Kaj je prehlad in kako ga lajšamo z naravnimi pripravki?

posted in: Aktualno, Zeliščarstvo | 0

Prehlad povzročajo virusi in je najpogostejše obolenje, za katerim zbolijo tako odrasli kot otroci. Prehladna obolenja so pogostejša v hladnejših mesecih, saj se takrat več zadržujemo v zaprtih prostorih, čeprav nas lahko ta nadloga doleti skozi celo leto.

prehlad
OKREPITE IMUNSKI SISTEM! POGLEJ TU!

Otroci, ki imajo oslabljen imunski sistem, lahko zbolijo tudi do desetkrat na leto, odrasle pa prehlad doleti do štirikrat v enem letu. Obolenje traja različno dolgo, običajno se pozdravi v enem tednu do deset dni. 

Kaj je prehlad?

Mraz sam po sebi ne poslabša simptomov prehlada, pač pa se lahko simptomi poslabšajo, če dlje časa ne gremo na zrak. Virusi pogosteje napadejo kadilce in ker poznamo preko 200 virusov, se telo ne zmore braniti pred napadi.

Kakšni so simptomi prehlada?

Ko se prehladimo, se najprej pojavi splošna utrujenost, boleče grlo, zamašen nos in izcedek iz nosu. Iz nosu nam najobilnejše teče drugi in tretji dan, ko se izcedek malo umiri, se običajno pojavi suh kašelj in hripavost. Pogosto se pri prehladu pojavi tudi povišana telesna temperatura in glavobol.

Posebej pozorni moramo biti, če se pojavi povišana telesna temperatura brez drugih znakov, saj lahko gre za kakšno drugo in bolj resno obolenje. Do zapletov pri prehladu lahko pride zaradi bakterijskih okužb, ki povzročijo vnetje obnosnih votlin ali vnetje srednjega ušesa.

Kako se prehlad prenaša in kako ga lahko preprečimo?

Najpogostejši prenašalci prehlada so otroci, ki obiskujejo vrtec in šolo. Viruse prehlada, običajno z rokami prenesemo na očesno vezenico ali nosno sluznico in tako sprožimo začetek prehlada. Ko smo že preboleli prehlad, še vedno prenašamo viruse, tudi do tri tedne. Prav tako se virusi nekaj ur zadržujejo na stvareh, ki jih je uporabljal oboleli. Družinski člani obolevajo na dva, do pet dni in pogosto se zgodi, da prvi ki je prinesel viruse, po nekaj dnevih, kot zadnji spet zboli.

Proti prehladu se lahko najbolje borimo tako, da preprečujemo širjenje okužbe. Pogosteje si umivajmo roke z vročo vodo in milom, lahko si kupimo tudi gel za razkuževanje. Izogibati se moramo zaprtih prostorov in kadar kdo poleg nas kiha in smrka, se oddaljimo od njega za meter ali dva. Za čiščenje nosu uporabljajmo papirnate robčke, saj se na robčkih iz blaga virusi še dolgo zadržujejo.

Z rokami se ne smemo dotikati nosu in oči, poskušamo dihati skozi nos, saj se tako zrak ogreje in prefiltrira. Doma pazimo, da vsak član  družine uporablja svojo brisačo, medtem ko posodo in jedilni pribor skrbno operemo. Stanovanje večkrat na dan dobro prezračimo in osvežimo s kakšno kapljico eteričnega olja. 

Kako preprečujemo in zdravimo prehlad?

Ko nas že dobro mučijo simptomi prehlada, se običajno pojavi tudi povišana telesna temperatura. V tem primeru ostanimo doma, počivajmo, pijmo veliko tekočine in si skuhajmo krepčilno kurjo juhico. 

Za uničevanje patogenih mikrobov, lahko posežemo po naravnih protimikrobnih pripravkih, ki bodo okrepili naš imunski sistem in pospešili zdravljenje. Vsekakor  moramo pri vročini piti veliko tekočine, najboljši je blag čaj ali voda.

S tem bomo nadomestili izgubo tekočine, saj lahko odrasel človek pri vročini, izgubi tudi 15 litrov vode. Poleg uživanja veliko tekočine, uživajmo lahko hrano, predvsem veliko sadja in zelenjave.

Pripravimo si lahko napitke iz zdravilnih zelišč, ki znižujejo vročino in lajšajo simptome prehlada. Najbolj poznani so napitki iz ingverja, bezgovih cvetov, lipe, ognjiča in še mnogi drugi.

Kako pozdravimo prehlad z naravnimi pripravki?

Naši predniki so poznali mnoga zdravilna zelišča, ki pomagajo pri prehladu. Za zniževanje vročine, si lahko pripravimo razne domače pripravke in čaje.

Čaj iz bezgovih cvetov

Jedilno žlico bezgovih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo deset minut. Nato čaj precedimo in ga popijemo še vročega.

Čaj iz lipovih cvetov

Čaj iz lipovih cvetov pospešuje potenje in je med najbolj poznanimi naravnimi zdravili proti prehladu. Dve čajni žlički lipovih cvetov, prelijemo z vročo vodo, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Precedimo in pijemo večkrat na dan.  Lipov čaj pijemo pri zastaranem kašlju in pri zasluzenosti sapnika in pljuč.

Borovnice in pomoč pri prehladu

Borovnice vsebujejo na 100 gramov približno 57, 4 kalorij. Poleg lajšanja simptomov prehlada, so tudi nadvse primeren sopotnik pri hujšanju. V ljudskem zdravstvu jih uporabljamo tudi pri bruhanju, za zaustavljanje krvavitev, pri hemoroidih in za blaženje raznih kožnih bolezni. Borovnice krčijo tkivo in pospešujejo celjenje ran. Pri prehladu so v veliko pomoč, saj blažijo vnetje sluznice v ustih in žrelu.

Posušene borovnice za grgranje pri vnetem grlu, pripravimo tako, da tri jedilne žlice borovnic prelijemo s hladno vodo, zavremo in kuhamo pol ure. Nato precedimo in razredčimo z vodo v razmerju 1:10. Pri bolečem grlu pomaga tudi žajbelj!

Mazilo za nos pri prehladu

Pri hudem prehladu nam teče iz nosa in si ga moramo ves čas brisati. Že po nekaj urah curljanja iz nosa nas za prične peči, okoli nosu se nam lahko naredijo celo manjše ranice. Za lajšanje vnete kože okoli nosu si lahko sami pripravimo domače mazilo, ki ga večkrat na dan vtremo pod nos, lahko pa se namažemo tudi po prsih.

Recept za domače mazilo za nos:

  • 125 ml olivnega olja
  • 15 ml eteričnega olja mete
  • 15 ml eteričnega olja evkaliptusa
  • 15 gramov nastrganega čebeljega voska
  • 4 kapljice benzojeve tinkture

Olivno olje segrejemo v zgornji posodi dvojnega kuhalnika, dodamo eterična olja in benzojevo tinkturo. Nato dodamo še nastrgan čebelji vosek in mešamo toliko časa da se vosek raztopi.

Mazilo prelijemo v kozarčke z visokim vratom in jih dobro zapremo. Kozarčke lahko 2 tedna hranimo v hladnem prostoru. Z mazilom se večkrat na dan namažemo pod nosom ali pa ga vtremo v prsi.