Seneni nahod – 6 nasvetov za lajšanje alergije

posted in: Aktualno, Kuharski recepti | 0

Alergijski rinitis ali seneni nahod, včasih težko ločimo od navadnega nahoda, čeprav ljudje, ki jih muči, dobro vedo, kaj jih je doletelo. Običajno se simptomi pojavijo sezonsko, v času, ko je v zraku največ peloda in cvetnega prahu.

Ta težava sicer ne ogroža življenja, ga pa lahko precej oteži. Za lajšanje lahko uporabimo veliko domačih pripravkov iz zelišč, mnoge začimbe pa lahko uporabimo tudi pri pripravi zdravih enolončnic, ki krepijo imunski sistem.

Seneni nahod

Simptomi se pokažejo kot izrazito draženje v nosu, močno kihanje, ki ga težko ustavimo in  izcedek iz nosa, ki je običajno voden. Alergijski rinitis prizadene tudi oči, ki so pogosto pordele, otečene, razdražene in se solzijo. Najpogosteje imamo težave, ko se v času cvetenja odpravimo na izlet v naravo. 

V redkih primerih prizadeti tudi močno kašlja ali celo izgubi voh. Seveda se pri vseh prizadetih, simptomi ne kažejo v isti obliki, skoraj vsi pa so v času alergij utrujeni, težko se skoncentrirajo in težko opravljajo vsakodnevna opravila.

Ljudje, ki so alergični na cvetenje trav, imajo težave običajno od aprila do junija. Težave pa se lahko razvlečejo še dlje, saj je sezona cvetnega prahu vse od februarja do oktobra. Seneni nahod se najpogosteje razvije pri šolskih otrocih in lahko kasneje z leti izzveni.

Kako lajšamo simptome senenega nahoda z naravnimi zdravili?

Najboljša rešitev je izogibanje alergenom, a to seveda vedno ne gre. Vsekakor pa je potrebno lajšati simptome, če se razvije huda oblika, tudi z zdravili. Seveda poznamo še mnoge druge oblike alergij, najbolj pogoste so na alergene, ki se nahajajo v hrani. Kaj pa lahko za lajšanje simptomov senenega nahoda naredimo sami:

 • V času ko nas mučijo alergije zaradi cvetnega prahu, pijemo več tekočine, da bodo naše sluznice dovolj preskrbljene z vodo.
 • Z ustreznimi testi nam dermatolog lahko poskuša izolirati alergene, ki povzročajo seneni nahod. Včasih zdravniki tudi priporočajo injekcije za preprečevanje nastanka alergij, vendar lahko to včasih izzove še hujše reakcije in dolgoročno niso učinkovite.
 • Poskušamo se izogibati območjem kjer še posebej veliko alergenov v polnem razcvetu, zlati če so koncentracije cvetnega prahu zelo velike. Na Agenciji za okolje Republike Slovenije redno objavljajo podatke o koncentracijah cvetnega prahu v ozračju na področju Slovenije.

V nadaljevanju smo vam pripravili 6 nasvetov za lajšanje simptomov senenega nahoda.

1. Zeliščna kopel za oči pri senenem nahodu

Prva pomoč pri senenem nahodu, kadar so prizadete oči, so zeliščne kopeli za oči. Kombiniramo ognjič, bezeg in smetliko, saj so skupaj izredno učinkoviti. Ognjič lajša bolečine, kadar so oči vnete in pordele, črni bezeg deluje protivnetno, smetlika pomirja vnete oči in napenja kožo okoli njih. Za zeliščno kopel potrebujemo naslednje količine zelišč:

Zelišča zmešamo in jih prelijemo s skodelico vrele vode, ki jo prekrijemo za 15 minut. Nato zeliščno mešanico precedimo, tako da odstranimo vse cvetove. V čaj namočimo vatne blazinice in si jih trikrat na dan položimo na oči. Blazinice namočimo v ohlajen čaj, na očeh jih pustimo največ 10 minut.

Kadar imamo zelo hude simptome senenega nahoda, potem lahko položimo obloge na oči tudi večkrat in za dlje časa.

2. Lajšanje senenega nahoda z olupki limone in pomaranče

zdravljenje nahoda

Limona in pomaranča, sta čudovit vir vitamina C, v olupkih in v belem mesu ob olupku, pa se nahaja čudovite učinkovine, ki jih imenujemo bioflavonoidi. Te snovi najdemo v vseh agrumih in delujejo podobno kot blagi antihistmaniki, ki so poznani po tem, da lajšajo simptome senenega nahoda. Iz olupkov limon in pomaranč pripravimo prevretek, ki ga uživamo pri težavah s senenim nahodom.

Potrebujemo olupke ene pomaranče in ene limone, izberemo ekološke pridelano sadje, ki ni bilo škropljeno.  Ko sadeže lupimo, na olupkih pustimo belo kožo.

Olupke narežemo na koščke in na njih nalijemo toliko vode, da jih prekrijemo. Posodo pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo deset minut. Odstavimo, precedimo in počakamo, da se malo ohladi. Po okusu sladkamo z žličko medu in trikrat na dan popijemo žličko prevretka.

Drugi recept je primeren za lajšanje tudi drugih alergij, ne samo senenega nahoda. Ta recept je malce manj znan, a prav tako učinkovit. Pripravimo si pet kokošjih jajc in jih dobro operemo. Kuhamo jih pet minut in jih nato ohladimo. Na zraku jih olupimo in lupino zmeljemo v prah. Prah iz jajčnih lupin zmešamo z žlico sveže ožetega limoninega soka in mešanico jemljemo štirikrat na dan. Terapija traja od enega meseca do treh, toliko časa, da se simptomi senenega nahoda ne omilijo.

3. Limonada z medom za lajšanje vnetij pri senenem nahodu

Pri bližnjem čebelarju kupimo ekološko pridelan čebelji med in ga pri simptomih senenega nahoda redno uživajmo. Z rednim uživanjem medu, bomo omilili občutljivost na cvetni prah, ki se nahaja v našem okolju. Med pa lahko kombiniramo tudi z limono, sirotko in jabolčnim kisom.

 Vse te sestavine bodo okrepile naš imunski sistem in nam pomagale premagovati težave, ki jih prinašajo alergije. Za pripravo protivnetne limonade, potrebujemo naslednje sestavine:

Vse sestavine dobro premešamo in spijemo zjutraj pred zajtrkom. Napitek očisti telo in podpre vse organe izločanja, pripravimo si ga, ko se nas loti prehlad. Sestavine delujejo kot naravni antibiotik in protivnetno, hkrati pa okrepijo imunski sistem, kar je še posebno pomembno pri senenem nahodu.

4. Simptome senenega nahoda lahko ublažimo z vdihavanjem poprove mete

Pri senenem nahodu si lahko pomagamo s parnimi kopelmi. Alergije izsušijo sinuse in povzročajo glavobol, parna kopel sprosti sinuse in omili glavobol. Zavremo velik lonec vode in dodamo dve žlički posušene poprove mete. Pokrijemo in počakamo pet minut.

Glavo si pokrijemo z brisačo in se nagnemo nad paro, pri tem bodimo previdni, da nas para ne opeče. Poprovo meto vdihavamo deset minut. V poprovi meti so zdravilne učinkovine eterična olja, zato bolj ko diši, bolj nam bo pomagala.

5. Čebula za lajšanje senenega nahoda

Čebulo olupimo, narežemo in čez nalijemo vodo. Namakamo nekaj ur in nato počasi pijemo čez cel dan.Za lažje dihanje med spanjem,  pomaga tudi, če posodo z narezano čebulo, čez noč postavimo poleg postelje. Čebula deluje kot naravni antibiotik, glavne učinkovine so aliin, alicin in polisulfiden. Snov, ki povzroča značilno solzenje, se imenuje propantialoksid.

Čebula je tudi bogat vir vitaminov C, A in B, ter mnogih mikroelementov in rudnin. Poleg natrija, kalcija, železa, žvepla, jod in železa, so v čebuli tudi flavonoidi. Čebula deluje protialergično, protibakterijsko in kot razkužilo. Znižuje raven sladkorja v krvi, pospešuje izkašljevanje, spodbuja izločanje seča in spodbuja prebavo.

6. Zelišča za lajšanje senenega nahoda

Smetlika
 • Euphrasia officinalic, je izredno učinkovita v nekaterih primerih senenega nahoda in katarja. Dve čajni žlički posušene smetlike poparimo s skodelico vode. Čaj pijemo trikrat na dan, eno malo skodelico.
 • Velika kopriva,

  Urtica dioica, je splošno znano zelišče za premagovanje težav pri alergijah. Pripravimo si poparek iz posušene ali sveže koprive, dodamo žličko medu in pijemo večkrat na dan.

 • Materina dušica ali timijan

  Timijan je prav tako učinkovit pri težavah s senenim nahodom. Poparek s posušenim zeliščem, pijemo trikrat na dan.

 • Kamilica

  Kamilica spada med najbolj priljubljena in znana zdravilna zelišča. Blaži vnetja, uničuje bakterije, ureja prebavo in predvsem blaži razne alergije, tudi simptome senenega nahoda. Uporabimo lahko tudi eterično olje kamilice, ki preprečuje alergije in zmanjša preobčutljivost. Pri alergijah pomaga, če damo v razpršilec nekaj kapljic eteričnega olja kamilice, cedrovega olja in eteričnega olja cedrovca. Mešanico vdihavamo največ do tri ure, lahko ponoči ali podnevi.

Vabljeni še k ogledu nekaj nasvetov o lajšanju simptomov senenega nahoda:

Uporabljeno besedilo: seneni nahod, seneni nahod kašelj, pomoč pri senenem nahodu