Zdravilna zelišča in zdrava hrana za naravno razstrupljanje jeter

posted in: Aktualno, Narava, Recepti, Zdravje | 0
razstrupljanje jeter
PEGASTI BADELJ ZA RAZSTRUPLJANJE JETER!

Vsak dan slišimo veliko nasvetov, na voljo so nam vedno nove diete in čudežni izdelki, ki nam naj bi pomagali. V reklamah o izdelkih za čiščenje telesa nam obljubljajo tudi izgubo odvečnih kilogram in izboljšanje splošnega počutja. Vse pogosteje slišimo, kako nevarna so zamaščena jetra in kako poteka razstrupljanje jeter od alkohola in drugih strupov, ki se nalagajo v našem telesu.

Pri vseh teh informacijah, nas seveda zaskrbi, kaj se dogaja v našem telesu. Razstrupljanje jeter in celega telesa, je občasno potrebno, vendar moramo biti previdni, da ne ogrozimo svojega zdravja. Z izrazom razstrupljanje, imenujemo presnovne procese, ki v veliki večini potekajo preko jeter.

Razstrupljanje jeter

Jetra so filter v našem telesu, ki iz telesa odstranjujejo strupene snovi in preprečujejo, da se ne vrnejo v krvni obtok in celice. Snovi, ki zastrupljajo naše telo, izvirajo iz nepravilne prehrane, alkohola, industrijskih dodatkov v živilih in podobno.

Ko se strupov nabere preveč, postanejo jetra preobremenjena in ne zmorejo več opravljati svojega dela. To je čas, ko moramo jetra in cel organizem razstrupiti. Poznamo več metod razstrupljanja, tukaj se bomo posvetili zeliščem in zdravilnim rastlinam, ki so primerna za razstrupljanje in obnavljanje jeter, ter tudi za čiščenje celega telesa. (1)

Preden pričnemo z razstrupljanjem, se posvetimo tudi zdravju našega črevesja. Samo zdrava črevesna flora in zdravo črevesje nam zagotavljata redno prebavo. Kar 80% imunskega sistema se nahaja v črevesju in če to ne deluje kot bi moralo, se to začne poznati na našem zdravju.

Za zdravo črevesno floro lahko poskrbimo tudi z uživanjem imunbiotikov, ki vsebujejo 100% čiste žive bakterije, ki vplivajo na mikrofloro in črevesje.

Razstrupljanje jeter na naraven način

Razstrupljanje telesa mora biti varno, zato je najbolje, da se ga lotimo s pomočjo zdrave hrane in zelišč. Pri zeliščih moramo biti previdni, uporabljamo samo tista, ki jih res poznamo.

Priporočljivo je, da se prej posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom, ki bo mogoče glede na naše zdravstveno stanje, kakšno zelišče ali hrano tudi odsvetoval. V nadaljevanju vam bomo predstavili zelišča, ki so v ljudskem zdravilstvu že stoletja poznana in cenjena.

Pegasti badelj za čiščenje jeter

Pegasti badelj je prav gotovo najbolj poznano zelišče za čiščenje jeter. Silybum marianum, je dvoletna rastlina, ki zraste iz vretenaste korenine, tudi do 1,5 m visoko. Steblo je poraslo z dlačicami, listi pa so pri dnu združeni v rozeti, po steblu pa so spiralasto razvrščeni.

Listi so bleščeče zelene barve in imajo številne bele lise. Legenda pravi, da so bele lise od mleka device Marije, ki ji je kapljalo iz prsi, ko je z božjim detecem bežala pred Herodom.

Pegasti badelj spominja na osat. Iz škrlatno rdečih cvetov, se po oprašitvi razvijejo plodovi, s trdo, črno in svetlečo lupino. V zdravilne namene nabiramo zrele plodove, tik preden dozorijo. Cvetne koške porežemo in jih hranimo v toplem, zračnem in suhem prostoru, kjer se plodovi posušijo in dozorijo.

Rastlinske učinkovine v semenih pegastega badlja:

  • različne flavonolignane, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin: silibin, silidianin in silikristin.
  • 30% maščobnega olja, z veliko vsebnostjo maščobnih kislin
  • aminokisline
  • beljakovine
  • sluzi in grenčine
  • vitamin E.

Učinkovine v pegastem badlju delujejo zdravilno na jetrne celice in jih obnavljajo. Njihovo moč lahko izkoristimo za preventivno razstrupljanje jeter, pri raznih jetrnih obolenjih, pri zastrupitvah z alkoholom in drugimi strupenimi snovmi. Glavna učinkovina je silimarin, ki spodbuja obnavljanje jetrnih celic in jih varuje pred okvarami zaradi določenih toksinov. Silimarin tudi povečuje aktivnosti jetrnih encimov.

Vse te lastnosti pegastega badlja, so tudi spodbudile mnoge znanstvene raziskave, ki so potrdile, da silimarin deluje zdravilno na jetrno cirozo in druge jetrne okvare. Jetra so najpogosteje prizadeta zaradi raznih organskih topil, kroničnega alkoholizma, zaradi operacije žolčnika, uživanja mamil ali zastrupitve z gobami.

Čaj iz pegastega badlja

Čajno žličko plodov pegastega badlja prelijemo s skodelico mrzle vode. Počasi segrevamo, tako da je čaj vroč, vendar ne zavre. Skodelico odstavimo, pokrijemo in počakamo, da s čaj shladi. Precedimo in pijemo po požirkih na tešče, ter pol ure pred kosilom in zvečer pred spanjem.

Silimarin ni vodotopen, zato čaj verjetno ne bo imel posebnih zdravilnih učinkov za obolela jetra, lahko pa nam bo pomagal pri slabi prebavi in pri težavah z žolčem.

Tinktura iz pegastega badlja recept

Iz plodov pegastega badlja, lahko naredimo tudi tinkturo, ki jo uporabljamo pri težavah z jetri. V večjo steklenico damo v enakih delih plodove pegastega badlja, 90% alkohol in prekuhano vodo. Steklenico dobro zapremo in jo 14 dni pustimo v toplem in temnem prostoru. Mešanico vmes večkrat pretresemo.

Po dveh tednih tinkturo precedimo in spravimo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uživamo trikrat dnevno po eno žličko. Če ne prenašate alkohola v tinkturi, vam priporočamo ekstrakt pegastega badlja, ki je pripravljen brez alkohola.

Artičoka za boljše delovanje jeter

Artičoka je priljubljena in izbrana vrsta zelenjave, uvrščamo pa jo tudi med zdravilna zelišča. V Antiki je zdravnik Galen svojim pacientom priporočal artičoko pripravljeno s koriandrom, vinom in olivnim oljem. Tudi danes je artičoka pomembna pri težavah z jetri, lajša pa tudi druge presnovne bolezni. Mlade artičoke so cele užitne, kasneje pa uporabimo dno in odebeljene nastavek listov.

Artičoke v oljčnem olju

Za pripravo artičok v olivnem olju uporabimo podolgovate mlade artičoke in hladno stiskano olivno olje. Potrebujemo:

  • 8 mladih artičok
  • sok 3 limon
  • 3 žlice soli
  • 2 lovorjeva lista
  • 1/2 litra suhega belega vinskega kisa
  • 1 limono
  • 1 liter hladno stiskanega olivnega olja

Konice mladih artičokinih listov odrežemo, z žlico odstranimo semena in skrajšamo peclje. Svež limonin sok zlijemo v skledo z vodo in vanjo položimo artičoke. S tem preprečimo, da bo se artičoke obarvale.

Zavremo 1/2 litra vode in kis, ter dodamo lovorov list, poper in sol. Artičoke narežemo na četrtine in jih kuhamo 20 minut. Nato zelišča vzamemo iz posode in jih položimo v pripravljen kozarec.

Artičoke ohladimo, jih nežno ožamemo in jih položimo v kozarec. Limono operemo, narežemo na rezine in jo prav tako položimo v kozarec k artičokam. Vse skupaj prelijemo z olivno oljem. Kozarec z artičokami postavimo za sedem dni v temen in hladen prostor.

Česen spodbuja jetra k boljšemu delovanju

Česen vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, med katerimi so najpomembnejše naslednje:

  • žveplove spojine
  • encimi
  • jodove spojine
  • saponini
  • sladkorji, ki so podobni inzulinu
  • adenozin
  • garlicin
  • allistatin
  • vitamini
  • hormoni, ki delujejo podobno kot človeški

Zdravilna moč česna je že dolgo poznana. Učinkujejo kot naravni antibiotik in antiseptik, ureja delovanje žlez z notranjim izločanjem, spodbujajo jetra k boljšemu delovanju in  vplivajo na krvne žile, ki ostanejo prožne. Z rednim uživanjem česna lahko znižamo krvni pritisk, preprečujemo nastanek arterioskleroze, znižujemo povišan holesterol in zmanjšamo maščobe v krvi. česen tudi ureja črevesno floro, spodbuja delovanje črevesja in izločanje žolča. Za preprečevanje vseh teh težav, bi morali vsak dan pojesti 4 grame česna.

Z rednim uživanjem česna, bomo uredili prebavo, saj se bo povečalo izločanje prebavnih sokov. Preprečili pa bomo tudi razvoj glivic, posebej, če imamo oslabljen imunski sistem. Snovi v česnu, ki vsebujejo žveplo, imajo močan vonj in po krvi pridejo v vsak del našega telesa. To so hlapne snovi, ki se z dihanjem izločajo skozi pljuča in s potenjem skozi kožne pore. Zaradi  motečega vonja, se bomo mogoče izogibali uživanju svežega česna. Namesto tega, lahko uživamo mnoge pripravke iz česna, ki so ravno tako učinkoviti.

Česnovo vino – recept

Olupimo 200 gramov česna, ga damo v večji lonec in prelijemo z 1 litrom belega vina. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi. Aromatično česnovo vino precedimo in prelijemo v manjše steklenice. Hranimo v temnem prostoru in ga uživamo pol skodelice na dan. Česnovo vino je primerno za krepitev imunskega sistema!

Česnovo mleko – recept

Olupimo 10 strokov česna, ga zmečkamo in prelijemo s pol litra vrelega mleka. Pokrijemo in počakamo, da se ohladi. Česnovo mleko nato precedimo in po požirkih pijemo čez cel dan.

Česnov sirup
  • 1/2 kg sesekljanega česna prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 12 ur. Nato precedimo in dodamo 500 gramov sladkornega sirupa. Vse skupaj dobro premešamo, segrejemo in še vroč sirup pretočimo v steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
  • Pri drugem receptu za česnov sirup potrebujemo 8 strokov česna, ki jih drobno zmeljemo, nato dodamo 200 ml domačega jabolčnega kisa in 200 ml medu. Vse sestavine dobro zmešamo in prelijemo v čisto steklenico. Vsako jutro damo v čaj dve žlički česnovega sirupa in na tešče popijemo. Česnov sirup uporabljamo za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema.
Česnova tinktura

Za razstrupljanje jeter, je izredno učinkovita tudi česnova tinktura. 250 gramov olupljenih in grobo sesekljanih česnovih strokov damo v steklenico s širokim vratom. Na česen nalijemo 1 liter 60% alkohola. Steklenico dobro zapremo in jo za 14 dni postavimo na toplo mesto.

Po dveh tednih tinkturo precedimo in prelijemo v manjše stekleničke. Za razstrupljanje jeter in krepitev imunskega sistema, vsak dan popijemo 40 kapljic tinkture, ki jo razredčimo z vodo ali čajem.

Tinkturo uživamo vedno pol ure pred glavnim obrokom. Razredčeno česnovo tinkturo lahko uporabljamo tudi za razkuževanje ran, za blažitev bolečine ali srbečice. Pomaga tudi pri pikih žuželk.

Obkladki s česnom

Česen lahko uporabljamo tudi za obkladke, posebej učinkovit je za odstranjevanje bradavic in otiščancev. Česen sesekljamo, okolico bradavice ali otiščanca zaščitimo z ognjičevo kremo in nato namestimo česen. Postopek ponavljamo nekaj dni in kmalu se bo pokazalo izboljšanje.

Česen z olivnim oljem

Pet strokov česna olupimo in iz njih stisnemo sok. Pomešamo ga z enakim delom olivnega olja in dobro premešamo. Česnovo olje lahko uživamo vsak dan eno žličko, lahko pa ga uporabimo tudi zunanje. Včasih so česnovo olje uporabljali za preganjanje naglavnih uši.

Regrat za spomladansko razstrupljanje jeter

Za spomladansko razstrupljanje jeter ali celega telesa, je nadvse primeren regrat. Vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, ki jih telo učinkovito izrablja za odpravljanje toksinov:

  • grenke snovi in triterpene
  • sterole in karotinoide
  • flavonoide
  • fruktoza, sluzi in inulin
  • ogljikove hidrate
  • organske kisline
  • vitamin C

Pri regratu uporabljamo mlade liste in korenine. Zdravilne učinkovine v regratovi korenini delujejo kompleksno. Čaj iz korenin krepi posamezne organe in jih spodbuja k boljšemu delovanju. Regratov čaj blagodejno vpliva na prebavo in vse organe izločanja: želodec, jetra, vranico, žolčnik, trebušno slinavko in ledvice.

V ljudskem zdravilstvu se je regrat že od nekdaj uporabljal kot blago odvajalo, za čiščenje krvi, pri težavah s putiko, za pomoč pri revmi in za odstranjevanje ekcemov. Regrat je nepogrešljiv pri presnovnih motnjah, težavah z jetri in ledvicami.

Regratov čaj

Dve majhni žlički posušenih, na drobno narezanih regratovih korenin, prelijemo s skodelico mrzel vode. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo z ognja in pustimo počivati 10 minut. Ko se čaj ohladi, ga precedimo in ga pijemo čez cel dan. Za razstrupljanje organizma lahko spijemo štiri ali pet skodelic regratovega čaja na dan.

Sok iz svežih regratovih korenin

Za zdravje ledvic in jeter je v ljudskem zdravilstvu poznan sok iz svežih regratovih korenin. Sveže regratove korenine očistimo, narežemo in iz njih stisnemo sok. Sok ima močan odvajalni učinek, uživamo tri žličke na dan, vedno petnajst minut pred obrokom. Razstrupljevalno dieto s svežim sokom iz regrata, izvajamo en mesec, nato moramo narediti premor.

Čajna mešanica z regratom za čiščenje jeter 

Za čajno mešanico, s katero bomo razstrupili telo, potrebujemo enake dele naslednjih zelišč:

  • posušene regratove korenine
  • listi ozkolistnega trpotca
  • brezovi listi
  • cvetovi rmana
  • listi koprive
  • posušene korenine koprive

Vsa zelišča dobro premešamo. Za čaj vzamemo dve veliki žlici mešanice in jo poparimo z 1 litrom vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut, da se čaj popolnoma ohladi. Nato čaj precedimo in pijemo večkrat na dan po eno skodelico.

Regratov sirup

Naberemo 200 gramov regratovih cvetov in jih prelijemo z vrelo vodo. Cvetove nekaj minut kuhamo in nato tekočino precedimo. Precejenemu čaju dodamo 1 kilogram in pol rjavega sladkorja in sok dveh limon.

Kuhamo še toliko časa, da dobimo gosto tekočino, ki je še vedno nekoliko tekoča. Sirup prelijemo v kozarce in jih dobro zapremo. Sirup uživamo po žličko na dan, pomaga čistiti kri, vzbuja apetit in prežene spomladansko utrujenost. Oglejte si še članek: Recepti za sirupe iz zelišč!

Kurkuma uporaba za razstrupljanje jeter

Kurkuma spada v družino ingverjevk, raste v tropski Aziji in severni Avstraliji. V velikih količinah jo gojijo v Indiji in jugu Kitajske. Ko decembra in januarja ovenijo listi kurkume, izkopljejo debele korenike.

Korenike očistijo, jih poparijo z vročo vodo in posušijo na soncu. Korenika kurkume vsebuje rumeno barvilo kurmin, eterična olja, grenčine, maščobe, sluzi in sladkorje. Vse učinkovine delujejo kompleksno:

  • kurkuma deluje protivnetno
  • razstruplja jetra
  • znižuje vrednost maščob v krvi
  • blaži kronična vnetja
  • deluje kot antioksidant
  • zavira razmnoževanje mikrobov
  • kurmin pospešuje izločanje žolča
  • spodbuja delovanje ledvic
  • blaži vnetja prebavnega sistema
  • v ljudskem zdravilstvu so kurkumo uporabljali pri vnetem želodcu in črevesju

Posušeno koreniko kurkume zdrobimo v prah in jo uživamo noževo konico večkrat na dan pred jedjo. Na dan lahko zaužijemo največ 3 grame kurkume, razdeljeno na tri obroke dnevno. Zeliščarji kurkumo priporočajo proti napihnjenosti, za zdravljenje driske, za zbijanje povišane telesne temperature, za zdravljenje prehlada, proti glavobolu in vnetju ledvic ter mehurja.

Kurkumo lahko uporabljamo tudi zunanje, za zdravljenje okuženih ran, proti vnetju ustne sluznice in za blaženje pikov žuželk.

Kurkuma za jetra –  priprava poparka

Majhno žličko kurkume v prahu poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in počakamo da se čaj popolnoma ohladi. Precedimo in pijemo pol ure po obroku.

Tinktura iz kurkume

Kurkumo v prahu v razmerju 1:9, namočimo v 90% alkohol. Steklenico za 14 dni postavimo na toplo, nato tinkturo precedimo in prelijemo v manjše, temne steklenice. Za razstrupljanje jeter in tudi pri drugih presnovnih težavah, vsak dan zaužijemo največ 15 kapljic tinkture. Tinkturo razredčimo v kozarcu vode in pijemo trikrat na dan, vedno po obroku.

Zdravilno vino s kurkumo

200 gramov kurkumine korenike v prahu, namočimo v 1 liter dobrega belega vina. Steklenico dobro zapremo in jo za dva tedna postavimo na toplo mesto. Vino se bo kmalu obarvalo v živo rumeno barvo.

Po 14 dneh vino precedimo in prelijemo v manjše steklenice. Pri težavah z jetri ali s prebavo, uživamo dve mali žlički vina na dan.

Pozor! Prepogosto in dolgotrajno uživanje kurkume, lahko povzroči vnetje želodčne sluznice, ki jo spremljajo slabost in bruhanje. Pred uživanjem se posvetujte s svojim zdravnikom!

Zelje za čiščenje jeter

Zelje je dobro poznana kulturna rastlina, ki je najbolj okusno v jedeh na žlico ali kot kislo zelje. Razvilo se je iz divje oblike, ki raste predvsem ob morju, kot močna, modro zelena rastlina. Zelje vsebuje naslednje učinkovine:

  • ogljikove hidrate
  • rastlinske beljakovine
  • maščobe in smole
  • vitamine, najbolj pomembna sta vitamin C in U
  • žveplovi heterozidi

Vse snovi v zelju so čudovite in delujejo predvsem na sluznico prebavil, na želodec, črevesje in dvanajsternik. Pri težavah s prebavo in za čiščenje jeter, pripravljamo svež zeljni sok, ki deluje protivnetno. Žveplo v zelju deluje razkužilno, ureja prebavo in celi želodčne razjede. Zeliščarji sveže in kislo zelje priporočajo pri težavah s prebavo, posebej pri driski ali zaprtju.

Zeljna juha z ingverjem in čilijem za razstrupljanje

Pri nas je zelje zelo priljubljena jed, pogosto ga dodajamo jedem na žlico ali kot prilogo raznim mastnim jedem. Zeljna juha za čiščenje telesa je tudi priljubljena metoda za hujšanje, zelje pa ima pomembno vlogo tudi pri razstrupljanju celega organizma, posebej jeter.

Zelje pa je priljubljeno tudi v drugih deželah, danes vam bomo predstavili azijsko zeljno juho, ki ji bomo dodali ingver, čili in limonsko travo. Juha je odlična za blago razstrupljanje jeter, pomaga pa tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. 

To juho v svoji restavraciji ponuja tudi znameniti kuhar Eckart Witzigmann, ki ima restavracije na Majorki. Nemškim receptom za zeljno juho je dodal azijsko lahkotnost in ustvaril čudovito juho za razstrupljanje. Za zeljno juho z ingverjem in čilijem, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov zelja
  • 300 gramov cvetače
  • 170 gramov korenja
  • 1 steblo zelene
  • 300 gramov paradižnika
  • 2 rdeči papriki
  • 150 gramov bele čebule
  • 150 gramov pora
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica rumene mešanice za kari
  • 1 žlica zdrobljene kumine
  • 2 stroka česna
  • 3 dcl pretlačenega paradižnika
  • 1, 5 liter vode
  • 2 naravni kocki koncentrata zelenjavne juhe
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 2 lovorova lista
  • 2 sesekljana mala čilija (uporabimo lahko tudi čili v prahu)
  • 2 cm dolg košček svežega ingverja
  • 2 stebli limonske trave
  • malo sojine omake
  • sveže listek koriandra
  • svež peteršilj

To je resnično dolg seznam sestavin, ki ga lahko tudi spreminjamo. Če katere sestavine nimamo, je pač ne damo zraven, važno je, da dodamo zelje, ingver in čili, kar je tudi namen recepta za juho za razstrupljanje jeter.

Če nimamo sveže ingverjeve korenine, lahko dodamo tudi ingver v prahu. Ingver vedno dodajamo na koncu kuhanja, saj dlje časa se ingver kuha, bolj je pekoč.

Priprava juhe za razstrupljanje

Najprej vso zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na koščke. V kozici razgrejemo olivno olje in na njem popražimo na drobno narezano čebulo in por. Dodamo prašek za kari, kumino in strt česen. Kratek čas še pražimo, nato dodamo vso preostalo zelenjavo in pretlačen paradižnik, ter zalijemo z vodo.

Dodamo domačo kocko koncentrata zelenjavne juhe, koriandrova semena, lovor, čili, ingver in limonsko travo. Vse skupaj zavremo in kuhamo deset minut.

Po desetih minutah nekoliko zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Na koncu začinimo še s sojino omako, sveže sesekljanim peteršiljem in svežimi listki koriandra. 

Napitek iz zelja za razstrupljanje

Za zdravilni napitek iz zelja, potrebujemo nekaj svežih zeljnih listov, ki jih najprej na drobno sesekljamo in poparimo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in počakamo, da se sok nekoliko ohladi.

Nato napitek precedimo in na dan spijemo tri skodelice. Zeliščarji ta napitek priporočajo tudi pri težavah s pljuči, kašlju in pri pljučnici. Napitku lahko dodamo žličko medu, nesladkan pa je primeren za grgranje pri vnetem grlu.

Zeljni sok

Sveže liste zelja damo v sokovnik in stisnemo svež sok. Pri težavah z jetri ali žolčem, spijemo vsaki dve uri veliko žlico svežega soka. Uživanje svežega zeljnega soka, lahko povzroči tudi nekaj stranskih učinkov, med drugim tudi neprijetno napihovanje.

Sirup iz zelja

Zeljni sirup naredimo tako, da iz svežih zeljnih listov v sokovniku najprej iztisnemo sok. V sok primešamo med in počasi kuhamo, da dobimo zeljni sirup. Nalijemo ga v temne steklenice in hranimo v hladnem prostoru.

Uživamo ga za preventivno razstrupljanje jeter, za lažje izkašljevanje, pri kroničnem prehladu in za lajšanje bronhitisa.

Kislo zelje za lajšanje težav z jetri

Kislo zelje s svojimi mlečnokislinskimi bakterijami preprečuje procese gnitja v črevesju in pospešuje redno prebavo. Vsebuje žveplove spojine, ki pomagajo pri presnovnih boleznih, revmatičnih boleznih, boleznih jeter in žolča. Čudovit je tudi sok kislega zelja, ki nam pomaga urejati prebavo, pospešuje izločanje blata in odpravlja spahovanje.

V ljudskem zdravilstvu, je sok kislega zelja zdravilo za vse težave z jetri. Pri bolečinah, ki jih povzročajo žolčni kamni, vsak dan pojemo 400 gramov naribanega zelja. Če bomo redno uživali zelje, se nam bo uredila tudi prebava in izboljšalo se bo naše splošno počutje.

Obloge s svežimi zeljnimi listi za jetra

Sveže zeljne liste lahko uporabimo tudi za pripravo obkladkov pri bolečih nogah, krčnih žilah, udarninah ali pikih žuželk. Liste nekoliko povaljamo in jih položimo na obolelo mesto. Čez povijemo povoje in pustimo nekaj časa učinkovati. Zeljni listi bodo umirili vnetja in bolečina se bo zmanjšala.

Sveže zeljne liste lahko tudi zamrznemo, jih nato zdrobimo in položimo na obolela mesta. Ko se obkladek segreje, ga takoj zamenjamo.

Katera zelišča so še primerna za razstrupljanje jeter?

Poleg že omenjenih zelišč in zelenjave, so za razstrupljanje jeter primerne tudi naslednje rastline:

  • Artičoka
  • Baldrijan
  • Benediktinka
  • Boldo
  • Kompava
  • Dišeča lakota
  • Islandski lišaj
  • Navadni češmin
  • Peščeni smilj
  • Prava kamilica
  • Prava lakota
  • Ingver
  • Kolmež
  • Kostanj
  • Pelin
  • Kopriva

Oglejte si še nekaj nasvetov za razstrupljanje jeter:

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje jeter, razstrupljanje telesa, česen, regrat, kurkuma