5 super zelišč za razstrupljanje jeter!

posted in: Aktualno, Narava, Zdravje | 0
razstrupljanje jeter
PEGASTI BADELJ JE NARAVNI ZAVEZNIK JETER! POGLEJ VEČ!

Vsak dan slišimo veliko nasvetov, na voljo so nam vedno nove diete in čudežni izdelki, ki nam naj bi pomagali. V reklamah o izdelkih za čiščenje telesa nam obljubljajo tudi izgubo odvečnih kilogram in izboljšanje splošnega počutja. Vse pogosteje slišimo, kako nevarna so zamaščena jetra in kako poteka razstrupljanje jeter od alkohola in drugih strupov, ki se nalagajo v našem telesu. Pri vseh teh informacijah, nas seveda zaskrbi, kaj se dogaja v našem telesu. Razstrupljanje jeter in celega telesa, je občasno potrebno, vendar moramo biti previdni, da ne ogrozimo svojega zdravja. Z izrazom razstrupljanje, imenujemo presnovne procese, ki v veliki večini potekajo preko jeter.

 

Jetra so filter v našem telesu, ki iz telesa odstranjujejo strupene snovi in preprečujejo, da se ne vrnejo v krvni obtok in celice. Snovi, ki zastrupljajo naše telo, izvirajo iz nepravilne prehrane, alkohola, industrijskih dodatkov v živilih in podobno. Ko se strupov nabere preveč, postanejo jetra preobremenjena in ne zmorejo več opravljati svojega dela. To je čas, ko moramo jetra in cel organizem razstrupiti. Poznamo več metod razstrupljanja, tukaj se bomo posvetili zeliščem in zdravilnim rastlinam, ki so primerna za razstrupljanje in obnavljanje jeter.

 

 

 

 

Razstrupljanje jeter na naraven način

 

 

Razstrupljanje telesa mora biti varno, zato je najbolje, da se ga lotimo s pomočjo zdrave hrane in zelišč. Pri zeliščih moramo biti previdni, uporabljamo samo tista, ki jih res poznamo. Priporočljivo je, da se prej posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom, ki bo mogoče glede na naše zdravstveno stanje, kakšno zelišče ali hrano tudi odsvetoval. V nadaljevanju vam bomo predstavili zelišča, ki so v ljudskem zdravilstvu že stoletja poznana in cenjena.

 

 

Pegasti badelj za čiščenje jeter

 

 

Pegasti badelj je prav gotovo najbolj poznano zelišče za čiščenje jeter. Silybum marianum, je dvoletna rastlina, ki zraste iz vretenaste korenine, tudi do 1,5 m visoko. Steblo je poraslo z dlačicami, listi pa so pri dnu združeni v rozeti, po steblu pa so spiralasto razvrščeni. Listi so bleščeče zelene barve in imajo številne bele lise. Legenda pravi, da so bele lise od mleka device Marije, ki ji je kapljalo iz prsi, ko je z božjim detecem bežala pred Herodom. Pegasti badelj spominja na osat. Iz škrlatno rdečih cvetov, se po oprašitvi razvijejo plodovi, s trdo, črno in svetlečo lupino. V zdravilne namene nabiramo zrele plodove, tik preden dozorijo. Cvetne koške porežemo in jih hranimo v toplem, zračnem in suhem prostoru, kjer se plodovi posušijo in dozorijo.

 

 

Rastlinske učinkovine v semenih pegastega badlja:

 

  • različne flavonolignane, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin: silibin, silidianin in silikristin.
  • 30% maščobnega olja, z veliko vsebnostjo maščobnih kislin
  • aminokisline
  • beljakovine
  • sluzi in grenčine
  • vitamin E

 

Učinkovine v pegastem badlju delujejo zdravilno na jetrne celice in jih obnavljajo. Njihovo moč lahko izkoristimo za preventivno razstrupljanje jeter, pri raznih jetrnih obolenjih, pri zastrupitvah z alkoholom in drugimi strupenimi snovmi. Glavna učinkovina je silimarin, ki spodbuja obnavljanje jetrnih celic in jih varuje pred okvarami zaradi določenih toksinov. Silimarin tudi povečuje aktivnosti jetrnih encimov. Vse te lastnosti pegastega badlja, so tudi spodbudile mnoge znanstvene raziskave, ki so potrdile, da silimarin deluje zdravilno na jetrno cirozo in druge jetrne okvare. Jetra so najpogosteje prizadeta zaradi raznih organskih topil, kroničnega alkoholizma, zaradi operacije žolčnika, uživanja mamil ali zastrupitve z gobami.

 

Čaj iz pegastega badlja

 

Čajno žličko plodov pegastega badlja prelijemo s skodelico mrzle vode. Počasi segrevamo, tako da je čaj vroč, vendar ne zavre. Skodelico odstavimo, pokrijemo in počakamo, da s čaj shladi. Precedimo in pijemo po požirkih na tešče, ter pol ure pred kosilom in zvečer pred spanjem. Silimarin ni vodotopen, zato čaj verjetno ne bo imel posebnih zdravilnih učinkov za obolela jetra, lahko pa nam bo pomagal pri slabi prebavi in pri težavah z žolčem.

 

zamaščena jetra
TUKAJ LAHKO NAROČITE EKSTRAKT PEGASTEGA BADLJA! KLIKNI SLIKCO!

Tinktura iz pegastega badlja recept

 

Iz plodov pegastega badlja, lahko naredimo tudi tinkturo, ki jo uporabljamo pri težavah z jetri. V večjo steklenico damo v enakih delih plodove pegastega badlja, 90% alkohol in prekuhano vodo. Steklenico dobro zapremo in jo 14 dni pustimo v toplem in temnem prostoru. Mešanico vmes večkrat pretresemo.

 

Po dveh tednih tinkturo precedimo in spravimo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uživamo trikrat dnevno po eno žličko. Če ne prenašate alkohola v tinkturi, vam priporočamo ekstrakt pegastega badlja, ki je pripravljen brez alkohola:

 

 

 

Česen spodbuja jetra k boljšemu delovanju

 

 

Česen vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, med katerimi so najpomembnejše naslednje:

 

  • žveplove spojine
  • encimi
  • jodove spojine
  • saponini
  • sladkorji, ki so podobni inzulinu
  • adenozin
  • garlicin
  • allistatin
  • vitamini
  • hormoni, ki delujejo podobno kot človeški

 

 

Zdravilno moč česna je že dolgo poznana. Učinkujejo kot naravni antibiotik in antiseptik, ureja delovanje žlez z notranjim izločanjem, spodbujajo jetra k boljšemu delovanju in  vplivajo na krvne žile, ki ostanejo prožne. Z rednim uživanjem česna lahko znižamo krvni pritisk, preprečujemo nastanek arterioskleroze, znižujemo povišan holesterol in zmanjšamo maščobe v krvi. česen tudi ureja črevesno floro, spodbuja delovanje črevesja in izločanje žolča. Za preprečevanje vseh teh težav, bi morali vsak dan pojesti 4 grame česna.

 

Z rednim uživanjem česna, bomo uredili prebavo, saj se bo povečalo izločanje prebavnih sokov. Preprečili pa bomo tudi razvoj glivic, posebej, če imamo oslabljen imunski sistem. Snovi v česnu, ki vsebujejo žveplo, imajo močan vonj in po krvi pridejo v vsak del našega telesa. To so hlapne snovi, ki se z dihanjem izločajo skozi pljuča in s potenjem skozi kožne pore. Zaradi  motečega vonja, se bomo mogoče izogibali uživanju svežega česna. Namesto tega, lahko uživamo mnoge pripravke iz česna, ki so ravno tako učinkoviti.

 

Česnovo vino – recept

 

Olupimo 200 gramov česna, ga damo v večji lonec in prelijemo z 1 litrom belega vina. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi. Aromatično česnovo vino precedimo in prelijemo v manjše steklenice. Hranimo v temnem prostoru in ga uživamo pol skodelice na dan. Česnovo vino je primerno za krepitev imunskega sistema!

 

Česnovo mleko – recept

 

Olupimo 10 strokov česna, ga zmečkamo in prelijemo s pol litra vrelega mleka. Pokrijemo in počakamo, da se ohladi. Česnovo mleko nato precedimo in po požirkih pijemo čez cel dan.

 

Česnov sirup

 

1/2 kg sesekljanega česna prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 12 ur. Nato precedimo in dodamo 500 gramov sladkornega sirupa. Vse skupaj dobro premešamo, segrejemo in še vroč sirup pretočimo v steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

 

Česnova tinktura

 

zamaščena jetra dietaZa razstrupljanje jeter, je izredno učinkovita tudi česnova tinktura. 250 gramov olupljenih in grobo sesekljanih česnovih strokov damo v steklenico s širokim vratom. Na česen nalijemo 1 liter 60% alkohola. Steklenico dobro zapremo in jo za 14 dni postavimo na toplo mesto.

 

Po dveh tednih tinkturo precedimo in prelijemo v manjše stekleničke. Za razstrupljanje jeter in krepitev imunskega sistema, vsak dan popijemo 40 kapljic tinkture, ki jo razredčimo z vodo ali čajem.

Tinkturo uživamo vedno pol ure pred glavnim obrokom. Razredčeno česnovo tinkturo lahko uporabljamo tudi za razkuževanje ran, za blažitev bolečine ali srbečice. Pomaga tudi pri pikih žuželk.

 

Obkladki s česnom

 

Česen lahko uporabljamo tudi za obkladke, posebej učinkovit je za odstranjevanje bradavic in otiščancev. Česen sesekljamo, okolico bradavice ali otiščanca zaščitimo z ognjičevo kremo in nato namestimo česen. Postopek ponavljamo nekaj dni in kmalu se bo pokazalo izboljšanje.

 

Česen z olivnim oljem

 

Pet strokov česna olupimo in iz njih stisnemo sok. Pomešamo ga z enakim delom olivnega olja in dobro premešamo. Česnovo olje lahko uživamo vsak dan eno žličko, lahko pa ga uporabimo tudi zunanje. Včasih so česnovo olje uporabljali za preganjanje naglavnih uši.

Regrat za spomladansko razstrupljanje jeter

 

Za spomladansko razstrupljanje jeter ali celega telesa, je nadvse primeren regrat. Vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, ki jih telo učinkovito izrablja za odpravljanje toksinov:

 

  • grenke snovi in triterpene
  • sterole in karotinoide
  • flavonoide
  • fruktoza, sluzi in inulin
  • ogljikove hidrate
  • organske kisline
  • vitamin C

 

 

Pri regratu uporabljamo mlade liste in korenine. Zdravilne učinkovine v regratovi korenini delujejo kompleksno. Čaj iz korenin krepi posamezne organe in jih spodbuja k boljšemu delovanju. Regratov čaj blagodejno vpliva na prebavo in vse organe izločanja: želodec, jetra, vranico, žolčnik, trebušno slinavko in ledvice. V ljudskem zdravilstvu se je regrat že od nekdaj uporabljal kot blago odvajalo, za čiščenje krvi, pri težavah s putiko, za pomoč pri revmi in za odstranjevanje ekcemov. Regrat je nepogrešljiv pri presnovnih motnjah, težavah z jetri in ledvicami.

Regratov čaj

 

Dve majhni žlički posušenih, na drobno narezanih regratovih korenin, prelijemo s skodelico mrzel vode. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo z ognja in pustimo počivati 10 minut. Ko se čaj ohladi, ga precedimo in ga pijemo čez cel dan. Za razstrupljanje organizma lahko spijemo štiri ali pet skodelic regratovega čaja na dan.

Sok iz svežih regratovih korenin

 

Za zdravje ledvic in jeter je v ljudskem zdravilstvu poznan sok iz svežih regratovih korenin. Sveže regratove korenine očistimo, narežemo in iz njih stisnemo sok. Sok ima močan odvajalni učinek, uživamo tri žličke na dan, vedno petnajst minut pred obrokom. Razstrupljevalno dieto s svežim sokom iz regrata, izvajamo en mesec, nato moramo narediti premor.

 

Čajna mešanica z regratom za čiščenje jeter 

 

čaj za čiščenje jeter
ZELIŠČNI ČAJ ZA ČIŠČENJE JETER! NAROČI TU!

Za čajno mešanico, s katero bomo razstrupili telo, potrebujemo enake dele naslednjih zelišč:

 

  • posušene regratove korenine
  • listi ozkolistnega trpotca
  • brezovi listi
  • cvetovi rmana
  • listi koprive
  • posušene korenine koprive

 

Vsa zelišča dobro premešamo. Za čaj vzamemo dve veliki žlici mešanice in jo poparimo z 1 litrom vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut, da se čaj popolnoma ohladi. Nato čaj precedimo in pijemo večkrat na dan po eno skodelico.

Regratov sirup

 

Naberemo 200 gramov regratovih cvetov in jih prelijemo z vrelo vodo. Cvetove nekaj minut kuhamo in nato tekočino precedimo. Precejenemu čaju dodamo 1 kilogram in pol rjavega sladkorja in sok dveh limon. Kuhamo še toliko časa, da dobimo gosto tekočino, ki je še vedno nekoliko tekoča. Sirup prelijemo v kozarce in jih dobro zapremo. Sirup uživamo po žličko na dan, pomaga čistiti kri, vzbuja apetit in prežene spomladansko utrujenost.

 

 

Kurkuma uporaba za razstrupljanje

 

 

Kurkuma spada v družino ingverjevk, raste v tropski Aziji in severni Avstraliji. V velikih količinah jo gojijo v Indiji in jugu Kitajske. Ko decembra in januarja ovenijo listi kurkume, izkopljejo debele korenike. Korenike očistijo, jih poparijo z vročo vodo in posušijo na soncu. Korenika kurkume vsebuje rumeno barvilo kurmin, eterična olja, grenčine, maščobe, sluzi in sladkorje. Vse učinkovine delujejo kompleksno:

 

 

  • kurkuma deluje protivnetno
  • razstruplja jetra
  • znižuje vrednost maščob v krvi
  • blaži kronična vnetja
  • deluje kot antioksidant
  • zavira razmnoževanje mikrobov
  • kurmin pospešuje izločanje žolča
  • spodbuja delovanje ledvic
  • blaži vnetja prebavnega sistema
  • v ljudskem zdravilstvu so kurkumo uporabljali pri vnetem želodcu in črevesju

 

 

Posušeno koreniko kurkume zdrobimo v prah in jo uživamo noževo konico večkrat na dan pred jedjo. Na dan lahko zaužijemo največ 3 grame kurkume, razdeljeno na tri obroke dnevno. Zeliščarji kurkumo priporočajo proti napihnjenosti, za zdravljenje driske, za zbijanje povišane telesne temperature, za zdravljenje prehlada, proti glavobolu in vnetju ledvic ter mehurja .Kurkumo lahko uporabljamo tudi zunanje, za zdravljenje okuženih ran, proti vnetju ustne sluznice in za blaženje pikov žuželk.

Kurkuma za jetra –  priprava poparka

 

Majhno žličko kurkume v prahu poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in počakamo da se čaj popolnoma ohladi. Precedimo in pijemo pol ure po obroku.

 

 

Tinktura iz kurkume

 

Kurkumo v prahu v razmerju 1:9, namočimo v 90% alkohol. Steklenico za 14 dni postavimo na toplo, nato tinkturo precedimo in prelijemo v manjše, temne steklenice. Za razstrupljanje jeter in tudi pri drugih presnovnih težavah, vsak dan zaužijemo največ 15 kapljic tinkture. Tinkturo razredčimo v kozarcu vode in pijemo trikrat na dan, vedno po obroku.

 

 

Zdravilno vino s kurkumo

 

200 gramov kurkumine korenike v prahu, namočimo v 1 liter dobrega belega vina. Steklenico dobro zapremo in jo za dva tedna postavimo na toplo mesto. Vino se bo kmalu obarvalo v živo rumeno barvo.

 

Po 14 dneh vino precedimo in prelijemo v manjše steklenice. Pri težavah z jetri ali s prebavo, uživamo dve mali žlički vina na dan.

Pozor! Prepogosto in dolgotrajno uživanje kurkume, lahko povzroči vnetje želodčne sluznice, ki jo spremljajo slabost in bruhanje. Pred uživanjem se posvetujte s svojim zdravnikom!

 

 

 

Kako nam zelje pomaga pri čiščenju telesa?

 

 

Zelje je dobro poznana kulturna rastlina. Razvilo se je iz divje oblike, ki raste predvsem ob morju, kot močna, modro zelena rastlina. Zelje vsebuje naslednje učinkovine:

 

  • ogljikove hidrate
  • rastlinske beljakovine
  • maščobe in smole
  • vitamine, najbolj pomembna sta vitamin C in U
  • žveplovi heterozidi

 

 

Vse snovi v zelju so čudovite in delujejo predvsem na sluznico prebavil, na želodec, črevesje in dvanajsternik. Pri težavah s prebavo in za čiščenje jeter, pripravljamo svež zeljni sok, ki deluje protivnetno. Žveplo v zelju deluje razkužilno, ureja prebavo in celi želodčne razjede. Zeliščarji sveže in kislo zelje priporočajo pri težavah s prebavo, posebej pri driski ali zaprtju.

Napitek iz zelja za razstrupljanje

 

Za zdravilni napitek iz zelja, potrebujemo nekaj svežih zeljnih listov, ki jih najprej na drobno sesekljamo in poparimo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in počakamo, da se sok nekoliko ohladi. Nato napitek precedimo in na dan spijemo tri skodelice. Zeliščarji ta napitek priporočajo tudi pri težavah s pljuči, kašlju in pri pljučnici. Napitku lahko dodamo žličko medu, nesladkan pa je primeren za grgranje pri vnetem grlu.

 

 

Zeljni sok

 

Sveže liste zelja damo v sokovnik in stisnemo svež sok. Pri težavah z jetri ali žolčem, spijemo vsaki dve uri veliko žlico svežega soka. Uživanje svežega zeljnega soka, lahko povzroči tudi nekaj stranskih učinkov, med drugim tudi neprijetno napihovanje.

 

Sirup iz zelja

 

Zeljni sirup naredimo tako, da iz svežih zeljnih listov v sokovniku najprej iztisnemo sok. V sok primešamo med in počasi kuhamo, da dobimo zeljni sirup. Nalijemo ga v temne steklenice in hranimo v hladnem prostoru. Uživamo ga za preventivno razstrupljanje jeter, za lažje izkašljevanje, pri kroničnem prehladu in za lajšanje bronhitisa.

Kislo zelje pri težavah z jetri

 

Kislo zelje s svojimi mlečnokislinskimi bakterijami preprečuje procese gnitja v črevesju in pospešuje redno prebavo. Vsebuje žveplove spojine, ki pomagajo pri presnovnih boleznih, revmatičnih boleznih, boleznih jeter in žolča. Čudovit je tudi sok kislega zelja, ki nam pomaga urejati prebavo, pospešuje izločanje blata in odpravlja spahovanje. V ljudskem zdravilstvu, je sok kislega zelja zdravilo za vse težave z jetri. Pri bolečinah, ki jih povzročajo žolčni kamni, vsak dan pojemo 400 gramov naribanega zelja. Če bomo redno uživali zelje, se nam bo uredila tudi prebava in izboljšalo se bo naše splošno počutje.

Obloge z zeljem

 

Sveže zeljne liste lahko uporabimo tudi za pripravo obkladkov pri bolečih nogah, krčnih žilah, udarninah ali pikih žuželk. Liste nekoliko povaljamo in jih položimo na obolelo mesto. Čez povijemo povoje in pustimo nekaj časa učinkovati. Zeljni listi bodo umirili vnetja in bolečina se bo zmanjšala.

 

Sveže zeljne liste lahko tudi zamrznemo, jih nato zdrobimo in položimo na obolela mesta. Ko se obkladek segreje, ga takoj zamenjamo.

 

 

Katera zelišča so še primerna za razstrupljanje jeter?

 

Poleg že omenjenih zelišč in zelenjave, so za razstrupljanje jeter primerne tudi naslednje rastline:

 

  • Artičoka
  • Baldrijan
  • Benediktinka
  • Boldo
  • Kompava
  • Dišeča lakota
  • Islandski lišaj
  • Navadni češmin
  • Peščeni smilj
  • Prava kamilica
  • Prava lakota
  • Ingver
  • Kolmež
  • Kostanj
  • Pelin
  • Kopriva

 

 

Oglejte si še nekaj nasvetov za razstrupljanje jeter:

 

 

 

 

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje jeter, razstrupljanje telesa, česen, regrat, kurkuma