božična večerjaBožična večerja je že od nekdaj nekaj čarobnega in posebnega. Advent je čas pričakovanja, ko se cela družina pripravlja na božič. Za otroke pripravimo adventni koledar, s katerim odštevajo čas do prihoda Božička.

 

 

Advent se prične četrto nedeljo pred božičem in takrat je čas, da prižgemo prvo svečko na adventnem venčku. Adventni čas moramo preživeti v miru, se zazreti v svoja srca in se zamisliti, kaj lahko naredimo dobrega zase in za svoje bližnje. Pri pripravah na božično večerjo, naj pomagajo tudi otroci, ki lahko naredijo domače okraske za božično jelko, prav tako lahko pomagajo pri peki božičnih piškotkov.

 

 

božična večerja idejeS skupnimi močmi, lahko družina pričara čarobno in neponovljivo božično vzdušje, kjer na mizi ne sme manjkati dobrot. Z nekaj dobrimi idejami, je lahko praznična miza čudovito pogrnjena in pripravljena za družino in naše goste.

 

 

Božična večerja naj bo preprosta, a vseeno nežno čarobna

 

Praznično vzdušje lahko pričaramo tudi z manjšimi pozornostmi. Pod lepo okrašeno jelko postavimo darila, prižgimo sveče in mizo praznično pogrnimo. Če večerjo pripravljamo sami, si že večino jedi prej pripravimo in jih nato samo dokončajmo. Predjed, juhe, solato, sladice in božične piškotke, lahko prav tako pripravimo prej.

 

 

Ker je božična večerja samo enkrat na leto, naj bo resnično praznična in nekaj posebnega. Zato se še posebej potrudimo in pripravimo tudi predjed, česar pri običajni večerji ne počnemo.

 

 

 

Naš nasvet za božično večerjo

 

Za božično večerjo se še posebej potrudimo, saj se je zbrala vsa družina in to je prav gotovo razlog za praznovanje. Recepte za to posebno slavje lahko izberemo skupaj, ali pa zbrane presenetimo z nekoliko drugačnimi jedmi.

 

božična večerja tradicionalna

V Sloveniji običajno za božično večerjo postrežemo juho, pečenko, solato in orehovo potico. Spečemo tudi nekaj piškotkov in postrežemo kvalitetno vino.

 

 

 

Tukaj pa vam bomo predstavili nekaj božičnih jedi, ki niso tako zelo vsakdanje, a vseeno zelo okusne in nadvse primerne. Naj bo božična večerja nepozabna, zato poskusite nekaj novega in  pripravite vesel božič za svojo družino.

 

Predjed

 

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in se posedejo za praznično pogrnjeno mizo. Pripravimo lahko različne jedi, primerni so krekerji, ki jih ponudimo z namazom iz jajčevcev ali z pašteto iz piščančjih jeter. Lahko pa goste presenetite in jim za predjed ponudite začinjene oreške!

 

 

hladne predjedi za božič

 

Začinjeni oreški so slasten in hrustljav domač prigrizek. Uporabimo lahko začimbe, ki so navedene v receptu, ali pa jih nadomestimo s semeni kumine, sezama ali s semeni črne kumine.

 

 

Če želimo nekoliko bolj pikanten prigrizek, dodamo čilijeve kosmiče.

 

Priprava za 6 ali 8 oseb:

 

Pripravimo si 350 gramov mešanih, nesoljenih oreškov, par vejic svežega rožmarina, 35 gramov masla, dve žlici temnega sladkorja, 1/2 žličke kajenskega popra, 2 žlici sladke paprike in malo grobe morske soli.

 

Če imamo neoluščene oreščke, jih moramo pred pripravo oluščiti. Prav tako moramo osmukati rožmarinove iglice in jih na drobno sesekljati. Nato v veliki ponvi razpustimo maslo in rjavi sladkor. Pazimo, da nimamo premočnega ognja, saj se nam lahko sladkor prismodi.

 

 

hladne začetne jedi recepti

Dodamo rožmarin, sladko papriko, grobo morsko sol in kajenski poper. Mešanico dobro premešamo in jo stresemo na oreške. Vse skupaj mešamo toliko časa, da so oreški enakomerno prevlečeni z začimbami.

 

 

 

Pražimo na šibkem ognju in ves čas mešamo, toliko časa, da postanejo oreški zlato rjave barve in hrustljavi. Oreške nato stresemo na papir za peko in jih lepo razporedimo. Ponudimo ohlajene v lepih, dekorativnih skodelicah.

 

Juha iz belušev

 

kremna juha iz beluševJe že tako, da pri nas ni kosila ali večerje brez juhe! Tudi pri božični večerji, bomo postregli juho, vprašanje je samo, ali se bomo odločili za klasično govejo juho, ali bomo ponudili kaj drugega.

 

 

 

Mi smo izbrali juho iz belušev, ki jih lahko po želji nadomestimo z bučkami ali artičoko.

 

Priprava:

Za 6 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov narezanega in olupljenega krompirja
  • 1,7 l zelenjavne ali kokošje jušne osnove
  • 500 gramov belušev
  • 2 strta stroka česna
  • sesekljano svežo baziliko
  • poper in sol
  • 30 gramov masla

 

Krompir stresemo v večjo ponev, prilijemo jušno osnovo in zavremo. Ponev pokrijemo in kuhamo 20 minut, dokler se krompir ne zmehča. Beluše ostrgamo, odstranimo vse trde dele in jih narežemo na večje kose.

 

svečana večerja meni

 

Beluše in strt česen stresemo h krompirju in ob mešanju kuhamo še približno 5 minut, dokler se beluši ne zmehčajo.

 

 

Devet ali deset vršičkov belušev shranimo za dekoracijo jedi. Juho nato zmiksamo z mešalnikom, da dobimo gladko zmes in jo vlijemo nazaj v ponev in pogrejemo.

 

Na koncu dodamo sesekljano baziliko in začinimo po okusu. Beluše za dekoracijo, po dolžini prerežemo na polovico in z njimi okrasimo juho. Po želji lahko dodamo tudi majhne kocke masla in takoj ponudimo.

 

Glavna jed – marinirana svinjska pečenka z ananasom

 

Glavna jed, ki jo postrežemo pri božični večerji, je seveda vrhunec slavja. Naš namig je marinirana svinjska pečenka z ananasom.

Za 8 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 1,5 kg svinjske ledvične pečenke brez kože in kosti
  • popečene rezine ananasa

 

kaj jesti za božično večerjoZa marinado potrebujemo:

 

  • 250 ml ananasovega soka
  • 2 žlici javorjevega soka
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 strta stroka česna
  • 2 žlici sesekljanega svežega timijana
  • 1 žličko mladega koriandra

 

Priprava:

Najprej pripravimo marinado. V veliki nekovinski posodi zmešamo ananasov sok, javorjev sirup, sojino omako, strt česen, timijan in koriander. Meso položimo v marinado in za 8 ur postavimo v hladilnik. Ledvično pečenko občasno obrnemo, da se cela prepoji z marinado.

 

Meso vzamemo iz marinade in ga z ravno stranjo navzgor položimo v manjši pekač. V sredino mesa zabodemo termometer za meso, ga pokrijemo s folijo in 1 uro pečemo v prej ogreti pečici pri 220 stopinjah C.

 

 

božična večerja v pečiciPo eni uri odstranimo folijo in meso prelijemo z marinado. Pečenko ponovno postavimo v pečico in pečemo še pol ure. V tem času marinada potemni in če meso prebodemo, iz njega priteče bistri sok. Temperatura mesa med pečenjem, se mora dvigniti nad 90 stopinj C.

 

 

Ko preteče še pol ure, meso preložimo na desko za rezanje in ga pustimo 10 minut počivati. Marinado odcedimo in odstranimo maščobo. Nato marinado počasi segrevamo, da se pregreje. Pečenko ponudimo z marinado in popečenimi rezinami ananasa. Svinjsko pečenko lahko pripravite tudi po tem receptu tukaj ali po receptu, ki ga predstavlja spodnji video!

 

 

 

Kot prilogo lahko ponudimo krompir, pečen v pečici ali pire krompir. Po želji lahko ponudimo tudi kakšno drugo prilogo, glede na to, da se vse več posameznikov izogiba uživanju ogljikovih hidratov.

 

 

Preden se odločimo za hrano, ki jo bomo ponudili za božično večerjo, se prej diskretno pozanimajmo, če je kakšen naš gost trenutno na lchf dieti, ali kakšni drugi izločevalni dieti. V tem primeru pripravimo še dodatno prilogo, primerna je naprimer špinačna omaka. 

 

Solata – Francoska zelenina solata

 

Solata je priloga k glavni jedi in na izbiro imamo res veliko različnih vrst zelenjave, iz katerih lahko pripravimo solato. V zimskem času imamo na voljo predvsem radič, endivijo, špinačo in še mnoge druge. Solato pripravimo čisto po svojem okusu, kar se pač poda k svinjski pečenki. Več o receptih z zelenjavo si preberite v članku: Recepti z zelenjavo!

 

francoska zelenina solata

 

 

Naš namig je solata malo drugače: Francoska zelenina solata!

 

Za 8 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 500 gramov gomolja zelene
  • sok ene limone
  • 1 žlička narezanih kislih kumaric
  • 2 žlici svežega sesekljanega peteršilja za okras

 

Za polivko potrebujemo:

 

  • 150 ml navadnega jogurta
  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlička drobno nasekljanih kaper
  • 1/2 žličke blage gorčice
  • poper in sol

 

polivka za solato

 

Zeleno olupimo in narežemo na čim tanjše paličice, ter jo namočimo v skledo mrzle vode. Dodamo limonin sok in zmešamo, da zelena ne porjavi.

 

Pripravimo polivko, tako da zmešamo jogurt, majonezo, kapre, gorčico, ter dodamo sol in poper po okusu. Zeleno odcedimo in predenemo v večjo, dekorativno skledo za solato. Prelijemo jo s polivko in na rahlo premešamo. Solato okrasimo s kislimi kumaricami in sesekljanim peteršiljem.

 

Sladica – Orehova potica

 

orehova poticaBožična večerja resnično ne sme biti brez potice, naj bo to orehova potica, pehtranova ali kokosova potica. Za sladico lahko seveda pripravimo tudi kaj drugega, vsekakor ne smejo manjkati božični piškoti!

 

Naš namig je seveda orehova potica!

 

Za testo potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 340 g pšenične moke
  • 40 gramov rumenjakov
  • 28 gramov sladkorja
  • 15 gramov kvasa
  • 40 gramov masla
  • 160 gramov toplega mleka
  • 10 gramov vaniljinega sladkorja
  • lupinica polovice limone
  • nekaj žličk ruma

 

Za nadev potrebujemo:

 

  • 500 gramov mletih orehov
  • 250 gramov mleka
  • 200 gramov sladkorja
  • 90 gramov beljakov
  • 50 gramov masla
  • limonina lupina
  • 150 gramov rozin
  • rum, cimet in vaniljin sladkor

 

Priprava:

 

Moko za testo presejemo in na en rob dodamo sol in na drugega nadrobljen kvas. Mleko in maslo segrejemo na 38 stopinj C. Nato dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor in limonino lupinico. Vse dobro premešamo in vlijemo k moki. Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, ki se ne sme lepiti. Oblikujemo hlebček in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru, dokler se ne prostornina ne podvoji.

 

orehova potica priprava

 

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V skledo damo mlete orehe, polovico sladkorja, cimet, vaniljin sladkor, limonino lupinico in rum. Maslo in mleko zavremo, ter zlijemo na orehe. Stepemo beljake in polovico sladkorja, ter vse skupaj primešamo k poparjenim orehom.

 

Medtem je testo vzhajalo in razvaljamo ga na približno debelino 4 mm. Enakomerno ga namažemo z nadevom, dodamo namočene rozine  in tesno zavijemo. Potico položimo v pekač in jo večkrat prebodemo. Spet jo pustimo nekaj časa vzhajati, dokler, da se prostornina podvoji. Nato potico premažemo z raztepenim jajcem in pečemo 60 minut pri 170 stopinj C. 

 

 

Ko je potica pečena, jo skupaj s pekačem obrnemo in pustimo 15 minut. Nato pekač odstranimo in počakamo, da se potica ohladi, nakar jo posujemo s sladkorjem v prahu.

 

 

 

Božična večerja je pripravljena, izberemo samo še buteljko dobrega vina ali penino in slavje se lahko prične! Pa dober tek!