Nasveti za naravno razstrupljanje jeter

Advertisements
razstrupljanje jeter
PEGASTI BADELJ ZA RAZSTRUPLJANJE JETER! POGLEJ

Vsak dan slišimo veliko nasvetov o razstrupljanju jeter, na voljo so nam vedno nove diete in čudežni izdelki, ki nam naj bi pomagali. V reklamah o izdelkih za čiščenje telesa nam obljubljajo tudi izgubo odvečnih kilogram in izboljšanje splošnega počutja. Vse pogosteje slišimo, kako nevarna so zamaščena jetra in kako poteka razstrupljanje jeter od alkohola in drugih strupov, ki se nalagajo v našem telesu.

Pri vseh teh informacijah, nas seveda zaskrbi, kaj se dogaja v našem telesu. Razstrupljanje jeter in celega telesa, je občasno potrebno, vendar moramo biti previdni, da ne ogrozimo svojega zdravja. Z izrazom razstrupljanje, imenujemo presnovne procese, ki v veliki večini potekajo preko jeter.

Kazalo

Razstrupljanje jeter

Jetra so filter v našem telesu, ki iz telesa odstranjujejo strupene snovi in preprečujejo, da se ne vrnejo v krvni obtok in celice. To pomeni da so jetra nekakšen laboratorij našega telesa, ki opravlja življenjsko pomembne naloge. Med drugimi nalogami jetra tvorijo tudi dejavnike za strjevanje krvi.

Zaradi tega bolezni jeter, kot so zlatenica ali zamaščenost jeter, vedno privedejo tudi do motenj strjevanja krvi in motenj presnove. Snovi, ki zastrupljajo naše telo, izvirajo iz nepravilne prehrane, alkohola, industrijskih dodatkov v živilih in podobno. Pri razstrupljanju jeter je zelo pomembno da se veliko gibamo, zato se pogosteje odpravimo z družino na sproščujoč izlet.

Naloge jeter in žolčnika

Jetra so največja žleza človeškega telesa. Pri odraslem človeku tehtajo približno kilogram in pol. Jetra so sestavljena iz desnega režnja pod katerim se nahaja žolčnik in manjšega levega režnja. So zelo pomemben organ, nepogrešljiva so tudi pri presnovi. V jetrih nastaja žolč in odstranjuje strupe ki smo jih vnesli v telo, prav tako pa jetra odstranjujejo tudi telesu lastne strupe.

Ko se strupov nabere preveč, postanejo jetra preobremenjena in ne zmorejo več opravljati svojega dela. To je čas, ko moramo jetra in cel organizem razstrupiti. Poznamo več metod razstrupljanja, tukaj se bomo posvetili zeliščem in zdravilnim rastlinam, ki so primerna za razstrupljanje in obnavljanje jeter, ter tudi za čiščenje celega telesa. (1)

Žolčnik je hruškast sluznični meh s prostornino približno 50 mililitrov. V njem telo hrani in zgosti žolč. Žolčnik je nepogrešljiv pri prebavi. Iz njega odteka žolč po potrebi po žolčevodu naravnost v dvanajsternik. Žolč vsebuje žolčne kisline, žolčna barvila, maščobe, maščobne kisline, soli in sluz.

Preden pričnemo z razstrupljanjem, se posvetimo tudi zdravju našega črevesja. Samo zdrava črevesna flora in zdravo črevesje nam zagotavljata redno prebavo. Kar 80% imunskega sistema se nahaja v črevesju in če to ne deluje kot bi moralo, se to začne poznati na našem zdravju.

Za zdravo črevesno floro lahko poskrbimo tudi z uživanjem imunbiotikov, ki vsebujejo 100% čiste žive bakterije, ki vplivajo na mikrofloro in črevesje.

Razstrupljanje jeter na naraven način

Razstrupljanje telesa mora biti varno, zato je najbolje, da se ga lotimo s pomočjo zdrave hrane in zelišč. Pri zeliščih moramo biti previdni, uporabljamo samo tista, ki jih res poznamo.

Priporočljivo je, da se prej posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom, ki bo mogoče glede na naše zdravstveno stanje, kakšno zelišče ali hrano tudi odsvetoval. V nadaljevanju vam bomo predstavili zelišča, ki so v ljudskem zdravilstvu že stoletja poznana in cenjena.

Zelišča ima razširjen učinek, zato lahko nekatera zelišča ki vplivajo na prebavo vplivajo tudi na jetra in žolčnik. Zdravniki in tudi zeliščarji dajejo prednost pri poškodbah jeter predvsem pegastemu badlju. Pri težavah z žolčnikom, ki so skorja vedno povezane tudi z težavami z jetri, pa so koristna zelišča artičoka in pelin.

Pegasti badelj

Pegasti badelj je prav gotovo najbolj poznano zelišče za čiščenje jeter. Silybum marianum, je dvoletna rastlina, ki zraste iz vretenaste korenine, tudi do 1,5 m visoko. Steblo je poraslo z dlačicami, listi pa so pri dnu združeni v rozeti, po steblu pa so spiralasto razvrščeni.

Listi so bleščeče zelene barve in imajo številne bele lise. Legenda pravi, da so bele lise od mleka device Marije, ki ji je kapljalo iz prsi, ko je z božjim detecem bežala pred Herodom.

Pegasti badelj spominja na osat. Iz škrlatno rdečih cvetov, se po oprašitvi razvijejo plodovi, s trdo, črno in svetlečo lupino. V zdravilne namene nabiramo zrele plodove, tik preden dozorijo. Cvetne koške porežemo in jih hranimo v toplem, zračnem in suhem prostoru, kjer se plodovi posušijo in dozorijo.

Rastlinske učinkovine v semenih pegastega badlja:

  • različne flavonolignane, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin: silibin, silidianin in silikristin.
  • 30% maščobnega olja, z veliko vsebnostjo maščobnih kislin
  • aminokisline
  • beljakovine
  • sluzi in grenčine
  • vitamin E.

Učinkovine v pegastem badlju delujejo zdravilno na jetrne celice in jih obnavljajo. Njihovo moč lahko izkoristimo za preventivno razstrupljanje jeter, pri raznih jetrnih obolenjih, pri zastrupitvah z alkoholom in drugimi strupenimi snovmi. Glavna učinkovina je silimarin, ki spodbuja obnavljanje jetrnih celic in jih varuje pred okvarami zaradi določenih toksinov. Silimarin tudi povečuje aktivnosti jetrnih encimov.

Vse te lastnosti pegastega badlja, so tudi spodbudile mnoge znanstvene raziskave, ki so potrdile, da silimarin deluje zdravilno na jetrno cirozo in druge jetrne okvare. Jetra so najpogosteje prizadeta zaradi raznih organskih topil, kroničnega alkoholizma, zaradi operacije žolčnika, uživanja mamil ali zastrupitve z gobami.

Čaj iz pegastega badlja

Čajno žličko plodov pegastega badlja prelijemo s skodelico mrzle vode. Počasi segrevamo, tako da je čaj vroč, vendar ne zavre. Skodelico odstavimo, pokrijemo in počakamo, da s čaj shladi. Precedimo in pijemo po požirkih na tešče, ter pol ure pred kosilom in zvečer pred spanjem.

Silimarin ni vodotopen, zato čaj verjetno ne bo imel posebnih zdravilnih učinkov za obolela jetra, lahko pa nam bo pomagal pri slabi prebavi in pri težavah z žolčem.

Tinktura iz pegastega badlja recept

Iz plodov pegastega badlja, lahko naredimo tudi tinkturo, ki jo uporabljamo pri težavah z jetri. V večjo steklenico damo v enakih delih plodove pegastega badlja, 90% alkohol in prekuhano vodo. Steklenico dobro zapremo in jo 14 dni pustimo v toplem in temnem prostoru. Mešanico vmes večkrat pretresemo.

Po dveh tednih tinkturo precedimo in spravimo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uživamo trikrat dnevno po eno žličko. Če ne prenašate alkohola v tinkturi, vam priporočamo ekstrakt pegastega badlja, ki je pripravljen brez alkohola.

Artičoke

Artičoka vsebuje grenčine in cinarin. Mlade artičoke uživamo kot zelenjavo ali kot v obliki različnih izvlečkov. Pomembne sestavne v artičoki so grenčine, poleg grenčin pa vsebujejo tudi cinarin. To je snov ki spodbuja nastajanje in izločanje žolča in podobno kot silimarin v pegastem badlju varuje jetra. Cinarin pospešuje delovanje žolča, lajša draženje k bruhanju pogojeno z žolčem blaži občutek napetosti v trebuhu in napenjanje. Redno uživanje artičoke tudi znižuje povišano raven holesterola v krvi.

Artičoka je priljubljena in izbrana vrsta zelenjave, uvrščamo pa jo tudi med zdravilna zelišča. V Antiki je zdravnik Galen svojim pacientom priporočal artičoko pripravljeno s koriandrom, vinom in olivnim oljem. Tudi danes je artičoka pomembna pri težavah z jetri, lajša pa tudi druge presnovne bolezni. Mlade artičoke so cele užitne, kasneje pa uporabimo dno in odebeljene nastavek listov.

Artičoke v oljčnem olju

Za pripravo artičok v olivnem olju uporabimo podolgovate mlade artičoke in hladno stiskano olivno olje. Potrebujemo:

  • 8 mladih artičok
  • sok 3 limon
  • 3 žlice soli
  • 2 lovorjeva lista
  • 1/2 litra suhega belega vinskega kisa
  • 1 limono
  • 1 liter hladno stiskanega olivnega olja

Konice mladih artičokinih listov odrežemo, z žlico odstranimo semena in skrajšamo peclje. Svež limonin sok zlijemo v skledo z vodo in vanjo položimo artičoke. S tem preprečimo, da bo se artičoke obarvale.

Zavremo 1/2 litra vode in kis, ter dodamo lovorov list, poper in sol. Artičoke narežemo na četrtine in jih kuhamo 20 minut. Nato zelišča vzamemo iz posode in jih položimo v pripravljen kozarec.

Artičoke ohladimo, jih nežno ožamemo in jih položimo v kozarec. Limono operemo, narežemo na rezine in jo prav tako položimo v kozarec k artičokam. Vse skupaj prelijemo z olivno oljem. Kozarec z artičokami postavimo za sedem dni v temen in hladen prostor.

Rman

Rman, Achillea millefolium ali navadni rman, spada v družino Asteraceae. Rman spada med naša najstarejša zdravilna zelišča. Grški zdravnik Dioskurid je pripravke rmana priporočal pri krvavitvah in za hitrejše celjenje ran. Zeliščarji v srednjem veku so njegovo znanje prevzeli in tudi nadgradili, rman so uporabili tudi pri zunanjih in notranjih poškodbah.

V današnjem času je rman zaradi antiflogističnega in spazmolitičnega učninkovanja pomembno zelišče pri čajnih mešanicah ki jih pripravljamo pri želodčnih težavah, črevesnih motnjah, pri obolenjih žolčnika in mehurja. Rman je dober tudi za podporo jeter in pri boleznih ven, srca in pri ginekoloških težavah. 

Navadni rman nabiramo od julija in sicer zgornje dele cvetočih poganjkov. Rmanovi cvetovi se težko trgajo, zato jih režemo s škarjami, saj lahko drugače izpulimo celo rastlino. Navadni rman po celi Sloveniji, vse od nižid do alpskega sveta. Prav tako pri nas raste več vrst rmanu podobnih rastlin, navadni rman se od njegvih bližnjih sorodnikov razlukuje po sestavi etreričnih olj in po količine najbolj pomembne učinkovine v rmanu, to je azulen.

Uporaba rmana 

Rman ima podobne učinke kot kamilica: deluje baktericidno, spazmolitično in kot adstringens in s tem zmanjšuje tudi vnetne procese. Rman je pomembno zelišče, ker deluje holeretično in spodbuja nastanek in odtok žolča. V žolčnem sekretu poleg vode najdemo tudi elektrolite kot so kalij, klorid in natrij.

V njem se nahajajo tudi holesterol, žolčne kisline, lecitin in žolčna barvila. Na podben način uporabljamo tudi druga zdravilna zelišča, na primer krvavi mlečnik, pegasti badelj, poprovo meto, kumino, janež, njivsko preslico, črno redkev, sivko, timijan, lipovo cvetje in brezove popke. 

Rmanov čaj

Rmanov čaj si pripravimo pri težavah v zgornejm delu trebuha, ali v zgornjem delu prebavnega trakta. Naše težave lahko imajo organske vzroke, lahko pa so tudi posledica stresa in depresije. Grenčine v rmanovem čaju spodbujajo izločanje sline in želodčnega žolča ter želodčnega soka. Pri neposrednem stiku grenčin s sluznico nastajajo gastrini, zato grenčine pomagajo tudi pri slabem apetitu. 

Rmanov čaj nam pomaga tudi pri krčevitih motnjah črevesja in želodca, prevdino pa ga lahko uporabljamo tudi kot diuretik pri visokem krvnem pritisku. Pri prehladu in gripi si pripravimo rmanov tonik, ki ga sladkamo z medom. 

Priprava rmanovega čaja:

Dve čajni žlički, ali približno 5 gramov posušenih rmanovih cvetov prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in poparek pustimo stati 10 minut. Nato čaj precedimo in ga pijemo trikrat ali štirikrat na dan med obrokom. 

Poparek iz rmanovih cvetov lahko uporabimo tudi za izpiranje ran ki se slabo celijo, ali za obkladke pri ranah in poškodbah.

Čajna mešanica z rmanom za varovanje jeter

Za varovanje jeter in pri blagih težavah z želodcem, črevesjem in krvnim obtokom, si pripravimo čajno mešanico iz naslednjih zelišč:

  • 30 gramov rmana – Millefolii herba
  • 20 gramov repika – Agrimoniae herba
  • 20 gramov skorje češmina – Berberidis cortex
  • 20 gramov črne mete – Marrubii herba
  • 10 gramov korenike kolmeža – Calami rhizoma

Iz dveh čajnih žličk mešanice zelišč pripravimo poparek. Pijemo ga trikrat na dan pol ure pred obrokom. 

Zeliščna mešanica za varovanje jeter z rmanom

Za varovanje jeter si pripravimo zeliščno mešanico ki jo pijemo preventivno ali pa če želimo jetra očistiti strupov. Zmešamo naslednja zelišča:

  • 1 žlica cvetov in listov tavžentrože ( kupite v lekarni ker je zaščitena)
  • 1 žlica brinovih jagod
  • 1 žlica listov in cvetov rmana
  • 1 žlica korenin in gomolja plazeče pirnice
  • 4 žlice cvetov, korenine in listov konjske grive

Vsa zelišča pomešamo in jih prelijemo z 1,4 litra vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 2 uri. Nato čaj precedimo in pijemo skodelico pred in po vsakem obroku. Čaj si pripravljamo 20 dni, nato čajno kuro za nekaj časa prekinemo. 

Česen

Česen vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, med katerimi so najpomembnejše naslednje:

  • žveplove spojine
  • encimi
  • jodove spojine
  • saponini
  • sladkorji, ki so podobni inzulinu
  • adenozin
  • garlicin
  • allistatin
  • vitamini
  • hormoni, ki delujejo podobno kot človeški

Zdravilna moč česna je že dolgo poznana. Učinkujejo kot naravni antibiotik in antiseptik, ureja delovanje žlez z notranjim izločanjem, spodbujajo jetra k boljšemu delovanju in  vplivajo na krvne žile, ki ostanejo prožne. Z rednim uživanjem česna lahko znižamo krvni pritisk, preprečujemo nastanek arterioskleroze, znižujemo povišan holesterol in zmanjšamo maščobe v krvi. česen tudi ureja črevesno floro, spodbuja delovanje črevesja in izločanje žolča. Za preprečevanje vseh teh težav, bi morali vsak dan pojesti 4 grame česna.

Z rednim uživanjem česna, bomo uredili prebavo, saj se bo povečalo izločanje prebavnih sokov. Preprečili pa bomo tudi razvoj glivic, posebej, če imamo oslabljen imunski sistem. Snovi v česnu, ki vsebujejo žveplo, imajo močan vonj in po krvi pridejo v vsak del našega telesa. To so hlapne snovi, ki se z dihanjem izločajo skozi pljuča in s potenjem skozi kožne pore.

Zaradi  motečega vonja, se bomo mogoče izogibali uživanju svežega česna. Namesto tega, lahko uživamo mnoge pripravke iz česna, ki so ravno tako učinkoviti.

Česnovo vino – recept

Olupimo 200 gramov česna, ga damo v večji lonec in prelijemo z 1 litrom belega vina. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi. Aromatično česnovo vino precedimo in prelijemo v manjše steklenice. Hranimo v temnem prostoru in ga uživamo pol skodelice na dan. Česnovo vino je primerno za krepitev imunskega sistema!

Česnovo mleko – recept

Olupimo 10 strokov česna, ga zmečkamo in prelijemo s pol litra vrelega mleka. Pokrijemo in počakamo, da se ohladi. Česnovo mleko nato precedimo in po požirkih pijemo čez cel dan.

Česnov sirup

  • 1/2 kg sesekljanega česna prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 12 ur. Nato precedimo in dodamo 500 gramov sladkornega sirupa. Vse skupaj dobro premešamo, segrejemo in še vroč sirup pretočimo v steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
  • Pri drugem receptu za česnov sirup potrebujemo 8 strokov česna, ki jih drobno zmeljemo, nato dodamo 200 ml domačega jabolčnega kisa in 200 ml medu. Vse sestavine dobro zmešamo in prelijemo v čisto steklenico. Vsako jutro damo v čaj dve žlički česnovega sirupa in na tešče popijemo. Česnov sirup uporabljamo za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema.

Česnova tinktura

Za razstrupljanje jeter, je izredno učinkovita tudi česnova tinktura. 250 gramov olupljenih in grobo sesekljanih česnovih strokov damo v steklenico s širokim vratom. Na česen nalijemo 1 liter 60% alkohola. Steklenico dobro zapremo in jo za 14 dni postavimo na toplo mesto.

Po dveh tednih tinkturo precedimo in prelijemo v manjše stekleničke. Za razstrupljanje jeter in krepitev imunskega sistema, vsak dan popijemo 40 kapljic tinkture, ki jo razredčimo z vodo ali čajem.

Tinkturo uživamo vedno pol ure pred glavnim obrokom. Razredčeno česnovo tinkturo lahko uporabljamo tudi za razkuževanje ran, za blažitev bolečine ali srbečice. Pomaga tudi pri pikih žuželk.

Obkladki s česnom

Česen lahko uporabljamo tudi za obkladke, posebej učinkovit je za odstranjevanje bradavic in otiščancev. Česen sesekljamo, okolico bradavice ali otiščanca zaščitimo z ognjičevo kremo in nato namestimo česen. Postopek ponavljamo nekaj dni in kmalu se bo pokazalo izboljšanje.

Česen z olivnim oljem

Pet strokov česna olupimo in iz njih stisnemo sok. Pomešamo ga z enakim delom olivnega olja in dobro premešamo. Česnovo olje lahko uživamo vsak dan eno žličko, lahko pa ga uporabimo tudi zunanje. Včasih so česnovo olje uporabljali za preganjanje naglavnih uši.

Regrat

Za spomladansko razstrupljanje jeter ali celega telesa, je nadvse primeren regrat. Vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, ki jih telo učinkovito izrablja za odpravljanje toksinov:

  • grenke snovi in triterpene
  • sterole in karotinoide
  • flavonoide
  • fruktoza, sluzi in inulin
  • ogljikove hidrate
  • organske kisline
  • vitamin C

Pri regratu uporabljamo mlade liste in korenine. Zdravilne učinkovine v regratovi korenini delujejo kompleksno. Čaj iz korenin krepi posamezne organe in jih spodbuja k boljšemu delovanju. Regratov čaj blagodejno vpliva na prebavo in vse organe izločanja: želodec, jetra, vranico, žolčnik, trebušno slinavko in ledvice.

V ljudskem zdravilstvu se je regrat že od nekdaj uporabljal kot blago odvajalo, za čiščenje krvi, pri težavah s putiko, za pomoč pri revmi in za odstranjevanje ekcemov. Regrat je nepogrešljiv pri presnovnih motnjah, težavah z jetri in ledvicami.

Regratov čaj

Dve majhni žlički posušenih, na drobno narezanih regratovih korenin, prelijemo s skodelico mrzel vode. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo z ognja in pustimo počivati 10 minut. Ko se čaj ohladi, ga precedimo in ga pijemo čez cel dan. Za razstrupljanje organizma lahko spijemo štiri ali pet skodelic regratovega čaja na dan.

Sok iz svežih regratovih korenin

Za zdravje ledvic in jeter je v ljudskem zdravilstvu poznan sok iz svežih regratovih korenin. Sveže regratove korenine očistimo, narežemo in iz njih stisnemo sok. Sok ima močan odvajalni učinek, uživamo tri žličke na dan, vedno petnajst minut pred obrokom. Razstrupljevalno dieto s svežim sokom iz regrata, izvajamo en mesec, nato moramo narediti premor.

Čajna mešanica z regratom za čiščenje jeter 

Za čajno mešanico, s katero bomo razstrupili telo, potrebujemo enake dele naslednjih zelišč:

  • posušene regratove korenine
  • listi ozkolistnega trpotca
  • brezovi listi
  • cvetovi rmana
  • listi koprive
  • posušene korenine koprive

Vsa zelišča dobro premešamo. Za čaj vzamemo dve veliki žlici mešanice in jo poparimo z 1 litrom vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut, da se čaj popolnoma ohladi. Nato čaj precedimo in pijemo večkrat na dan po eno skodelico.

Regratov sirup

Naberemo 200 gramov regratovih cvetov in jih prelijemo z vrelo vodo. Cvetove nekaj minut kuhamo in nato tekočino precedimo. Precejenemu čaju dodamo 1 kilogram in pol rjavega sladkorja in sok dveh limon.

Kuhamo še toliko časa, da dobimo gosto tekočino, ki je še vedno nekoliko tekoča. Sirup prelijemo v kozarce in jih dobro zapremo. Sirup uživamo po žličko na dan, pomaga čistiti kri, vzbuja apetit in prežene spomladansko utrujenost. Oglejte si še članek: Recepti za sirupe iz zelišč!

Kurkuma

Kurkuma spada v družino ingverjevk, raste v tropski Aziji in severni Avstraliji. V velikih količinah jo gojijo v Indiji in jugu Kitajske. Ko decembra in januarja ovenijo listi kurkume, izkopljejo debele korenike.

Korenike očistijo, jih poparijo z vročo vodo in posušijo na soncu. Korenika kurkume vsebuje rumeno barvilo kurmin, eterična olja, grenčine, maščobe, sluzi in sladkorje. Vse učinkovine delujejo kompleksno:

  • kurkuma deluje protivnetno
  • razstruplja jetra
  • znižuje vrednost maščob v krvi
  • blaži kronična vnetja
  • deluje kot antioksidant
  • zavira razmnoževanje mikrobov
  • kurmin pospešuje izločanje žolča
  • spodbuja delovanje ledvic
  • blaži vnetja prebavnega sistema
  • v ljudskem zdravilstvu so kurkumo uporabljali pri vnetem želodcu in črevesju

Posušeno koreniko kurkume zdrobimo v prah in jo uživamo noževo konico večkrat na dan pred jedjo. Na dan lahko zaužijemo največ 3 grame kurkume, razdeljeno na tri obroke dnevno. Zeliščarji kurkumo priporočajo proti napihnjenosti, za zdravljenje driske, za zbijanje povišane telesne temperature, za zdravljenje prehlada, proti glavobolu in vnetju ledvic ter mehurja.

Kurkumo lahko uporabljamo tudi zunanje, za zdravljenje okuženih ran, proti vnetju ustne sluznice in za blaženje pikov žuželk.

Kurkuma za jetra –  priprava poparka

Majhno žličko kurkume v prahu poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in počakamo da se čaj popolnoma ohladi. Precedimo in pijemo pol ure po obroku.

Tinktura iz kurkume

Kurkumo v prahu v razmerju 1:9, namočimo v 90% alkohol. Steklenico za 14 dni postavimo na toplo, nato tinkturo precedimo in prelijemo v manjše, temne steklenice. Za razstrupljanje jeter in tudi pri drugih presnovnih težavah, vsak dan zaužijemo največ 15 kapljic tinkture. Tinkturo razredčimo v kozarcu vode in pijemo trikrat na dan, vedno po obroku.

Zdravilno vino s kurkumo

200 gramov kurkumine korenike v prahu, namočimo v 1 liter dobrega belega vina. Steklenico dobro zapremo in jo za dva tedna postavimo na toplo mesto. Vino se bo kmalu obarvalo v živo rumeno barvo.

Po 14 dneh vino precedimo in prelijemo v manjše steklenice. Pri težavah z jetri ali s prebavo, uživamo dve mali žlički vina na dan.

Pozor! Prepogosto in dolgotrajno uživanje kurkume, lahko povzroči vnetje želodčne sluznice, ki jo spremljajo slabost in bruhanje. Pred uživanjem se posvetujte s svojim zdravnikom!

Zelje

Zelje je dobro poznana kulturna rastlina, ki je najbolj okusno v jedeh na žlico ali kot kislo zelje. Razvilo se je iz divje oblike, ki raste predvsem ob morju, kot močna, modro zelena rastlina. Zelje vsebuje naslednje učinkovine:

  • ogljikove hidrate
  • rastlinske beljakovine
  • maščobe in smole
  • vitamine, najbolj pomembna sta vitamin C in U
  • žveplovi heterozidi

Vse snovi v zelju so čudovite in delujejo predvsem na sluznico prebavil, na želodec, črevesje in dvanajsternik. Pri težavah s prebavo in za čiščenje jeter, pripravljamo svež zeljni sok, ki deluje protivnetno. Žveplo v zelju deluje razkužilno, ureja prebavo in celi želodčne razjede. Zeliščarji sveže in kislo zelje priporočajo pri težavah s prebavo, posebej pri driski ali zaprtju.

Zeljna juha z ingverjem in čilijem za razstrupljanje

Pri nas je zelje zelo priljubljena jed, pogosto ga dodajamo jedem na žlico ali kot prilogo raznim mastnim jedem. Zeljna juha za čiščenje telesa je tudi priljubljena metoda za hujšanje, zelje pa ima pomembno vlogo tudi pri razstrupljanju celega organizma, posebej jeter.

Zelje pa je priljubljeno tudi v drugih deželah, danes vam bomo predstavili azijsko zeljno juho, ki ji bomo dodali ingver, čili in limonsko travo. Juha je odlična za blago razstrupljanje jeter, pomaga pa tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. 

To juho v svoji restavraciji ponuja tudi znameniti kuhar Eckart Witzigmann, ki ima restavracije na Majorki. Nemškim receptom za zeljno juho je dodal azijsko lahkotnost in ustvaril čudovito juho za razstrupljanje. Za zeljno juho z ingverjem in čilijem, potrebujemo naslednje sestavine:

To je resnično dolg seznam sestavin, ki ga lahko tudi spreminjamo. Če katere sestavine nimamo, je pač ne damo zraven, važno je, da dodamo zelje, ingver in čili, kar je tudi namen recepta za juho za razstrupljanje jeter.

Če nimamo sveže ingverjeve korenine, lahko dodamo tudi ingver v prahu. Ingver vedno dodajamo na koncu kuhanja, saj dlje časa se ingver kuha, bolj je pekoč.

Priprava juhe za razstrupljanje

Najprej vso zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na koščke. V kozici razgrejemo olivno olje in na njem popražimo na drobno narezano čebulo in por. Dodamo prašek za kari, kumino in strt česen. Kratek čas še pražimo, nato dodamo vso preostalo zelenjavo in pretlačen paradižnik, ter zalijemo z vodo.

Dodamo domačo kocko koncentrata zelenjavne juhe, koriandrova semena, lovor, čili, ingver in limonsko travo. Vse skupaj zavremo in kuhamo deset minut.

Po desetih minutah nekoliko zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Na koncu začinimo še s sojino omako, sveže sesekljanim peteršiljem in svežimi listki koriandra. 

Napitek iz zelja za razstrupljanje

Za zdravilni napitek iz zelja, potrebujemo nekaj svežih zeljnih listov, ki jih najprej na drobno sesekljamo in poparimo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in počakamo, da se sok nekoliko ohladi.

Nato napitek precedimo in na dan spijemo tri skodelice. Zeliščarji ta napitek priporočajo tudi pri težavah s pljuči, kašlju in pri pljučnici. Napitku lahko dodamo žličko medu, nesladkan pa je primeren za grgranje pri vnetem grlu.

Zeljni sok

Sveže liste zelja damo v sokovnik in stisnemo svež sok. Pri težavah z jetri ali žolčem, spijemo vsaki dve uri veliko žlico svežega soka. Uživanje svežega zeljnega soka, lahko povzroči tudi nekaj stranskih učinkov, med drugim tudi neprijetno napihovanje.

Sirup iz zelja

Zeljni sirup naredimo tako, da iz svežih zeljnih listov v sokovniku najprej iztisnemo sok. V sok primešamo med in počasi kuhamo, da dobimo zeljni sirup. Nalijemo ga v temne steklenice in hranimo v hladnem prostoru.

Uživamo ga za preventivno razstrupljanje jeter, za lažje izkašljevanje, pri kroničnem prehladu in za lajšanje bronhitisa.

Kislo zelje recept za lajšanje težav z jetri

Kislo zelje s svojimi mlečnokislinskimi bakterijami preprečuje procese gnitja v črevesju in pospešuje redno prebavo. Vsebuje žveplove spojine, ki pomagajo pri presnovnih boleznih, revmatičnih boleznih, boleznih jeter in žolča. Čudovit je tudi sok kislega zelja, ki nam pomaga urejati prebavo, pospešuje izločanje blata in odpravlja spahovanje.

V ljudskem zdravilstvu, je sok kislega zelja zdravilo za vse težave z jetri. Pri bolečinah, ki jih povzročajo žolčni kamni, vsak dan pojemo 400 gramov naribanega zelja. Če bomo redno uživali zelje, se nam bo uredila tudi prebava in izboljšalo se bo naše splošno počutje.

Obloge s svežimi zeljnimi listi za jetra

Sveže zeljne liste lahko uporabimo tudi za pripravo obkladkov pri bolečih nogah, krčnih žilah, udarninah ali pikih žuželk. Liste nekoliko povaljamo in jih položimo na obolelo mesto. Čez povijemo povoje in pustimo nekaj časa učinkovati. Zeljni listi bodo umirili vnetja in bolečina se bo zmanjšala.

Sveže zeljne liste lahko tudi zamrznemo, jih nato zdrobimo in položimo na obolela mesta. Ko se obkladek segreje, ga takoj zamenjamo.

Drobnjak

Navadni drobnjak, Allium schoenoprasum, spada v vrsto lukov, Allium. V svoji vrsti je navadni drobnjak najmanjši in najbolj nežen. Prihaja iz zmerno toplih predelov severne poloble, uspeva skoraj povsod po Evropi in Severni Ameriki. Na vrtovih so drobnjak začeli gojiti šele v proti koncu srednjega veka, kot zelišče v kulinariki pa je v uporabi šele od 19. stoletja. Vsi deli rastline imajo nežen vonj po čebuli in tudi pikanten okus po čebuli.

Drobnjak ima svetlo zelene, ozke in votle liste, ki so podobni travi ali steblom. Navadni drobnjak je proti mrazu odporna trajnica, ki jo lahko gojimo skoraj v vsakih vrtnih tleh. Korenine ima tik pod površino tal, zato ga moramo obilno zalivati. Razmnožujemo ga lahko z razmnoževanjem. Nadzemni deli pozimi odmrejo, zgodaj spomladi pa iz čebulic zopet poženejo. Listo ne trgamo, pač pa jih režemo pri dnu rastline. Na sredini vedno pustimo nekaj šopov listov, da rastlina ostane krepka.

Poleg uporabe v kulinariki in kot zdravilno zelišče, lahko iz drobnjaka pripravimo tudi škropivo za zatiranje vrtnih škodljivcev, kot so plesni ali listne uši. Narezan drobnjak prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo učinkovati nekaj minut. Precedimo, ohladimo in že lahko škropimo zelenjavo na vrtu.

Uporaba drobnjaka za krepitev zdravja

Drobnjak vsebuje vitamine C, A in vitamin B12. Vsebuje podobne učinkovine kor česen, kar je primerno za uporabo za ljudi, ki ne marajo vonja česna. Drobnjak preganja črevesne zajedavce, znižuje krvni pritisk in uravnava raven holesterola v krvi.

Pomaga pri razstrupljanju telesa in krepi imunski sistem. V drobnjaku najdemo fenolne spojine, ki imajo protitumorni učinek. Prav tako je močan antioksidant, ponekod ga venijo tudi kot afrodiziak. Deluje proti glivičnim obolenjem, čisti kri, odvaja vodo iz telesa, je antisepitk in naravni antibiotik.

Uporaba drobnjaka v kulinariki

Drobnjaka ne smemo kuhati, saj se njegov čudovit okus med kuhanjem hitro razblini. Z ostrim nožem ga drobno narežemo in ga nasujemo na solate ali kakšne druge jedi. Z nežnim okusom, ki spominja na čebulo in z nežnim zeleno, hrustljavim videzom ga lahko posujemo po krompirjevi solati ali kakšni okusni juhi.

Sveže narezan drobnjak izboljša okus in videz vsake zeliščne omake. Ponekod ga pripravijo v maslu ali v kisli smetani in ponudijo k pečenemu krompirju. K ribam ponudimo drobno narezan drobnjak v gostem jogurtu. Dodamo ga lahko k vsem zeliščnim solatam, dodamo ga lahko tudi k omleti.

Navadni drobnjak se prilega k avokadu, bučkam, dimljenemu lososu, k jajčnim jedem, korenasti zelenjavi, krompirju, mehkim sirom, ribam in morskim sadežem. Odlično se dopolnjuje z baziliko, peteršiljem, pehtranom, krebuljico, koprom, koriandrom in kromačem.

Riž basmati z drobnjakom, koprom in peteršiljem

Zelena zelišča se izredno dobro povezujejo z rižem. Riž basmati z zelišči, je iranska jed, najbolj okusna bo, če uporabimo sveža zelišča. Če nimamo svežih zelišč, lahko uporabimo tudi posušena, za ta recept bomo potrebovali 20 gramov suhih zelišč na 500 gramov riža. Sveža zelišča ne smejo biti mokra, preden jih vmešamo v riž, jih moramo dobro popivnati ali jih osušiti v sušilcu za solato.

Za 4 osebe, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 žlice vode, sol

  • 100 gramov masla

  • 80 gramov drobno sesekljanega kopra

  • 80 gramov drobno sesekljanega peteršilja

  • 80 gramov drobno sesekljanega koriandra

  • 80 gramov drobno sesekljanega drobnjaka

Riž basmati vsujemo v veliko ponev in ga prelijemo s hladno vodo. Dobro premešamo in ga odcedimo, ter ga nato spiramo toliko časa, da je voda popolnoma bistra. Nato damo riž nazaj v ponev in ga vsaj dve uri namakamo v slani vodi. Nato riž odcedimo in ga zvrnemo v dva litra vrelega slanega kropa. Riž ves čas mešamo, da se ne prismodi. Ko zavre, nepokrito kuhamo še 3 minute in vmes poskušamo če je že dovolj mehak. Zunanji del riža mora biti mehak, sredica pa mora ostati čvrsta. Tukaj poglej kako se pravilno kuha riž!

Priprava riža basmati

Ko je riž kuhan ga odcedimo in speremo z mlačno vodo. V posodo s teflonskim dnom, damo polovico masa in tri žlice vode. Ko je vroče maslo stopljeno, nanj položimo plast kuhanega riža in ga prekrijemo s tretjino zeliščne zmesi. Tako nalagamo plasti riža in zelišč, vsaka plast naj bo ožja, tako da dobimo stožčast kup. Zadnja plast na vrhu naj bo riž. Z leseno žlico naredimo v plasti tri luknje vse do dna posode, da bo med kuhanjem lahko uhajala para. Vse skupaj nato prelijemo s preostalim maslom.

Ponev pokrijemo s prepognjeno papirnato brisačo in pokrovko. Bodimo previdni, da nam brisačke ne zajame ogenj. Kuhamo tri do štiri minute, da začne iz riža uhajati para, nato pa še pol ure počasi kuhamo pri zelo nizki temperaturi. Papirnata brisačka bo vsrkala odvečno vlago in riževa zrna se bodo lepo ločila. Nato riž odstavimo z ognja in pustimo pokritega pol ure, nakar ga pretresemo v drugo posodo in z lopatko okoli riža nadevamo skorjico, ki jo postrgamo z dna posode.

Tavžentroža

Tavžentroža, Centaurium erythraea Rafn,  spada v družino sviščevk, kamor sodijo tudi najbolj grenke zdravilne rastline kot so rumeni svišč, pelin, artičoka in košutnik. Tavžentrožo poznamo tudi pod domačimi imeni cintara, čantara, glistnik, gorčica, grenka trava, griževec, tisočica in še bi jih nekaj našli. Navadna tavžentroža zraste tudi do 40 cm visoko, njeni cvetovi pa se odprto samo ob toplem, sončnem vremenu, pri temperaturi pod 20 stopinj C.

Zaradi tega jo najdemo v višje ležečih krajih, cveti od junija do septembra, odvisno od rastišča. Tavžentroža ima oster in grenak okus in rahlo aromatičen vonj.  Tavžentroža je bila nekoč razširjena po celi Sloveniji, danes pa jo le še redko najdemo. Spada med zaščitene rastline, zato pripravke iz zelišča kupimo v lekarni. Na vrtu to zdravilno zelišče težko vzgojimo, saj ne mara prevlažne zemlje, prav tako ji ne ugaja zemlja ki smo jo preveč pognojili s kompostom. 

Vir: Uradni list, Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin

Zdravilne učinkovine v tavžentroži

  • V tavžentroži so zbrane mnoge zdravilne učinkovine, najpomembnejše so grenčine. Izpostaviti moramo glikozid eritrocentaurin, poleg tega pa še eterična olja, smole in palmitinsko kislino.
  • V zelišču se nahajajo tudi stearin, sluzi in sladkorji.
  • Med pomembne učinkovine v tavžentroži  spada tudi eritarin, to je brezbarven, kristalizirajoč in zelo grenak glikozid, ki naj bil najbolj zdravilna učinkovina z zelišču. 
  • V zelišču so tudi gumi, fitosterin, cerialkohol, vosek, maščobne kisline, škrob,flavonoide, različne grenke glikozide, sterole in minerala kalij in magnezij. 

Uporaba tavžentrože v zeliščarstvu

  • V zeliščarstvu in ljudskem zdravljenju se tavžentroža uporablja za izdelovanje homeopatskih pripravkov za zdravljenje jeter in žolča.
  • Iz tavžentrože pripravljajo čaje in zeliščne čajne mešanice, tinkture, izvlečke, nekaj zelišča damo tudi v zeliščen likerje, pri nas je najbolj priljubljena izdelava domačega jagermaistra. 
  • Učinkovine v tavžentroži pospešujejo izločanje sline in uspešno pomagajo pri težavah s pomanjkanjem prebavnih sokov. Spodbuja prebavo, krepi želodec in spodbuja apetit.
  • Tavžentroža pospešuje delovanje jeter in žolča, spodbuja delovanje žlez; črevesnih, želodčnih in žlez slinavk. Pomaga pri zaprtju in pri slabosti, v črevesju vzpostavlja naravni red in zdravo črevesno floro. Vzpodbuja delovanje želodca, žolča in črevesja, ugodno vpliva na trebušno slinavko.
  • Zelišče na splošno krepi imunski sistem, odstranjuje strupe iz črevesja, pomirjevalno deluje na vneto in leno debelo črevo, ter blaži črevesne krče in napenjanje. 
  • Tavžentroža tudi čisti in razstruplja organizem in vzbuja občutek polnosti v želodcu, zato jo lahko uporabljamo tudi pri shujševalnih dietah. 
  • Zelišče znižuje povišano telesno temperaturo, pomaga pri slabokrvnosti in pri pomanjkanju železa v krvi, uravna krvni pritisk. Vpliva tudi na povečanje gibanja črevesja in s tem izboljša vsrkavanje prebavljene hrane. Primerna je tudi za diabetike, pomaga pri dihalih, bolečem grlu in prehladnih obolenjih.

Rožmarin

Rožmarin, Rosmarinus officinalis, je zelo cenjeno zdravilno zelišče in začimba. Cenili so ga že stari Grki in Rimljani, medtem ko je v starem veku veljal kot simbol ljubezni in zvestobe, zato so ga vpletali v poročne šopke. Rožmarin je prijetno zimzelen dišeč grmiček, ki uspeva po vsem Sredozemlju, gojimo pa ga tudi na vrtu. V maju in juniju se v zalistjih razcvetijo bledo modri ali vijolični cvetovi, ki vsebujejo močno eterično olje.

Uporaba rožmarina v ljudskem zdravilstvu

Pri rožmarinu nabiramo cvetove in liste. Cvetove nabiramo ko so v polnem razcvetu in jih nato previdno posušimo. Zimzelene liste rožmarina lahko nabiramo skozi celo leto, sveže, ali pa jih posušimo. V zdravilne namene rožmarin uporabljamo za čaj, tinkturo in kot eterično olje.

Učinkovine v rožmarinu in učinki na naše zdravje

  • Rožmarin vsebuje številne koristne učinkovine. Flavonoidi delujejo kot antioksidanti in poživljajo telo. Flavonoidi krepijo žile in izboljšujejo venski obtok, s tem pa spodbujajo celoten krvni obtok. Zaradi teh čudovitih lastnosti, zeliščarji rožmarin priporočajo za izboljšanje spomina in miselne zbranosti, za lajšanje glavobolov in tudi za pospeševanje rasti las. 

  • Rožmarinska kislina deluje kot antiseptik, to pomeni, da uničuje kužne klice, se pravi bakterije, viruse in glive, ter zmanjšuje vnetja. Olajšuje tudi izkašljevanje, zavira širjenje bakterij in jih uspešno uničuje. Rožmarin je odličen za preprečevanje splošne utrujenosti.

  • Čreslovine v rožmarinu krčijo tkivo in preprečujejo okužbe. Rožmarin ugodno vpliva na prebavo, lajša želodčne krče, zaprtje in napihnjenost. Z raziskavami so dokazali, da rožmarin povečuje pretok žolča, deluje kot diuretik in učinkovito razstruplja jetra. 

  • Učinkovine v rožmarinu delujejo kot naravno poživilo in kot naravni analgetik, ki blaži bolečine.

Rožmarinovo olje, tinktura in rožmarinov čaj

  • Eterično olje rožmarina uporabljamo samo zunanje. Vedno ga razredčimo z nevtralnim oljem, z sončničnim ali olivnim, v razmerju 3 kapljice eteričnega olja na 10 kapljic nosilnega olja. Tako pripravljeno olje uporabljamo za lajšanje bolečin v mišicah, pri išiasu in pri revmatičnih bolečinah.

  • Poparek pripravimo iz 4 gramov posušenega rožmarina, ki ga prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Popijemo tri skodelice rožmarinovega čaja. Poparek iz rožmarinovih listov lajša prebavne motnje, želodčne krče, napihnjenost, vnetje sapnic, ušes, nosu in grla. 

  • Za lajšanje revmatizma, pripravimo poparek iz 50 gramov zelišča, ki ga stresemo v 1 liter vode. Pokrijemo in namakamo 30 minut, ter nato prilijemo vodi za kopanje.

  • Izvleček iz rožmarina oživlja lasne mešičke in pospešuje prekrvavitev lasišča, zato tinkturo rožmarina priporočajo pri prezgodnjem izpadanjem las. Ker deluje tudi antiseptično, tinktura pomaga tudi pri premagovanju prhljaja.

Zeliščni šampon z rožmarinom in kamilicami

Nega las je lahko preprosta dokler so lasje zdravi. Zdrave lase pa ohranimo s pravilno nego in tudi z zdravim načinom življenja. Normalni lasje so sijoči, voljni in močni. Za naravno nego las si lahko pripravimo domač šampon, ki bo lase negoval in jih ne bo izsušil.

Za zeliščni šampon s kamilicami in rožmarinom potrebujemo naslednje sestavine:

  • 8 žlic posušenih cvetov kamilic

  • 1 žlica posušene poprove mete

  • 2 žlici rožmarina

  • 600 ml destilirane vode

  • 60 gramov kosmičev naravnega mila z olivnim oljem

  • 3 kapljice olja poprove mete ali evkaliptusa

  • 2 žlici vodke

Vsa zelišča dodamo destilirani vodi, na hitro zavremo in nato pustimo da počasi vre približno 10 minut. Nato mešanico pokrijemo in jo pustimo počivati pol ure. Po tem času vse skupaj precedimo, zelišča na koncu močno ožamemo. Kosmiče mila z olivnim oljem stresemo v večji lonec, dodamo zeliščni prevretek in počasi segrevamo toliko časa, da se milo raztopi.

Počakamo da se raztopina ohladi, medtem pa zmešamo olje poprove mete in vodko, ter mešanico dodamo milni mešanic. Vse skupaj pretočimo v kozarec s pokrovom in za tri dni postavimo na toplo mesto.

S tako pripravljenim naravnim šamponom občasno napravimo lasno kuro, ki bo naše lase napravila sijoče in zdrave.

Previdno! Rožmarinovega eteričnega olja ne smemo uživati, prav tako pripravki iz rožmarina niso primerni za otroke. Med nosečnostjo in dojenjem, lahko mamice uživajo samo toliko rožmarina, koliko ga normalno dodajo hrani. 

Uporaba rožmarina v kulinariki

Rožmarin ima močno aromatičen, topel, smolnat, poprast in nekoliko grenak vonj, s pridihom po kafri in boru. V okusu rožmarina lahko zaznamo muškatni orešček in kafro, priokus je balzamičen, lesnat in trpek. Ko odtrgamo liste rožmarina, hitro izgubijo okus. Cvetovi rožmarina, imajo nekoliko milejši vonj in okus kot listi. V kulinariki uporabljamo majhne igličaste liste, vršičke vejic in cvetove rožmarina. 

Kako uporabljamo rožmarin pri kuhanju?

  • Rožmarin ima močan, prodoren vonj, ki se ne ublaži, tudi če ga dolgo kuhamo. Zaradi tega, ga moramo uporabljati v zmernih količinah. Tudi v enolončnicah, ki se zelo dolgo kuhajo, dodamo samo nekaj lističev rožmarina.

  • V sredozemskih deželah rožmarin veliko uporabljajo, zelo priljubljena je ocvrta zelenjava na olivnem olju z rožmarinom. Italijanska kuhinja, uporablja rožmarin za obogatitev okusa teletine. 

  • Cele vejice rožmarina lahko uporabimo pri marinadah. Če pripravljamo meso na žaru, vejice rožmarina vržemo na žareče oglje, kar bo dalo jedi poseben vonj in okus.

  • Starejše in debelejše vejice rožmarina, lahko uporabimo kot palčke za nabodalo. Večji šop rožmarina, pa lahko uporabimo za mazanje maščobe po mesu, ki ga pečemo na žaru.

  • Z mladimi vejicami rožmarina odišavimo olivno olje, dodamo ga lahko v mleko, smetano ali v sirup za pripravo sladic. Rožmarin lahko dodamo tudi limonadi in drugim poletnim, hladnim napitkom.

S katero hrano in zelišči se ujema rožmarin?

  • Rožmarin se odlično prilega k naslednji hrani: buče, čebula, gobe, jagnjetina, jajčne jedi, jajčevci, krompir, kunčjem meso, leča, marelica, mehki siri, paradižnik, pastinak, pomaranče, ribe, svinjsko meso, teletina in zelje.

  • Rožmarin se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjevim listom, luštrekom, meto, origanom, peteršiljem, sivko, šetrajem, timijanom in žajbljem.

Pelin

Pelin, Artemisia vulgaris, spada med Nebinovke in je do enega metra visok grm. Grmički navadnega pelina rastejo na gozdnih posekah in pašnikih po vsej Evropi. Pelin vse pogosteje gojimo tudi na vrtu, v ponudbi je veliko različnih gojenih sort pelina. 

Pri pelinu uporabljamo liste in cvetove, ki jih nabiramo v juniju in juliju, odvisno od tega kdaj začne cveteti. Pelin ki raste v sušnih krajih ima po mnenju zeliščarjev več zdravilnih lastnosti kot tisti ki raste v krajih kjer je veliko vlage. 

Nabrane liste in cvetove pelina očistimo in jih posušimo v senci. Iz posušenega zelišča pripravljamo čaje in tinkture, pripravimo pa lahko tudi zdravilno pelinovo vino.

Pelin je grenko zelišče, to je posledica vsebnosti seskviterpenskih laktonov. V navadnem pelinu najdemo tudi eterična olja in flavonoide, ki imajo antioksidantni učinek. Vsebuje tudi kumarine in fitosterole, ki delujejo poddobno kot ženski hormon estrogen.

Pelin za lajšanje prebavnih motenj in za razbremenitev jeter

Navadni pelin ni zelo natančno raziskano zelišče, vsekakor pa ga zeliščarji priporočajo za lajšanje prebavnih motenj. Kadar trpimo zardi prebave, težav z žolčem ali nas napenja, potem trpijo tudi naša jetra. S pripravki iz pelina urejamo leno prebavo, napenjanje in tudi pomanjkanje apetita. Vsekakor s skodelico pelinovega čaja pomirimo črevesje in razbremenimo jetra. 

V ljudskem zdravilstvu je navadni pelin poznan kot sredstvo za lajšanje krčev, učinkovito pomaga tudi pri boleči menstruaciji. Znanstveniki so potrdili tudi protibakterijske lastnosti pelina. Zaradi teh lastnosti ga zeliščarji priporočajo kot podorno zdravilo pri bakterijskih in glivičnih okužbah. S pelinom znižamo povišano telesno temperaturo, pomaga pri kožnih težavah in lajša težave pri revmatizmu. 

Zdravilno pelinovo vino za lajšanje težav pri menstruaciji

Pripravke iz pelina zeliščarji priporočajo za lajšanje pri boleči menstruaciji. Pelin vpliva na gladko mišičevje, ki je povezano z boljšo prekrvavitvijo, predvsem trebušnih organov in zato tudi pospešuje menstruacijo in lajša menstrualne krče. 

Recept za zdravilno pelinovo vino:

V juniju ali juliju naberemo liste in cvetove pelina in jih previdno posušimo v senci. 20 gramov posušenega zelišča damo v kozarec s širokim vratom in ga zalijemo z litrom dobrega belega vina.

Kozarec dobro zapremo in ga pustimo stati deset dni.

Po desetih dneh vino precedimo in osem dni pred menstruacijo pijemo po dva mala kozarčka na dan. 

Pelinov čaj

Za lajšanje prebavnih motenj si pripravimo pelinov poparek. Čajno žličko posušenega pelina prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati samo 4 minute. Nato čaj precedimo, barva čaja mora biti svetlo rumena. Pelinov čaj je zelo grenak, vendar ga ne sladkamo, niti z medom.

Čaj pijemo po obrokih. Lahko si ga razdelimo na več obrokov in ga pijemo pol ure pred obrokom, ali pa ga čez cel dan pijemo po čajnih žličkah. 

Čajna mešanica s pelinom za čiščenje organizma 

Pelinov čaj je resnično grenak, zato si pri prebavnih težavah in predvsem za čiščenje telesa pripravimo tudi mešanico zelišč, ki izredno blagodejno vplivajo na vse žleze prebavnega trakta. Uporabimo posušena zelišča, v poletnem času pa lahko seveda uporabimo tudi sveža zelišča. 

Zelišča za pripravo čajne mešanice:

  • 15 gramov pelina
  • 15 gramov plodov brina
  • 20 gramov korenine potrošnika
  • 20 gramov korenine angelike
  • 30 gramov koprive

Dve čajni žlički mešanice zelišč stresemo v skodelico mrzle vode in segrejemo do vretja. Pokrijemo in pustimo stati 3 minute, nato čaj precedimo. Pri prebavnih težavah in za razbremenitev jeter pijemo zjutraj in zvečer po pol skodelice toplega čaja

Čajna mešanica s pelinom za varovanje jeter, želodca in žolčnika

Na delovanje želodca, jeter in želodca izredno blagodejno vpliva mešanica zelišč, ki ji dodamo tudi pelin. 

Potrebujemo naslednja zelišča:

  • 20 gramov pelina
  • 10 gramov melise
  • 20 gramov dobre misli
  • 20 gramov črne mete
  • 30 gramov poprove mete

Dve čajni žlički poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato čaj precedimo in pijemo pol ure pred vsakim obrokom po eno skodelico nesladkanega čaja. 

Čajna mešanica z grenčinami za boljšo prebavo in spodbujanje apetita

Grenak zelišča so poznana tudi po tem da spodbujajo apetit. Med temi zelišči je tudi pelin. Za Urejeno prebavo in za spodbujanje apetita pripravimo naslednjo mešanico zelišč:

  • 20 gramov lupine pomaranče
  • 20 gramov listov mrzličnika
  • 20 gramov pelina
  • 20 gramov benediktinke
  • 20 gramov tavžentrože

Čajno žličko zeliščne mešanice prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in po 10 minutah precedimo. Čaj pijemo po majhnih požirkih po eno ali dve  skodelici na dan. 

Zelišča za razstrupljanje jeter

Poleg že omenjenih zelišč in zelenjave, so za razstrupljanje jeter primerne tudi naslednje rastline:

  • Artičoka
  • Baldrijan
  • Benediktinka
  • Boldo
  • Kompava
  • Dišeča lakota
  • Islandski lišaj
  • Navadni češmin
  • Peščeni smilj
  • Prava kamilica
  • Prava lakota
  • Ingver
  • Kolmež
  • Kostanj
  • Pelin
  • Kopriva

Čaj za jetra – čajne mešanice za lajšanje bolezni jeter

Pri blagih težavah z jetri si lahko pomagamo z zeliščnimi čaji. Najbolj učinkovito zelišče za lajšanje bolezni jeter je pegasti badelj. Zelišča pa lahko tudi kombiniramo in tako še povečamo delovanje učinkovin v zeliščih. 

Preprost čaj za jetra

Pri blagih težavah z jetri opravimo zdravilno kuro z zeliščnim čajem. Zmešamo naslednja zelišča:

  • korenine in liste regrata
  • plodove pegastega badlja

Čajno žličko mešanice zavremo v skodelici vode, pokrijemo in pustimo počivati 15 minut. Nato čaj precedimo in pijemo 2 ali 3 skodelice čaja na dan. Čaj pijemo več tednov, nato kuro prekinemo in jo po potrebi ponovimo čez nekaj časa. 

Zeliščni čaj za zaščito jeter in za preprečevanje napenjanja

Pri težavah z jetri ali žolčem nas pogosto tudi napenja in imamo krče. Pri teh težavah si pripravimo mešanico zelišč ki imajo širok spekter učinkovanja in med drugim tudi blago delujejo proti napenjanju. Zamešamo naslednja zelišča:

  • 50 gramov plodov pegastega badlja
  • 20 gramov korenin in listov regrata
  • 20 gramov listov poprove mete
  • 15 gramov plodov koprca
  • 10 gramov plodov janeža
  • 5 gramov srčen moči

Vsa zelišča zmešamo in vzamemo dve čajni žlički mešanice. Čajno mešanico prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in po 20 minutah precedimo. Čaj pijemo vsak dan zjutraj in zvečer po eno skodelico.

Zeliščni čaj za jetra pijemo najmanj 6 tednov, vendar ne več kot 3 mesece. 

Čaj za žolč in varovanje jeter

Jetra so pomemben organ, prav tako pa ne smemo zanemariti žolčnika. Ko se nam pojavijo težave z jetri in žolčem, si lahko pripravimo blago mešanico zdravilnih zelišč s katerimi bomo varovali jetra in spodbudili pretok žolča. 

Mešanica zelišč za žolč in jetra:

  • 60 gramov plodov pegastega badlja
  • 20 gramov listov mete
  • 10 gramov listov robide
  • 10 gramov zeli pelina
  • 5 gramov plodov kumine
  • 5 gramov plodov koprca

Dve čajni žlički zeliščne mešanice prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato čaj precedimo in ga pijemo po požirkih 3 do 4 skodelice na dan, vedno pol ure pred obrokom. Čaj si pripravljamo najmanj 6 tednov, nato kuro prekinemo. 

Čaj za spodbujanje delovanja jeter in žolča

Čaj za spodbujanje delovanja jeter in žolča pijemo pod zdravniških nadzorom, posebej če se zdravimo zaradi bolezni žolčnika. Če pa imamo samo blage težave z jetri in pretokom žolča, potem si lahko pomagamo s čajno mešanico, ki bo spodbudila delovanje jeter in žolča. 

Zelišča za spodbujanje jeter in žolčnika:

  • 40 gramov plodov pegastega badlja
  • 30 gramov listov bolda

Eno čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in čez 10 minut precedimo. Čaj pijemo več tednov, 2 krat na dan po 1 skodelico čaja. 

Zdravilna zelišča in napitki za zdravljenje alkoholnega mačka

Čeprav nas strokovnjaki opozarjajo, da je prekomerno pitje alkoholnih pijač škodljivo za naše zdravje, ga Slovenci še vedno radi damo na zob. Žal izkoristimo vsako priložnost,da kaj spijemo, pa naj bo to poroka, rojstvo, pogreb ali pa samo obisk soseda. Seveda ne smemo posploševati, saj so med nami ljudje, ki ne pijejo alkohola, ali ga pijejo v resnično zmernih količinah.

Kadar pa se nam vseeno zgodi, da na kakšnem slavju popijemo kakšen kozarček preveč, potem nas drugi dan prav gotovo čaka alkoholni maček. Kako pozdraviti mačka, brez da dan preživimo na stranišču?

Poznamo kar nekaj metod, kako pregnati mačka, najbolj poznana je prav gotovo krvava Meri ali znamenita Bloody Mary. To je znamenit napitek, ki je dobil ime po angleški kraljici Mariji Tudor in se nanaša na njeno krvavo preganjanje škotskih protestantov v 16. stoletju. Tukaj smo  pripravili nekaj preprostih receptov z zdravilnimi zelišči, ki bodo vsaj ublažili, če že ne pregnali alkoholno slabost drugi dan!

Mineralna voda z jogurtom proti mačku

To je najbolj preprost način za zdravljenje mačka, saj potrebujemo samo kozarec mineralne vode in navaden jogurt. Mineralno vodo in jogurt dobro zmešamo in na tešče počasi spijemo.

Sprva nam bo mogoče malo slabo, mogoče bomo dobili tudi drisko, a počasi se bo slabost polegla in učinki alkohola bodo kmalu izzveneli.

Kako se znebiti mačka s pravo kavo?

Običajno nam kava pri alkoholnem mačku ne diši preveč. Vendar če jo spijemo skupaj z limoninim sokom, bomo hitro pregnali učinke alkohola. Za super kavo proti mačku, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 0,6 l vode

  • 4 velike žlice prave kave

  • 1 limono

Pristavimo vodo in ko zavre jo odstavimo in dodamo štiri velike žlice kave. Posodo ponovno postavimo na ogenj, še enkrat na kratko zavremo in nato odstavimo. Kava naj nekaj časa počiva, da se malo shladi.

Nato v kavo dodamo sok ene limone in nato vsako uro počasi, po požirkih spijemo eno skodelico. Kave, ki jo kuhamo za preganjanje alkoholnega mačka, ne sladkamo.

Nad pivski maček s sirotko ali “kisavo”

“Kisava” je mlečnokislinska fermentirana sekundarna sirotka. Poznana je predvsem na Tolminskem, kjer jo uporabljajo za pridobivanje skute iz sirotke. Zato je v okolici Tolmina za zdravljenje alkoholnega mačka pogosto pri roki kisava. Kozarec kisave spijemo po požirkih, kar ponovimo še večkrat na dan, toliko časa, da se počutimo bolje.

Kadar nimamo pri roki sirotke ali kisave, nam za prvo pomoč pomagajo tudi naravne sirotkine beljakovine v prahu. Whey beljakovine uporabljajo športniki za hitrejšo regeneracijo telesa po vadbi. Sirotkini proteini imajo izmed vseh virov največjo biološko vrednost, zato se hitro absorbirajo in so lahko prebavljivi. 

Jutranja slabost od alkohola – pomaga napitek s kefirjem!

Za preprost napitek s kefirjem za lajšanje alkoholnega mačka, potrebujemo naslednje sestavine:

  • kefir

  • 1 velika kumara

  • mineralna voda

Kumare olupimo in stisnemo, če je potrebno vzamemo več kumar, tako da dobimo svež sok kumar. Soku kumar dodamo v enakem razmerju kefir in mineralno vodo. Vse sestavine dobro premešamo in nato vsako uro spijemo kozarec napitka. Kmalu se bomo počutili bolje!

Kako pozdraviti mačka s česnovim vinom?

Česen spodbuja prebavo, razkužuje prebavila in uravnava črevesno floro. Z desetimi stroki česna, pa bomo tudi učinkovito pregnali neprijeten alkoholni maček. Za česnovo vino potrebujemo:

  • 1 kozarec rdečega vina

10 strokov česna olupimo, narežemo v lonec, prilijemo kozarec rdečega vina in vse skupaj zavremo. Ko česnova mešanica zavre, posodo odstavimo z ognja in pustimo pol ure počivati. Po pol ure mešanico precedimo in polovico česnovega vina spijemo takoj, ostalo pa čez eno uro.

Hud maček pozdravimo s čajem iz orehovih listov

Kadar nas naslednji dan po dobri zabavi muči hud maček, si lahko pomagamo s čajem iz orehovih listov. Za pripravo čaja potrebujemo:

  • 1 pest svežih orehovih listov

  • pol litra vode

Sveže orehove liste na drobno narežemo in jih prelijemo s pol litra kropa. Posodo pokrijemo in pustimo stati deset minut. Po desetih minutah pripravek precedimo in še topel čaj spijemo po požirkih. Čaj lahko sladkamo z žličko medu, količino pa razdelimo na manjše skodelice.

Alkoholnega mačka lahko preženemo tudi z zalitim belim vinom

Čeprav nam naslednji dan po zabavi ne bo dišalo belo vino, se potrudimo in spijmo pripravek, za katerega potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 dl belega vina

  • 0,5 dl mrzle vode

1 dl belega vina zavremo in zalijemo s pol dcl mrzle vode. Takoj odstavimo z ognja, počakamo da se ohladi in nato spijemo večkrat po šilce zalitega vina.

 

Oglejte si še nekaj nasvetov za razstrupljanje jeter:

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje jeter, razstrupljanje telesa, česen, regrat, kurkuma