Preverjeni recepti za znižanje holesterola

posted in: Aktualno, Narava, Recepti, Zdravje | 0
recepti za znižanje holesterola
OKREPITE IMUNSKI SISTEM! POGLEJ VEČ!

Recepti za znižanje holesterola: Visoka raven holesterola v krvi je najpogostejši dejavnik pri srčnih obolenjih, možganski kapi  in srčnih infarktih. Pri večini ljudi povišan holesterol povzroči nezdrav način življenja.  Premalo gibanja in hrana, ki vsebuje preveč nasičenih in hidrogeniziranih maščob.

Običajno pomaga že to, da spremenimo način življenja, vsaj malo shujšamo, v svoje obroke uvedemo zdravo hrano in se predvsem začnemo več gibati na svežem zraku.   Pomagajo nam lahko tudi recepti za znižanje holesterola, ki vsebujejo razna zdravilna zelišča, sadje in zelenjavo.

[tapnite]

Recepti za znižanje holesterola 

Preden nam zdravnik predpiše zdravila, poskusimo nekaj načinov kako znižati holesterol na naraven način. S tem bomo telo ubranili pred škodljivimi stranskimi učinki zdravil, z zdravimi recepti za holesterol pa bomo hkrati tudi spremenili način življenja. Včasih je dovolj že to, da se odpravimo v naravo in sami naberemo zelišča za pripravo receptov. Pri tem se bomo razgibali na svežem zraku in hkrati spoznavali, kaj vse nam nudi narava.

Vsekakor pa je potrebno najprej spremeniti prehrano!

Za znižanje povišanega holesterola je poleg spremembe prehrane pomembna tudi pravilna priprava prehrane. Hrano pripravljamo na različne načine: kuhanje, kuhanje v pari, priprava na žaru, pečenje brez olja. Pri dieti za znižanje holesterola se odsvetuje praženje in cvrtje. Seveda so pri dieti prepovedane tudi domače sladice, razen sladila brez kalorij. Prečiščena, tako imenovana rafinirana živila, nadomestimo z bolj zdravimi. Belo moko zamenjamo s polnozrnato moko, v recepte uvedemo rjavi riž namesto belega in podobno. Za pripravo jedi živalske maščobe nadomestimo z rastlinskimi, najbolj primerno je olivno olje.

Pri mesu že pred pripravo odrežemo vidno maščobo, pri perutnini odstranimo kožo. Pri kuhanju uporabimo čim manj vode, posebej kadar kuhamo zelenjavo. Najbolj zdrav način kuhanja, je kuhanje v pari, saj tako v živilih obdržimo več mineralov in vitaminov.  Zelo pomembno je, da pri dieti za znižanje holesterola, omejimo porabo soli. Sol lahko uspešno nadomestimo z zelišči in začimbami, uporabimo pa lahko tudi domači kis ali limonin sok.

Dovoljena živila pri povišanem holesterolu

  • Žitarice in kosmiči:Priporočeno: polnozrnati izdelki, zmerno uživamo riž, testenine, koruzne kosmiče in prepečenec. Prepovedano: sladkarije, pecivo, pite, slaščice.
  • Zelenjava: Priporočeno: Surova in kuhana zelenjava, zmerno uživamo krompir. Občasno in v zmernih količinah: zelenjava pripravljena z maslom ali smetano.
  • Stročnice: Priporočene stročnice: fižol, bob, leča, grah, čičerika, soja
  • Sadje: Priporočeno: Sveže in zamrznjeno sadje. Občasno in v zmernih količinah: Sušeno sadje, vloženo sadje, sadni sokovi brez dodanega sladkorja.
  • Oreščki in semena: Zmerno: vse vrste neslanih oreščkov in semen. V omejenih količinah: kokos
  • Meso in ribe: Puste in modre ribe, perutnina brez kože: Zmerna izbira: pusta govedina, jagnetina, svinjina, teletina, morski sadeži. V omejenih količinah: klobase, salame, slanina, rebrca, hrenovke, drobovina
  • Mlečni izdelki in jajca: Posneto mleko in posneti jogurt. Zmerno uživanje: mleko z malo maščobe, mlečni izdelki in sir z malo maščobe, jajca. Občasno in v omejenih količinah: navadni sir, mastna smetana, polnomastno mleko in jogurt.
  • Sladice in sladila: Dovoljeno: Sladila brez kalorij. Zmerna uporaba: saharoza, med in čokolada. V omejenih količinah: sladoled, torte, fruktoza, brezalkoholne sladke pijače.
  • Kuhane maščobe in prelivi: Priporočena živila: kis, gorčica in prelivi brez maščob. Zmerna izbira: olivno olje, domača hladno stiskana rastlinska olja, mehke margarine in solatni prelivi. V omejenih količinah: Trde margarine, kokosovo olje, svinjska mast, slanina, majoneza, kečap, maslo, trans maščobe.

Oljčno olje

Hladno stiskano oljčno olje nam lahko izredno pomaga pri zniževanju slabega holesterola. Strokovnjaki priporočajo uživanje dveh žlic oljčnega olja na dan, vendar pozor! Uživamo lahko samo preverjeno, hladno stiskano oljčno olje in nikdar industrijsko predelanega olja. Poleg tega pri povišanih ravneh holesterola, z oljčnim oljem nadomestimo margarino, svinjsko mast in vse predelane maščobe, ki jih uporabljamo pri kuhanju. V hladno stiskanem oljčnem olju se poleg zdravih maščobnih kislin, skrivajo tudi druge koristne učinkovine: vitamini E, K, B in minerali kalij, magnezij, fosfor in železo.

Tako kot vsaka maščoba, lahko tudi holesterol oksidira in podobno kot vse maščobe, ga lahko pred oksidacijo zaščitimo. Zaščita pred oksidacijo holesterola so predvsem antioksidantni vitamini. Holesterol, predvsem tako imenovani slab holesterol, pogosto napačno razumemo. Telo holesterol nujno potrebuje in ga uporablja v številnih biokemičnih procesih. Naše telo holesterol uporablja tudi kot gradivo, velja za izhodiščno spojino pri izdelavi hormonov, prav tako je pomembna sestavina celičnih sten.

Vsi pa se bojimo tako imenovanega slabega holesterola. Slab holesterol je v resnici nezaščiten holesterol LDL. Naloga LDL je prenašanje holesterola po krvnem obtoku. Pri tem nekaj holesterola preide v žilne stene, kar normalen proces. Vendar če je LDL holesterola preveč ali je oksidiran, ga lahko v v celice notranje plasti žilne stene prodre preveč.

V veliki koncentraciji pa je holesterol toksičen in lahko izzove vnetje žilne stene. Vnete žilne stene pa so ranljive za za druge biokemične spremembe, ki kronično lahko privedejo do zamašitve arterij.

Oljčno olje za preprečevanje bolezni srca, ožilja in ateroskleroze

Znanstveniki so že dolgo nazaj dokazali, da oksidacijsko spremenjeni holesterol LDL, pogosto spodbudi razvoj ateroskleroze. Z prehrano, ki je bogata z oleinsko kislino, lahko zmanjšamo dovzetnost holesterola LDL za oksidacijo. Do velikega zmanjšanja za dovzetnost za oksidacijo, je prišlo že po enem tednu uporabe oljčnega olja.

Privzemanje LDL v makrografe se je zmanjšalo po dveh tednih uživanja hrane pripravljene s  hladno stiskanim oljčnim oljem. Kaj so makrografi? To so celice, ki v našem telesu delujejo kot stražarji in uničijo vse, kar je škodljivo za telo.

Tako uničijo tujke in klice in ko se lotijo uničevanja odvečnega holesterola, lahko to pripelje do nastajanja aterosklerotičnih oblog v žilah. Obogatitev holesterola LDL z oleinsko kislino in sitosterolom iz oljčnega olja zmanjšuje aterogenost LDL. Aterogenost pomeni zmožnost za spodbujanje ateroskleroze.

Oljčno olje vsebuje tudi vitamin E, ki pomembno sodeluje pri zmanjševanju oksidacije LDL pri zdravih moških. Na splošno pa vitamin E zmanjšuje nevarnost koronarne bolezni srca. Omeniti moramo tudi beta karoten, ki je prav tako sestavina oljčnega olja. Beta karoten lahko močno zmanjša število zapletov pri boleznih srca, posebej pri moških, ki že imajo aterosklerotično bolezen srca.

Če v prehrano vključimo oljčno olje, hkrati obogatimo molekulo LDL z oleinsko kislino in sitosterolom. Obe učinkovini povečujeta odpornost LDL proti oksidaciji. Hranila v oljčnem olju učinkujejo skupaj in s skupnim delovanjem ščitijo holesterol LDL pred oksidacijo in tako zaščiten LDL holesterol ni nujno več tako slab.

Olivno olje za zdravje srca 

  • V deželah kjer je olivno olje glavni vir prehranskih maščob, je umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja veliko manjša. Prebivalci Sredozemlja redno uživajo hladno stiskano olivno olje, na to dragoceno olje navajajo že majhne otroke. Največja umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja je v ZDA in na Finskem, kjer uživajo večinoma hrano, ki vsebuje veliko nasičenih maščob.
  • Če želimo znižati raven krvnega holesterola, namesto nasičenih maščob kot glavnih maščob v prehrani, uživamo hladno stiskano oljčno olje. Seveda moramo poleg zdrave prehrane, poskrbeti tudi za redno gibanje na svežem zraku. Poleg vsakodnevnih sprehodov se odpravimo tudi v bližnje hribe in tako poskrbimo tudi za boljši imunski sistem in zdrava pljuča. Ko se odpravimo v bližnje gore, lahko na nezahtevne pohode s seboj vzamemo tudi otroke, ki bodo v neokrnjeni naravi neizmerno uživali.
  • O olivnem olju je veliko napisanega, vsekakor pa moramo nanj pomisliti ko iščemo prehranski vir maščob, ki nas bo varoval pred koronarnimi boleznimi. Oljčno olje ženske varuje pred rakom na dojkah, pomaga k pravilnemu delovanju prebavil, lajša težave pri artritisu in pri sladkorni bolezni. Poleg rednega gibanja na svežem zraku, je oljčno olje najboljša zaščita pred boleznimi srca. 

Zanimivosti o olivnem olju

  • Olivno olje samo sebe varuje pred žarkostjo. Žarkost olje se zgodi, ko maščobne kisline v olju reagirajo s kisikom in ustvarijo perokside. Če olje postane žarko, se močno spremeni kakovost olja. Olivno olje bi moralo biti vsaki dan na našem jedilniku, nekaj kapljic olja lahko dodamo tudi v kašice za dojenčke in otroke. Tako pripravljeno hrano lahko pripravimo tudi vnaprej in jo vzamemo  na izlet z otrokom. 
  • Ali je olivno olje primerno za kuhanje? Mnoga olja za kuhanje, ki jih pridobivajo iz različnih semen ali živalskih maščob, pri cvrtju oksidirajo. Pri tem nastajajo toksične spojine, ki so škodljive za naš organizem. Oljčno olje zaradi visoke vsebnosti antioksidantov ne oksidira v tolikšni meri kot druga olja, zato ga lahko uporabljamo za cvrtje hrane pri visoki temperaturi. Olivno olje se pri cvrtju ne vsrka v živila, ampak jih prekrije. Po uporabi lahko olje tudi prefiltriramo in ga še naslednjič uporabimo za cvrtje.
  • Oljčno olje ima enako energijsko vrednost kot druga olja za kuhanje, se pravi 120 kcal na veliko žlico ali 9 kcal na 1 gram. Zaradi bolj izrazitega okusa in arome, bomo oljčnega olja porabili veliko manj kot bi kakšnega drugega olja.
  • Poznamo preko 75 sort oliv in vsa oljčna olja se med seboj razlikujejo. Takšne pestrosti okusov in arom ne najdemo pri nobenem drugem olju.
  • Oljčno olje in sončnično olje sta oba bogata z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, a z raziskavami so dokazali, da je uživanje oljčnega olja zvišalo dobri holesterol HDL za 7%, medtem ko ga je uživanje sončničnega olja zviša le za 4%.
  • Po vsem svetu raste preko 800 milijonov olj in to kar na 10 milijonih hektarov. Kar 98% oljk uspeva v Sredozemlju, kjer je tudi najmanjša umrljivost zaradi bolezni srca.

Stročnice

Stročnice so hranilno bogata živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine, prehranske vlaknine, vitamine skupine B in mnoge minerale: magnezij, železo, cink in baker. Stročnice ne vsebujejo nasičenih maščob, namesto holesterola vsebujejo koristne fitosterole. Pri nas so najbolj uporabljene naslednje stročnice: fižol, bob, leča, grah, čičerika, soja, bob…

Česen 

Recepti za holesterol s česnom so poznali že naši predniki, čeprav je v modernem času porast srčnih obolenj vse večji in zaskrbljujoč. Vsi se dobro zavedamo, da moramo pri hrani paziti na vsebnost holesterola, ki je resničen sovražnik našega organizma.

Povečan holesterol lahko privede do motenj v metabolizmu, do kopičenja krvničk v žilah, srce oslabi, običajno pa se tudi močno zredimo. Česne lahko uporabljamo kot zdravilno zelišče, nepogrešljiv pa je tudi v kuhinji, kjer ga dodajamo raznim jedem, predvsem jedem na žlico, enolončnicam, mesu in solatam.

Za česen kot zdravilo za holesterol, se ne zanimajo samo zdravilci in zeliščarji, pač je česen predmet raziskave tudi pri znanstveniki in zdravnikih. Z raziskavami so dokazali, da je najbolj učinkovito sredstvo za zniževanje holesterola, pripravek iz česna in drevesne smole. Ta pripravek je vsebnost holesterola v krvi zmanjšal tudi do 20%.

Recepti za holesterol – česnov čaj

Česnov čaj je manj poznan, vendar je vsekakor zelo učinkovit. Vsebuje več mineralnih snovi, poleg preventivnega uživanja pri povišanem holesterolu, ga zeliščarji priporočajo tudi pri prehladnih obolenjih, vnetnih procesih in raznih infekcijah. Recept za česnov čaj:

V posodo nalijemo dve večji skodelici vode in jo pristavimo na ogenj. Ko voda zavre, dodamo žličko na drobno nasekljanega česna in pustimo vreti tri minute. Posodo nato odstavimo z ognja in pustimo nekaj časa počivati. Nato čaj precedimo in pijemo samo dvakrat na dan, v razmiku pet ur. Previdno! Ta čaj je zelo močan, zato se pred uživanjem vedno posvetujemo z zdravnikom. Prav tako čaj vedno pripravimo svež in ga pijemo v manjših količinah.

Pripravimo si lahko tudi česnovo tinkturo, za katero kuhanje ni potrebno. Pripravimo si nekaj strokov česna, jih olupimo in nasekljamo. Prelijemo jih vrelo vodo in nato lonec dobro pokrijemo in še dodatno zavijemo v brisačo, da se česnov sok počasi spusti. Ko česen spusti sok, ga precedimo in tinkturo nalijemo v manjšo stekleničko.

Kako znižati holesterol s česnovim oljem?

Leta 1991 je skupina znanstvenikov iz česna pridobila učinkovino alicin. Bolj ko česen meljemo ali tremo, več te učinkovine se izloča. Alicin omogoča povečanje odpornosti organizma, preprečuje stres in preventivno deluje na maligne tumorje.

Za preprečevanje povišanega holesterola v krvi, si lahko pripravimo česnovo olje. Vendar pozor! Česnovo olje lahko uporabljamo samo dva meseca, pri uporabi ga moramo segreti na 30 stopinj C. Uporabljamo ga lahko tudi za lajšanje težav pri vnetju ušes, grla, nosu in pri prehladnih obolenjih. 

Česnovo olje recept

Očistimo tri glavice česna, jih drobno sesekljamo in stremo z lesenim možnarjem. Dobljeno maso damo v steklen kozarec in prelijemo s hladno stiskanim olivnim oljem, potrebujemo približno pol kozarca olja. Vsebino previdno premešamo, pokrijemo in postavimo na svetlo mesto za 10 dni. Mešanico vsak dan vsaj dvakrat premešamo.

Po desetih dneh mešanico precedimo in dodamo kapljico prečiščenega glicerina. Olje prelijemo v temno stekleničko, jo zaprimo in postavimo v hladilnik.

Česen in limona proti holesterolu

Česen in limona sta močna kombinacija, ki ju lahko uporabljamo za preprečevanje srčno žilnih bolezni. Za preprečevanje infarkta, možganske kapi in za čiščenje žil, si pripravimo naslednji pripravek:

Vzamemo dve veliki, ekološko pridelani limoni in dve pomaranči, ter ju narežemo na majhne koščke. Odstranimo peške in meso limon in pomaranč zmeljemo z mlinčkom. V dobljeno mešanico primešamo dve veliki žlici medu in pustimo cel dan na sobni temperaturi. Nato mešanico postavimo v hladilnik in jo uživamo 3 žličke pred obrokom. 

Recepti za znižanje holesterola s česnom in limono, učinkovito preprečujejo nastanek srčno žilnih obolenj. Poglejmo nekaj učinkovitih receptov:

  • Drobno nasekljamo strok česna in za zmešamo z naribano limono, skupaj z lupino in brez pešk. Mešanico prelijemo z litrom vroče vode, pokrijemo in pustimo nekaj časa na sobni temperaturi. Vmes mešanico občasno premešamo. Nato precedimo in uživamo po eno žlico trikrat na dan, vedno pred obrokom.
  • Naslednji recept pomaga tudi pri močnem bitju srca, ki nas doleti zaradi stresa in živčnosti. Naribamo pol kilograma limon, dodamo nekaj žlic medu in prah iz sredice 20 mareličnih koščic. Zjutraj in zvečer vzamemo majhno žličko pripravka, vedno pred jedjo.
  • Za preprečevanje srčno žilnih obolenj, si pripravimo naslednji pripravek: Dva lista 5 let stare aloe vere izcedimo v sokovniku, pred tem rastline sedem dni ne zalivamo .Dodamo sok dveh limon in pol kilograma čebeljega medu. Zmes dobro premešamo z leseno kuhalnico in jo prelijemo v steklen kozarec. Kozarec hranimo v hladilniku, pred uporabo moramo mešanico dobro pretresti. Uživamo eno žlico, trikrat dnevno, eno uro pred obrokom. Kuro izvedemo trikrat na leto, vmes moramo narediti najmanj en mesec premora.

Zelišča za znižanje povišanega holesterola

Povišan holesterol je lahko nevaren za naše zdravje, zato je zelo pomembno da ga znižamo na primeren način. Poleg spremembe prehranjevanja, lahko uživamo tudi zdravilna zelišča za zniževanje slabega holesterola. Najbolj poznano zelišče za pomoč pri povišanem holesterolu so artičoka, česen in čebula. Manj poznana pa je šisandra ali damaščanska vrtnica.

Damaščanska vrtnica

Damaščanska vrtnica, Rosa damascena, znižuje raven holesterola, krči tkiva, deluje pomirjevalno, blaži depresijo in deluje protivnetno. Damaščanka vrtnica izvira iz Bližnjega vzhoda, v Evropo so jo prinesli v 13.stoletju. Cvetovi so rožnati ali nežno rdeči. Cvetne liste so nekoč uporabljali v tinkturi za krčenje tkiv kot zdravilo za boleče grlo in kot aromo v drugih zdravilih.

Tinktura iz damaščanske vrtnice: Za znižanje ravni holesterola, pri živčnih motnjah in pri slabi prebavi, vzamemo od 20 do 40 kapljic tinkture iz cvetnih listov damaščanske vrtnice.

Masažno olje damaščanske vrtnice: V eno žličko mandljevega olja damo 1 kapljico eteričnega olja damaščanske vrtnice. S pripravkom masiramo sence in vrat pri depresiji, stresu ali izčrpanosti.

Kopel z damaščansko vrtnico: V kopel kanemo 2 kapljici eteričnega olja vrtnice, pomagalo bo pri depresiji, žalosti in nespečnosti.

Krema iz cvetov damaščanske vrtnice: Kremo izdelujejo iz cvetov, sami pa lahko v osnovno kremo dodamo nekaj kapljic eteričnega olja damaščanske vrtnice. Tako pripravljeno kremo uporabljamo za suho in vneto kožo.

Rožna voda damaščanske vrtnice: Rožna voda damaščanske vrtnice je stranski proizvod parne destilacije in jo lahko uporabimo kot osnovo za pripravo losjonov. Rožno vodo dodamo v razmerju 1:9 v tinkturo iz navadne plahtice, ta pripravek pomaga pri srbežu nožnice. Za nego vnete kože ali za nego aken, rožno vodo zamešamo v razmerju 1:1 z destiliranim virginjskim nepozebnikom.

Vzgoja damaščanske vrtnice na rožnem vrtu

Damaščanska vrtnica je širok listopadni grm, ki v širino zraste do 1,5 metra. Uspeva v rodovitnih, vlažnih, vendar dobro odcednih tleh. Za dobro rast potrebuje najmanj 5 ur sončne svetlobe na dan. Prenese zmerne do subtropske temperature.

Najlažje jo razmnožujemo jeseni z lesnimi potaknjenci.

Šisandra –shizandra

Kitajska shizandra, Schisandra chinensis, je v kitajski zeliščni medicini poznana pod imenom sadež petih okusov. Ti okusi ustrezajo glavnim človeškim organom in sicer:

  • kisel okus šisandre ustreza jetrom
  • grenak okus je za srce
  • sladko je za vranico
  • oster okus prija pljučem
  • slano za ledvica

Šisandra je lesnata vzpenjavka, njen dom je v severovzhodnem delu Kitajske, danes jo lahko gojimo tudi v Evropi.

Njeni cvetovi so rožnati in dišeči, iz njih se razvijejo majhni rdeči jagodasti plodovi. Plodove nabiramo v jeseni, ko popolnoma dozorijo. Na Kitajskem rdeče plodove posušijo in iz njih pripravljajo suhe izvlečke, praške in tinkture.

Zdravilne učinkovine v šisandri in njihov ugoden vpliv na naše zdravje

V Kitajski šisandri se nahajajo eterična olja, fenoli in lignani. Vse učinkovine so derivati lignanov, ki naj bi preprečevali raka na prostati, debelem črevesju in prsih. Poleg tega, šisandri pripisujejo še mnoge druge blagodejne učinke na zdravje:

  • Na Kitajskem so ženske pripravke iz šisandre uživale kot krepčilo za ohranitev mladosti.
  • Shizandra ščiti telesne celice in mišice, ter pomaga pri zniževanju koncentracije holesterola v krvi.
  • Z različnimi raziskavami so poskušali dokazati, da imajo plodovi šinandre veliko vlogo pri preprečevanju nekaterih oblik raka in da zdravijo ter čistijo jetra. 
  • Lignani v šisandri so oblika vlaknin, prav tako pa so tudi fitoestrogeni, rastlinske spojine, katerih učinek je podoben delovanju hormona estrogena, ki naj bi prav tako preprečeval določene vrste raka. Japonski znanstveniki so dokazali, da lignan, ki so ga izolirali iz šisandre, varuje pred vnetjem in kemično sproženim tumorjem.
  • Šisandra spodbuja obnavljanje in razstrupljanje jeter. To trditev so kitajski znanstveniki dokazali že leta 2002, ko so najprej odkrili, da šisandra varuje pred oksidacijo maščob v jetrih.
  • Prav tako so kitajski znanstveniki odkrili, da izvleček iz plodov šisandre, spodbuja koncentracijo in koristi pri izboljšanju spomina.
  • Pripravki šisandre tudi krepijo in pospešujejo reflekse, ter povečujejo učinkovitost pri opravljanju različnih opravil če smo v stresu.

Kako uživamo pripravke iz šisandre za zniževanje visoke koncentracije holesterola?

  • Šisandro v prahu uživamo od 3 do 9 gramov na dan, ali eno čajno žličko na dan. Količino razporedimo čez cel dan, prašek dodamo v čaj, jogurt ali zamešamo v smoothie.
  • Suhi izvleček šisandre lahko vzamemo največ do 3 grame na dan, ki jih razdelimo do šest manjših odmerkov.
  • Tinkturo iz plodov šisandre uživamo od 20 do 40 kapljic na dan, ki jih razredčimo v kozarcu vode. Takšen odmerek lahko vzamemo trikrat na dan.

Sončnična semena

V sončničnih semenih se nahaja veliko maščobnega olja, beljakovin, karotinoidov in lecitina. Redno uživanje sončničnih semen dokazano znižuje količino holesterola v krvi. Prav tako koristno za naše zdravje je sončnično olje, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin.

Z zmernim uživanjem hladno stiskanega sončničnega olja, spodbudimo presnovo maščob v našem telesu. Uporabimo ga lahko tudi za razstrupljanje telesa, tako da vsako jutro pet minut žvrkljamo olje in nato penasto tekočino izpljunemo. Recepti za znižanje holesterola pogosto vsebujejo različna semena, tudi sončnična.

Artičoka

Artičoka, Cynara cardunculus, je cenjena zelenjava, ki uspeva v zavetrju in na sončni legi, v dobro odcednih tleh. Artičoka je velika trajnica, ki ima osatu podobne cvetove. Preden jo sadimo, zemlji dodamo dobro uležan gnoj ali domač kompost. Semena spomladi sejemo v hladno gredo in nato dovolj velike rastlinice presadimo na končno mesto. Spomladi lahko posadimo sadike, ali pa pozimi obrežemo koreninske potaknjence.

Liste artičoke porežemo pred cvetenjem, cvetne glavice pa poberemo preden se ovršni listi odprejo. Cvetne glavice lahko pobiramo od od drugega leta rasti dalje, pripravljamo jih kot zelenjavo. Redno uživanje srčik artičoke blagodejno vpliva na nadzorovanje sladkorne bolezni tipa 2.

Uporaba artičoke v zeliščarstvu

V zeliščarstvu pa se uporablja kot zdravilo za jetra, saj jih ščiti pred toksini in okužbami, ter hkrati izboljša njihovo delovanje. Poleg tega artičoka spodbuja izločanje žolča, podpira obnovo jeter, znižuje raven glukoze in lipidov v krvi, deluje tudi kot diuretik. Pripomore tudi k znižanju ravni holesterola v krvi in je lahko koristna pri nadzorovanju sladkorne bolezni tipa 2.

Sok artičoke: Za krepitev jeter pripravimo sok, ki ga pridobimo iz listov in cvetnic glavic. Dodamo enako količino vode in spijemo vsak dan po 1 skodelico.

Poparek artičoke: Poparek listov artičoke pijemo po 1 skodelico trikrat na dan. Pomaga pri boleznih jeter in žolčnika, pri okvari jeter ali zlatenici, pri prebavnih težavah, slabosti, napenjanju in pri povišanem holesterolu.

Čebula 

Čebula je zakladnica mnogih koristnih učinkovin, najbolj pomembne so vitamini A, B in C, rudninske soli, dišeča in pekoča eterična olja, žveplove in silicijeve spojine, flavonoidi in saponini.

Recepti za znižanje holesterola pogosto vsebujejo čebulo! Čebula je vsestransko zdravo živilo, spodbuja delovanje jeter, ledvic in živčnega sistema. Odvaja vodo iz telesa, lajša kašelj in odstranjuje soli sečne kisline. Eterično olje, ki se nahaja v čebuli, deluje antiseptično in kot naravni antibiotik. Čebulo uživamo presno, za zniževanje količine holesterola, pa jo nekoliko podušimo na olivnem olju. (1)

Dvoletni svetlin

Dvoletni svetlin,Oenothera biennis, ima rumene, prijetno dišeče cvetove, ki se zaradi povečanega turgorja v venčnih in cvetnih listih, odpirajo šele v mraku. Svetlin pri zeliščarjih dolgo ni imel posebnega pomena, šele v zadnjem času je izredno cenjeno svetlinovo maščobno semensko olje. Svetlinovo olje je pomemben naravni vir telesu nujno potrebnih esencialnih maščobnih kislin.

Klinična medicina se je podrobno lotila preučevanja nenasičenih maščobnih kislin, ki jih telo potrebuje za določene procese. Nujno so potrebne za za izgradnjo bioloških membran in mielinskih ovojnic živcev, potrebne pa so tudi za nastanek tkivnih hormonov. Tkivni mediatorji so pomembni za imunske reakcije v telesu, za nastanek vnetnih procesov, za strjevanje krvi in še za mnoge druge procese.

Recepti za znižanje holesterola: Svetlinovo olje uporabljamo zaradi velike količine nenasičenih maščobnih kislin. Priporočajo ga pri atopičnem dermatitisu, za lajšanje predmenstrualnega sindroma, pri povišanem krvnem tlaku in povišanem holesterolu. Svetlinovo olje lahko uživamo tudi pri kronični utrujenosti.

Recepti za znižanje holesterola: Dnevno zaužijemo od 6 do 8 gramov svetlinovega olja, ki vsebuje 8 % GLK. Olje vzamemo s čajem, mlekom ali vodo, takšno količino lahko uživamo največ tri mesece. Priporočeni dnevni živilski odmerek je 1/2 grama olja na dan. 

Rastlinske vlaknine

Za zniževanje holesterola v krvi, uživajmo veliko prehranskih vlaknin. Vlaknine v hrani vsrkajo odvečni holesterol v črevesje in ga nato izločijo iz telesa. Na naših krožnih naj bodo kosmiči, otrobi, ječmen, kuhan fižol in vse druge stročnice. Vsak dan pojejmo vsaj eno od teh živil, saj so čudovit zaveznik pri zniževanju holesterola.

Poleg tega, pojejmo vsak dan tudi pet ali več obrokov sveže zelenjave in najmanj dva obroka svežega sadja. najboljši vir vlaknin za zniževanje holesterola so jabolka, gozdni sadeži, predvsem gozdne jagode in borovnice,  breskve, pomaranče, banane, slive, špinača, sladki krompir, korenje in koruza.

Še nekaj zanimivosti; recepti za znižanje holesterola

Uporabljeno besedilo: recepti za znižanje holesterola, holesterol,