mamo!

Podarimo jih lahko v različnih škatlah, uporabimo lahko tudi stare, pločevinaste škatle za piškote, ki bi jih drugače zavrgli.

 

Škatlo za piškote dvakrat premažemo s svetlim akrilnim lakom. Poiščemo dekorativne prtičke z motivom borovih storžev.

Vse plasti prtička z motivom ločimo, pokrov škatle premažemo z lepilom in nanj položimo prtiček z motivom. Nato ga iz sredine navzven s čopičem premažemo z lepljivim lakom in pri tem prtiček dobro pritisnemo ob rob pokrova.

Za spodnji del škatle za božične piškote, razrežemo prtičke z motivom borovih storžev na trakove in ga prilepimo tako kot pokrov. Za dodaten okras prilepimo z dvostranskim lepilnim trakom na pokrov darilni trak, borov storž in pomarančno rezino. 

Sladka božična darila

Najbolj prisrčno in izvirno Božično darilo je prav gotovo tisto, ki ga naredimo sami. Poleg preprostih ali bolj zapletenih ročno izdelanih daril, lahko podarimo tudi božične piškote, ki jih praznično okrasimo.

Božične piškote v obliki snežink, zvezdic, snežakov, smrečic in v obliki drugih božičnih motivov, lahko podarimo tudi pripravljene za okrasitev božičnega dreveščka. 

Božični piškoti v obliki snežink in zvezdic 

Pri peki božičnih piškotov v obliki božičnih motivov uporabimo domišljijo in jih domiselno okrasimo. Poleg tega da so božični piškoti seveda zelo okusni, jih lahko tudi podarimo. Za osnovni recept za peko piškotov v obliki zvezdic in snežink potrebujemo:

 • 30 gramov masla
 • 280 gramov ponaredek
 • 150 gramov sladkorja v prahu
 • 20 gramov kakava
 • 2 žlici medu
 • 2 žlici ruma
 • 1 žlico sode bikarbone
 • 1 žlico začimb za medenjake
 • 2 jajci
 • 1 jajce za namaz piškotov

Za okrasitev piškotov potrebujemo:

 • 1 beljak
 • 150 gramov sladkorja v prahu
 • 1 žličko limoninega sladkorja
 • srebrne, zlate in barvne perlice za okrasitev
 • po želji jedilno barvo

Maslo zrežemo na majhne kocke in dodamo najprej presejano moko s sladkorjem in kakavom. Nato dodamo dve žlički medu, 2 žlički ruma, žličko sode bikarbone, začimbe za peko medenjakov in eno jajce. Zamesimo voljno testo in ga za dva dni postavimo v hladilnik.

BOŽIČNI PIŠKOTI ZA PRISRČNO BOŽIČNO DARILO! Poglej še več receptov! TU!

Po dveh dnevih testo razvaljamo na približno 3 mm debelo in iz njega izrežemo snežinke, zvezdice ali kakšne druge božične motive. Izrezane piškote položimo na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač.

Piškote pečemo pri 180 stopinjah C približno 15 minut. Ko so piškoti pečeni, jih namažemo z razžvrkljanim jajcem in počakamo da se ohladijo. Medtem ko se piškoti ohlajajo, iz beljaka, limoninega soka in sladkorja v prahu zamešamo gladko glazuro. Glazuro damo v pripomoček za krašenje tort, lahko pa tudi naredimo škrnicelj iz peki papirja ali damo glazuro v majhno vrečko in jo na koncu odrežemo.

Z glazuro okrasimo piškote, na koncu damo na vrh perle v različnih barvah, najlepše so srebrne ali zlate. Če želimo piškote okrasiti v različnih barvah, potem v glazuro dodamo različne jedilne barve.

K peki in okraševanju piškotov povabimo tudi otroke! Ko so piškoti gotovi, jih zavijemo v darilni celofan ali položimo v dekorativne darilne škatlice. Čudovito in izvirno Božično darilo z osebno noto za ljudi ki jih imamo radi!

Še nekaj nasvetov za doma narejena božična darila: Kako naredimo dekoracijo za kozarce z marmelado: