naravna kozmetika receptiAli že nekaj časa razmišljate, da bi si naredili čisto svojo, domačo kremo za obraz? V revijah berete članke naravna kozmetika recepti in podobne nasvete? Nič lažjega!

V zadnjem času opažamo velik porast zanimanja za izdelavo domačih izdelkov za nego telesa, lažje pa so tudi dostopni najboljši recepti in sestavine za domačo kozmetiko.

Doma lahko izdelamo cenovno ugodno, a vseeno kvalitetno kozmetiko, ki ne bo vsebovala kemikalij, alkoholov in drugih alergenih snovi. Izdelava naravne kozmetike naj bo prijetno opravilo, ki ga opravljamo v skladu z letnimi časi. Pripravimo vedno manjše količine, ki jih hitro porabimo in se zato ne pokvarijo.

Priporočljivo je, da naenkrat ne uporabljamo preveč različnih izdelkov. Vlažilna krema za obraz je primerna tudi za nego rok, če smo jo napravili v večji količini, pa lahko z njo negujemo celo telo. Prav tako pa lahko losion za telo, uporabimo za nego obraza.

A preden se lotimo izdelave naravne kozmetike, se vseeno prej poučimo, kakšne pasti nas čakajo pri tem opravilu.

Kljub temu, da bo naš izdelek popolnoma naraven, to še ne pomeni, da bo tudi varen in ne bo škodil našemu zdravju.

izdelava naravne kozmetikeAli je lahko domača kozmetika tudi nevarna za naše zdravje?

Pri izdelavi svoje lastne kozmetike, moramo vsekakor biti previdni. Naravne sestavine, ki jih bomo uporabili pri receptih, lahko imajo stranske učinke.

Pogosto se pojavijo alergije, fotosenzitivnost, razni izpuščaji in draženje kože. Težave najbolje preprečimo, če dobro poznamo vse sestavine, ki jih bomo uporabili in njihove morebitne stranske učinke.

Pri izdelavi naravne kozmetike običajno uporabljamo osnovna rastlinska olja, eterična olja in ostale kozmetične sestavine. Sem spadajo rožne vode, hidrolati, voski, zgoščevalci, vlažilci in vitamini.

Če ne poznamo lastnosti teh sestavin, se lahko znajdemo v velikih težavah. Posebej previdni moramo biti pri uporabi eteričnih olj, ki jih dodajamo resnično samo po kapljicah, tako kot je navedeno v receptu.

Eterična olja lahko uporabimo tudi v druge namene, ki bodo prav tako blagodejno vplivali na naše razpoloženje. Medtem ko izdelujemo naravne kreme, lahko nekaj kapljic eteričnega olja kanemo v izparilnik in s tem očistimo prostor slabih energij.

Energijsko čiščenje prostora je izrednega pomena, čiščenje s feng shui in eteričnimi olji je naravno in vedno prinaša dobro razpoloženje. Tako bomo imeli poleg naravnih izdelkov za telo, tudi energijsko očiščen dom in naše počutje se bo resnično izboljšalo!

A v času interneta in dostopa do vseh informacij, se lahko o vsemu temu dobro poučimo in pripravimo popolnoma varne izdelke.domače kreme in mazila

Za naše domače izdelke, uporabimo vedno kakovostna zelišča, ki so pravilno nabrana in sušena.

Osnovna rastlinska olja naj bodo pridelana po hladnem postopku, previdni pa moramo biti tudi pri izbiri eteričnih olj. Skratka, vse sestavine, ki jih bomo uporabili, morajo biti neoporečne, kakovostne, sveže in brez vsebnosti kemikalij.

Naslednja past, ki nas čaka pri izdelavi kremic, so koncentracije sestavin. Te pri domačih izdelkih ne moremo izmeriti, lahko pa poskrbimo za čist prostor in pripomočke, za varno pakiranje, hranjenje in za varno uporabo izdelkov.

Takšen uvod, poln opozoril, nas ne sme prestrašiti, saj bomo z nekaj prakse kmalu izdelovali čudovite, naravne izdelke za nego kože!

Naravna kozmetika recepti – spoznajmo preproste in učinkovite recepte za izdelavo naravne kozmetike!

Krema za obraz s tremi vitamini

Vitamini so za nego kože izjemno pomembni, zato se tudi pojavljajo v mnogih receptih za izdelavo naravne kozmetike. Negovalna krema za obraz je nepogrešljiva, uporablja jo lahko cela družina, uporabljamo jo lahko tudi za nego rok ali celega telesa.kako narediti kremo za obraz

Sestavine:

 • 20 ml oljni izvleček kamilice
 • 3 grame emulgatorja
 • 3 grame čebeljega voska
 • 1, 5 grama voska vrtnice
 • 35 ml kamiličnega čaja
 • 20 kapljic eteričnega olja kamilice
 • 3 kapljice vitaminov A, C in E
 • po želji dodamo še konzervans

Najprej pripravimo oljno osnovo. Oljni izvleček kamilice damo v stekleno posodo, ki jo lahko segrevamo. Dodamo emulgator in vosek. Za pripravo vodne osnove, damo v drugo posodo kamilični čaj in nato obe osnovi segrevamo nad vodno kopeljo.

Ko se trde sestavine stopijo, med mešanjem počasi vlivamo vodno osnovo v oljno.

Mešamo toliko časa, da dobimo kremasto maso, ki ji na koncu počasi, po kapljicah, dodamo eterično olje kamilice, vitamine in po želji konzervans.

Kremo še nekaj časa mešamo in jo nato prelijemo v lončke in dobro zapremo.doma narejena vlažilna krema

Vlažilna krema za obraz z aloe vera

Sestavine:

 • 15 ml naravnega olja iz koščic marelice
 • 5 gramov palmovega masla
 • 1 gram čebeljega voska
 • 5 gramov manganovega masla
 • 50 ml ekstrakta iz kumare
 • 5 kapljic aloe vera
 • 7 kapljic naravnega kolagena
 • 10 kapljic eteričnega olja sivke

Za oljno osnovo damo v posodo olje iz koščic marelice, palmovo maslo in čebelji vosek. V drugo posodo damo ekstrakt kumare. Obe posodi segrevamo nad vodno kopeljo in ko se trde sestavine stopijo, ju odstavimo z ognja. V oljno osnovo dodamo mangovo maslo in mešamo toliko časa, da se stopi.

Vodno osnovo z ekstraktom kumar, nato počasi, po kapljicah vlivamo v oljno osnovo. Ves čas mešamo, toliko časa, da dobimo kremi podobno maso.vlažilna krema za obraz recept

Nato po kapljicah dodamo koncentrat aloe vere in eterično olje sivke. Vse sestavine še nekaj mešamo in jih nato prelijemo v čiste lončke. (1)

Uporabljeno besedilo: naravna kozmetika recepti