Božična večerja 2020: Najboljši recepti za čarobno božično večerjo

božična večerja
BOŽIČNA VEČERJA! PRIPRAVITE TUDI BOŽIČNO PECIVO!  Slika: Mari Radej

Božična večerja je že od nekdaj nekaj čarobnega in posebnega. Advent je čas pričakovanja, ko se cela družina pripravlja na božič. Za otroke pripravimo adventni koledar, s katerim odštevajo čas do prihoda Božička.

Advent se prične četrto nedeljo pred božičem in takrat je čas, da prižgemo prvo svečko na adventnem venčku. Adventni čas moramo preživeti v miru, se zazreti v svoja srca in se zamisliti, kaj lahko naredimo dobrega zase in za svoje bližnje.

Božična večerja

Pri pripravah na božično večerjo in na vesel božič, naj pomagajo tudi otroci, ki lahko naredijo domače okraske za božično jelko, prav tako lahko pomagajo pri peki božičnih piškotkov. S skupnimi močmi, lahko družina pričara čarobno in neponovljivo božično vzdušje, kjer na mizi ne sme manjkati dobrot.

Z nekaj dobrimi idejami, je lahko praznična miza čudovito pogrnjena in pripravljena za družino in naše goste. Seveda ne smemo pozabiti na darila! Božič je čas obdarovanj in na ta večer moramo imeti darila že pripravljena in lepo zavita. Poglejte si nekaj idej za super božična darila!

Praznično vzdušje lahko pričaramo tudi z manjšimi pozornostmi. Pod lepo okrašeno jelko postavimo darila, prižgimo sveče in mizo praznično pogrnimo. Če večerjo pripravljamo sami, si že večino jedi prej pripravimo in jih nato samo dokončajmo.

Predjed, juhe, solato, sladice in božične piškotke, lahko prav tako pripravimo prej. Ker je božična večerja samo enkrat na leto, naj bo resnično praznična in nekaj posebnega. Zato se še posebej potrudimo in pripravimo tudi predjed, česar pri običajni večerji ne počnemo.

božično pecivo
ČUDOVITO BOŽIČNO PECIVO! RAZVESELITE SVOJE NAJDRAŽJE! Slika: Mari Radej

Uvod – Kdaj je božična večerja in zgodovinski pomen božičnega večera

Za božično večerjo, to je na 24. decembra,  se še posebej potrudimo, saj se je zbrala vsa družina in to je prav gotovo razlog za praznovanje. Recepte za to posebno slavje lahko izberemo skupaj, ali pa zbrane presenetimo z nekoliko drugačnimi jedmi.

V Sloveniji običajno za božično večerjo postrežemo juho, pečenko, solato in orehovo potico. Spečemo tudi nekaj piškotkov in postrežemo kvalitetno vino. Božična večerja je običajno namenjena družinskim članom in poteka v bolj mirnem duhu, medtem ko je Silvestrska večerja bolj sproščena in na njo povabimo tudi prijatelje, sodelavce ali znance.

Tukaj pa vam bomo predstavili nekaj božičnih jedi, ki niso tako zelo vsakdanje, a vseeno zelo okusne in nadvse primerne. Naj bo božična večerja nepozabna, zato poskusite nekaj novega in  pripravite vesel božič za svojo družino. (1)

Božične predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in se posedejo za praznično pogrnjeno mizo. Pripravimo lahko različne jedi, primerni so krekerji, ki jih ponudimo z namazom iz jajčevcev ali z pašteto iz piščančjih jeter.

Predjedi delimo na tople božične predjedi in hladne božične predjedi, vse bolj pa so priljubljene hladne predjedi v kozarcu. Lahko pa goste presenetite in jim za predjed ponudite začinjene oreške!

Božične hladne predjedi

Hladne predjedi lahko pripravimo že kakšen dan pred slavnostno večerjo. Predjedi nas pripravijo na glavno božično jed, običajno so to manjši prigrizki, ki nas ne preveč nasitijo.

Bistvo hladne predjedi je ta, da je nekaj lahkega, hladnega in hitro pripravljenega. Pripravimo lahko vegetarijansko različico hladne predjedi, kjer za osnovo vzamemo razne solate.

Pri mesnih hladnih predjedeh, pa je osnova lahko pršut, losos ali mogoče slastne paštete. V zadnjem času so izredno priljubljeni prigrizki, ki so narejeni iz oreščkov in raznih semen, z dodatkom čilija, ter razno suho sadje, datlji, orehi, kosmiči in ostale zdrave dobrote.

Božični začinjeni oreški

Začinjeni oreški so slasten in hrustljav domač prigrizek. Uporabimo lahko začimbe, ki so navedene v receptu, ali pa jih nadomestimo s semeni kumine, sezama ali s semeni črne kumine.

Če želimo nekoliko bolj pikanten prigrizek, dodamo čilijeve kosmiče.

Priprava za 6 ali 8 oseb:

Pripravimo si 350 gramov mešanih, nesoljenih oreškov, par vejic svežega rožmarina, 35 gramov masla, dve žlici temnega sladkorja, 1/2 žličke kajenskega popra, 2 žlici sladke paprike in malo grobe morske soli.

Če imamo neoluščene oreščke, jih moramo pred pripravo oluščiti. Prav tako moramo osmukati rožmarinove iglice in jih na drobno sesekljati. Nato v veliki ponvi razpustimo maslo in rjavi sladkor. Pazimo, da nimamo premočnega ognja, saj se nam lahko sladkor prismodi.

Dodamo rožmarin, sladko papriko, grobo morsko sol in kajenski poper. Mešanico dobro premešamo in jo stresemo na oreške. Vse skupaj mešamo toliko časa, da so oreški enakomerno prevlečeni z začimbami. Pražimo na šibkem ognju in ves čas mešamo, toliko časa, da postanejo oreški zlato rjave barve in hrustljavi. Oreške nato stresemo na papir za peko in jih lepo razporedimo. Ponudimo ohlajene v lepih, dekorativnih skodelicah.

Tople božične predjedi za 2020

Namesto hladnih božičnih predjedi, lahko na božični večerji ponudimo tople predjedi. Postrežemo jih pred juho, ali pa namesto juhe. Topla božična predjed naj bo majhen prigrizek, ki nas ne sme preveč nasititi, saj nas čaka še glavna jed. Toplo predjed izberemo glede na glavno jed.

Če bomo ponudili obilno glavno jed, potem naj predjed lahka in v čim manjših količinah. Kadar pa pripravljamo bolj lahko glavno jed, potem pa je predjed lahko bolj nasitna. Za tople predjedi pogosto vzamemo lososa, razne posebne sire, popečene kruhke in namaze. Pogosto pri toplih predjedeh uporabimo tudi trdo kuhana jajca, gobe, omlete in mini pite.

Božične mini pite z lososom

Za pripravo te predjedi, ki jo postrežemo toplo, bomo porabili nekaj več časa, a bodo zadovoljni obrazi naših gostov vse odtehtali. Za pripravo 4 mini pit z lososom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 300 gramov moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 jajce
  • 220 gramov hladnega masla
  • maslo in moka za modelčke, malo soli in žlica olja
  • 300 gramov blitve
  • 7 mladic čebulic
  • 8 stebelc kopra
  • 100 gramov kisle smetane
  • 200 gramov sladke smetane
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica srednje pekoče dijonske gorčice
  • 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • sveže zmlet poper
  • 2 fileja dimljenega lososa

Moko, pecilni prašek, jajce, maslo v koščkih in žličko soli, zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo in zavijemo v folijo. Testo za eno uro postavimo na hladno. Medtem pripravimo modelčke za pite, premera 16 cm, jih namastimo in poprašimo z moko. Testo dobro pregnetemo in ga razdelimo na štiri dele. Vsak del testa posebej razvaljamo, na približno 1/2 cm debelo. Nato modelčke obložimo s testom, dno večkrat prebodemo z vilicami, naredimo pa tudi kakšen cm visok rob.

Blitvo očistimo, zavržemo steblo in liste narežemo na cm široke trakove. Blitvo 3 minute blanširamo v slanem kropu, nato jo odcedimo, na hitro ohladimo z mrzlo vodo in ožamemo.

Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke. Nato v ponvi segrejemo maslo in žlico olja, ter prepražimo čebulo. Dodamo ožeto blitvo, jo kratek čas dušimo in nato ponev odstavimo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo še koper, ga osmukamo in na drobno nasekljamo. Zmešamo kislo smetano, sladko smetano, rumenjake, gorčico, limonin sok, koper in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu preliv še malo solimo.

Dimljenega lososa narežemo na koščke in jih skupaj z blitvo porazdelimo po modelčkih, Čez prelijemo smetanov preliv in modelčke postavimo v ogreto pečico. Pečemo na srednjem vodilu približno 25 minut. Mini lososove pite vzamemo iz pečice in jih še tople postrežemo.

Božične glavne jedi

Ko razmišljamo o tem, kaj bomo postregli kot glavno božično jed, ponavadi ne moremo mimo tradicionalne božične večerje. V Sloveniji se pri nekaterih družinah že leta dolgo držijo preverjenega menija, ki vsekakor obsega poleg predjedi, juhe in sladic, seveda bogato glavno jed. Pogosto je to pečen puran, ki je nadevan s kostanjevim nadevom, kot priloga pa je brusnična omaka.

Pogosto je zraven glavne jedi postrežen pražen krompir, sladko zelje in mlinci. Zelo pogosto za glavno božično jed ponudijo svinjsko pečenko ali kozlička. Pri mnogih družinah pa je tudi običaj, da na sveti večer ne jedo mesa, pač pa postrežejo s kakšno ribjo jedjo, kot je polenovka, medtem ko za posladek ponudijo flancate. Slovenija ima zelo raznoliko kulinariko, ki se kaže tudi pri prazničnih pogostitvah!

Božične juhe

Je že tako, da pri nas ni kosila ali večerje brez juhe! Tudi pri božični večerji, bomo postregli juho, vprašanje je samo, ali se bomo odločili za klasično govejo juho, ali bomo ponudili kaj drugega. Za slavnostno večerjo, naj bo to božična večerja, ali pa silvestrska večerja, lahko pripravimo okusno čebulno juho s česnovimi kockami, juho iz belušev, gobova juha, špinačna juha in še mnogo drugih, okusnih juh.

Tukaj lahko domišljiji prepustimo prosto pot, pazimo samo na to, da bomo zadovoljili vse naše goste. V mislih moramo imeti tudi vegetarijance ali ljudi ki so na kakšnih dietah, ali zaradi hujšanja, ali pa mogoče zaradi zdravstvenih težav.

Juha iz belušev

Mi smo izbrali juho iz belušev, ki jih lahko po želji nadomestimo z bučkami ali artičoko.

Priprava:

Za 6 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov narezanega in olupljenega krompirja
  • 1,7 l zelenjavne ali kokošje jušne osnove
  • 500 gramov belušev
  • 2 strta stroka česna
  • sesekljano svežo baziliko
  • poper in sol
  • 30 gramov masla

Krompir stresemo v večjo ponev, prilijemo jušno osnovo in zavremo. Ponev pokrijemo in kuhamo 20 minut, dokler se krompir ne zmehča. Beluše ostrgamo, odstranimo vse trde dele in jih narežemo na večje kose. Beluše in strt česen stresemo h krompirju in ob mešanju kuhamo še približno 5 minut, dokler se beluši ne zmehčajo.

Devet ali deset vršičkov belušev shranimo za dekoracijo jedi. Juho nato zmiksamo z mešalnikom, da dobimo gladko zmes in jo vlijemo nazaj v ponev in pogrejemo. Na koncu dodamo sesekljano baziliko in začinimo po okusu. Beluše za dekoracijo, po dolžini prerežemo na polovico in z njimi okrasimo juho. Po želji lahko dodamo tudi majhne kocke masla in takoj ponudimo.

Čebulna juha

Krepka in krepčilna francoska čebulna juha, nas bo ogrela v mrzlih zimskih jedeh in nas napolnila z energijo. Za pripravo juhe bomo potrebovali okrog uro in pol, ena porcija juhe vsebuje 8,4 grame maščobe in 207 kalorij.

Čeprav božična večerja ni namenjena preštevanju kalorij, se bo mogoče kakšen gost vseeno malce zadržal pri vseh dobrotah, ki bodo na mizi. Za čudovito francosko čebulno juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 8 velikih čebul
  • 100 gramov masla
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlico moke (po želji)
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 l dobre goveje jušne osnove
  • 800 ml vode
  • 125 ml rdečega vina
  • 4 žlice portovca
  • sol in poper
  • 8 okroglih rezin kruha
  • 1/2 skodelice sira grojerja
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
  • 1/2 skodelice drobno nasekljanega peteršilja

Čebule olupimo in narežemo na ploščice. V večji ponvi segrejemo maslo, dodamo česen in čebulo. Počasi ju pražimo približno 15 minut, da svetlo porjavita. Potresemo z moko in rahlo pomešamo, da vpije ostanke maščobe. Dodamo sladkor, jušno osnovo, vodo in rdeče vino. Vse skupaj zavremo in počasi kuhamo 45 minut. Dodamo sol in poper po okusu.

Kruh rumeno opečemo. V skledi posebej zmešamo obe vrsti sira in peteršilj. Na vsako rezino kruha položimo veliko žlico sirove mešanice. Nato kruh še pečemo, toliko časa, da se sir segreje in začno nastajati mehurčki. Na jušne krožnike položimo rezino kruha in prilijemo juho. Ko se kruh dvigne na površje, juho takoj postrežemo.

Božične mesne glavne jedi

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec večera. Če smo se odločili za pečenega purana z nadevom, potem smo bili verjetno že nekaj ur v kuhinji. Za tradicionalno božično večerjo lahko pripravimo jedi po različnih receptih. Če se bomo držali ustaljenih navad, potem bomo verjetno spekli pečenko, purana, ali mogoče polnjeno kokoš. Seveda pa lahko svoje goste presenetimo s kakšno posebno poslastico, ki pa nujno potrebno, da jo je težko pripraviti.

Marinirana svinjska pečenka z ananasom

Glavna jed, ki jo postrežemo pri božični večerji, je seveda vrhunec slavja. Naš namig je marinirana svinjska pečenka z ananasom.

Za 8 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1,5 kg svinjske ledvične pečenke brez kože in kosti
  • popečene rezine ananasa

Za marinado potrebujemo:

Priprava:

Najprej pripravimo marinado. V veliki nekovinski posodi zmešamo ananasov sok, javorjev sirup, sojino omako, strt česen, timijan in koriander. Meso položimo v marinado in za 8 ur postavimo v hladilnik. Ledvično pečenko občasno obrnemo, da se cela prepoji z marinado.

Meso vzamemo iz marinade in ga z ravno stranjo navzgor položimo v manjši pekač. V sredino mesa zabodemo termometer za meso, ga pokrijemo s folijo in 1 uro pečemo v prej ogreti pečici pri 220 stopinjah C.

Po eni uri odstranimo folijo in meso prelijemo z marinado. Pečenko ponovno postavimo v pečico in pečemo še pol ure. V tem času marinada potemni in če meso prebodemo, iz njega priteče bistri sok. Temperatura mesa med pečenjem, se mora dvigniti nad 90 stopinj C.

Ko preteče še pol ure, meso preložimo na desko za rezanje in ga pustimo 10 minut počivati. Marinado odcedimo in odstranimo maščobo. Nato marinado počasi segrevamo, da se pregreje. Pečenko ponudimo z marinado in popečenimi rezinami ananasa. Svinjsko pečenko lahko pripravite tudi po tem receptu tukaj ali po receptu, ki ga predstavlja spodnji video!

Kot prilogo lahko ponudimo krompir, pečen v pečici ali pire krompir. Po želji lahko ponudimo tudi kakšno drugo prilogo, glede na to, da se vse več posameznikov izogiba uživanju ogljikovih hidratov.

Preden se odločimo za hrano, ki jo bomo ponudili za božično večerjo, se prej diskretno pozanimajmo, če je kakšen naš gost trenutno na lchf dieti, ali kakšni drugi izločevalni dieti. V tem primeru pripravimo še dodatno prilogo, primerna je naprimer špinačna omaka. 

Božični nadevan puran
božične glavne jedi
BOŽIČNI NADEVAN PURAN! UPORABITE NAJBOLJŠE ZAČIMBE! KLIKNI TU!

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja velik izziv. Tradicionalna božična večerja v mnogih domovih pomeni predvsem nadevanega purana.

V današnjem receptu bomo predstavili kostanjev nadev, zraven pa bomo ponudili mesno omako, krušno omako in brusnično omako.Velik, polnjen puran, lahko nasiti tudi dvanajst oseb, zato smo recepti pripravili za 12 porcij.

Potrebujemo naslednje sestavine:

Priprava purana:

  • lupinica ene limone
  • nekaj vejic peteršilja
  • tri vejice timijana
  • 2 grobo narezani vejici zelene
  • velikega purana, težkega najmanj 5 kg (skupaj z drobovjem)
  • 125 gramov zmehčanega masla
  • sol in poper
  • 250 gramov mesnate slanine

Kostanjev nadev:

  • 30 gramov masla
  • 1 drobno narezana čebula
  • 90 gramov drobno narezane mesnate slanine
  • 175 gramov namočenega in drobno sesekljanega posušenega kostanja
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega svežega timijana
  • sol in poper
  • 1 stepeno jajce

Mesna omaka:

  • 30 gramov moke
  • 600 ml jušne osnove iz drobovine
  • sol in poper

Najprej pripravimo nadev. V ponvi raztopimo maslo, dodamo čebulo in slanino, ter prežimo toliko časa, da se čebula zmehča in skupaj s slanino postane zlato rjave barve. Preložimo v večjo skledo in dodamo kostanj, peteršilj, timijan, jajce, sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo in počakamo, da se popolnoma ohladi.

V puranovo trebušno odprtino damo limonino lupino, peteršiljeve vejice, zeleno in timijan. Konec vratu napolnimo z nadevom, kar nam ga ostane, ga prihranimo. Nadevani konec purana lepo oblikujemo, ohlapno kožo pritrdimo s tankimi šivi. Noge povežemo z vrvico, tako da ima puran lepo obliko.

Preden damo purana v pečico, ga stehtamo in izračunamo čas pečenja. Za vsakih 500 gramov teže, računamo 20 minut pečenja. Velik pekač prekrijemo z dvema polama folije za pečenje in nanju položimo nadevanega purana, ki ga na debelo premažemo z maslom. Začinimo še s soljo in poprom, nato pa čez purana ovijemo rezine slanine, posebej čez prsi. Folijo ohlapno prepognemo čez purana, tako da ostane med puranom in folijo veliko zraka. V vnaprej ogreti pečici pečemo purana pri 220 stopinjah C 30 minut.

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 160 stopinj C in pečemo naprej. Pol ure pred koncem pečenja odvijemo folijo in odstranimo slanino, da se puranje prsi lahko zapečejo. Občasno jih premažemo s sokom, ki nastane pri pečenju. S tankim šilom prebodemo najdebelejši del bedra; ko bo puran dovolj pečen, bo sok iz bedra bister.

Ko je puran pečen, ga preložimo na ogret pladenj in pustimo, da stoji pol ure, preden ga razrežemo. Poleg purana ponudimo mesno omako, krušno omako, brusnično omako in  zvitke slanine.

Priprava mesne omake

Iz pekača poberemo maščobo, pustimo samo dve žlici in sok, ki je nastal pri pečenju. Pekač postavimo na nekoliko ogret štedilnik in dodamo moko, ter ves čas mešamo 1 minuto. Dodamo jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se zgosti.

Krušna omaka

8 celih nageljnovih žbic zapičimo v čebulo. Damo jo v 900 ml mleka in dodamo lovorov list in nekaj celih zrn popra. Zavremo, odstavimo z ognja in pustimo počivati eno uro. Nato mleko precedimo in ga zlijemo v ponev. Postopoma primešamo 175 gramov svežih belih drobtin in mešamo toliko časa, da zavre. Kuhamo tri minute in nato dodamo sol in poper po okusu. Vmešamo še 60 gramov masla, pred serviranjem pa dodamo še 4 žlice goste sladke smetane.

Brusnična omaka

500 gramov svežih brusnic damo v kozico skupaj z 125 ml vode. Zavremo in počasi kuhamo približno 5 minut., dokler brusnice ne pričnejo razpadati. Vmešamo 125 gramov sladkorja in počasi kuhamo, da se sladkor raztopi. Pred serviranjem, vmešamo še 2 žlici portovca. Brusnično omako lahko ponudimo toplo ali hladno.

Božične solate

Tudi pri božičnih solatah lahko domišljiji prepustimo prosto pot! Seveda se moramo ozirati na ponudbo, ki jo pač imamo v zimskem času. Zimske solate so predvsem radič, endivija, zelje in podobne solate.

Postrežemo lahko tudi s solatami, ki smo jih vložili, kot so kisle kumarice, vložene gobe ali kislo zelje. Seveda pa lahko tudi pri božični solati posežemo po bolj eksotičnih receptih in za naše goste pripravimo čisto posebne solate.

Francoska zelenina solata

Solata je priloga k glavni jedi in na izbiro imamo res veliko različnih vrst zelenjave, iz katerih lahko pripravimo solato. V zimskem času imamo na voljo predvsem radič, endivijo, špinačo in še mnoge druge. Solato pripravimo čisto po svojem okusu, kar se pač poda k svinjski pečenki.

Naš namig je solata malo drugače: Francoska zelenina solata!

Za 8 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov gomolja zelene
  • sok ene limone
  • 1 žlička narezanih kislih kumaric
  • 2 žlici svežega sesekljanega peteršilja za okras

Za polivko potrebujemo:

  • 150 ml navadnega jogurta
  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlička drobno nasekljanih kaper
  • 1/2 žličke blage gorčice
  • poper in sol

Zeleno olupimo in narežemo na čim tanjše paličice, ter jo namočimo v skledo mrzle vode. Dodamo limonin sok in zmešamo, da zelena ne porjavi.

Pripravimo polivko, tako da zmešamo jogurt, majonezo, kapre, gorčico, ter dodamo sol in poper po okusu. Zeleno odcedimo in predenemo v večjo, dekorativno skledo za solato. Prelijemo jo s polivko in na rahlo premešamo. Solato okrasimo s kislimi kumaricami in sesekljanim peteršiljem.

Božična cezarjeva solata

Cezarjeva solata ima zanimivo zgodovino. Recept zanjo si je po pripovedi izmislil Caesar Cardini, lastnik restavracije v mehiškem kraju Tijuana. Ta čudovit, a preprost recept, je zaslovel po celem svetu. Za pripravo uporabimo samo hrustljave vrste solate.

Za pripravo cezarjeve solate potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 glava rimske solate
  • 4 žlice olivnega olja, ali kakšno drugo hladno stiskano olje
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol in poper
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 30 gramov grobo nastrganega parmezana

Za pripravo popečenih krušnih kock potrebujemo:

Najprej pripravimo popečene krušne kocke, tako, da krušno sredico narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo česen in ga 1 minuto pražimo. Dodamo na kocke narezan kruh in ga med mešanjem pražimo dve minuti, da postane hrustljav. Kruh poberemo iz ponve in ga popivnamo s papirnato brisačko.

Solato natrgamo na koščke in jih damo v večjo skledo. Dodamo olivno olje, limonin sok, sol in poper, ter dobro premešamo. Trdo kuhana jajca narežemo na četrtine in jih primešamo solati. Dodamo popečene krušne kocke in parmezan, ter narahlo premešamo.

Zimska solata s slanino in ananasom

Za okusno božično zimsko solato potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 gomolja komarčka
  • 150 gramov radiča
  • 1 pločevinka drobnega fižola (lahko seveda tudi fižola v zrnu, če ga imamo)
  • 50 gramov na kocke narezane mesnate mesnine
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 žlice domačega jabolčnega kisa
  • 2 žlici gorčice
  • sol, poper
  • 1 pločevinka ananasa v koščkih

Komarček očistimo in ga narežemo na kocke. Radič natrgamo in ga dodamo komarčku, na koncu dodamo še odcejen fižol. V ponvi segrejemo olje in na njem razpustimo slanino in vse skupaj zalijemo s kisom. Dodamo gorčico, sol , poper in ananas, ter mešanico prelijemo po solati.

Nadvse okusna in malce drugačna solata, ki bo popestrila našo božično večerjo! Za pripravo bomo potrebovali 30 minut, v eni porciji solate je 150 kcal. 

Priloge k božični večerji

Božične priloge postrežemo poleg glavne jedi. Najbolj priljubljene slovenske priloge delim o na tople božične priloge in hladne božične priloge. Tako hladne, kot tople priloge, imajo v receptih pogosto krompir ali riž, poznamo razne hrenove omake, čebulne omake, vinske omake in še mnoge druge priloge.

Tople božične priloge

Za tople božične priloge se odločimo, kadar imamo dovolj časa za pripravo vseh jedi, ki smo si jih zamislili, pa tudi kakšna pomoč v kuhinji nam bo prav prišla. Slovenci imamo radi krompir, zato je poleg pečenke ali zrezkov, še vedno najbolj priljubljena topla priloga pražen ali tenstan krompir, pečen krompir ali pire. Krompir lahko pripravimo na mnogo načinov, zelo okusne je z zelišči in začimbami.

Krompir z rožmarinom

Krompir je v naših krajih tradicionalna jed in pogosto je na naših mizah tudi pri božični večerji. Za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:

  • 600 gramov krompirja ( uporabimo krompir, mi se ne razkuha)
  • malo soli, vejica rožmarina
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 1/2 šopka peteršilja
  • sveže zmlet poper

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kocke. Nato jih v slanem kropu blanširamo tri minute. Medtem operemo rožmarin in ga otresemo do suhega. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo krompir, neolupljen strt česen in rožmarin. Krompir nato pri srednji temperaturi z vseh strani zlato zapečemo. 

Peteršilj operemo, osušimo, osmukamo lističe in ga drobno nasekljamo. Pečen krompir solimo, popramo in potresemo s peteršiljem.

Hladne božične priloge

Hladne božične priloge lahko pripravimo kakšen dan prej, tako da jih na božični večer samo postrežemo zraven glavne jedi. Priljubljene so zelenjavne hladne priloge, kor so ratatouille, pečena pesa, cvetačni narastek in podobne zelenjavne jedi.

V receptih za hladne božične priloge so pogosto tudi priznani siri, hladne vinske omake, sladko kisle omake, špinačne omake in še mnogo drugih zanimivih jedi.

Ratatouille

Ratatouille je poznana francoska jed, zelenjavni ragu, ki izvira iz Nice. V Franciji in ostalih zahodnih deželah, je ta topla priloga pogosto na mizi na božični večer. Za štiri osebe potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 jajčevec
  • 1 bučka
  • 350 gramov koromača
  • 100 gramov šalotk
  • 4 stroki česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 15 izkoščičenih črnih oliv
  • pločevinka narezanih pelatov
  • 50 ml suhega belega vina
  • 1 cl francoskega vermuta
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 žajbljev list
  • 1 lovorov list
  • šopek peteršilja
  • sveže mlet poper

Jajčevec očistimo in narežemo na 2 cm velike kocke, potresemo s soljo in počakamo, da spusti tekočino. Bučko in koromač prav tako očistimo in narežemo na kocke. Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo. V večji ponvi segrejemo olivno olje, ter na njem popražimo česen in šalotko, toliko, da posteklenita. Dodamo paradižnikovo mezgo in papriko, ter na hitro podušimo.

Kocke jajčevca otremo do suhega in jih skupaj z bučkami, koromačem, olivami in pelati, stresemo v ponev. Vso zelenjavo rahlo mešamo in jo malo popečemo. Prilijemo belo vino in vermut. Vsa zelišča operemo, osušimo in jih dodamo k zelenjavi. Na koncu dodamo še žajbelj in lovor. Zelenjavo na majhnem ognju pokrito dušimo do 40 minut.

Po 40 minutah odstranimo zelišča in začimbe, ter ratatouille solimo in popramo. Peteršilj operemo, osušimo, osmukamo lističe in jih drobno nasekljamo, ter posujemo po zelenjavi. Ratatouille lahko serviramo še topel, vendar je primeren tudi kot hladna priloga.

Božične sladice leta 2020

Sladice so resnično najlepši del božične večerje. Najbolj se jih razveselijo naši najmlajši, vsaka gospodinja pa je tudi izredno ponosna, če jih božična peciva in piškoti lepo uspejo. V času pred božičem iz mnogih kuhinj slastno diši pa sveže pečenem pecivu. Vonjave se prepletajo z vonjem vanilije, ingverja in cimeta.

orehova potica
OREHOVA POTICA Slika: Mari Radej

Potice in šarklji

Na mizi seveda ne sme manjkati božična potica ali šarkelj, pa razna drobna peciva, božični kolači in še in še božičnih dobrot.

Božična peciva so lahko tudi čudovito božično darilo, ki ga položimo v lepo škatlo in okrasimo z božičnimi motivi.

Božična orehova potica

Božična večerja resnično ne sme biti brez potice, naj bo to orehova potica, pehtranova ali kokosova potica. Za sladico lahko seveda pripravimo tudi kaj drugega, vsekakor ne smejo manjkati božični piškoti!

Naš namig je seveda orehova potica!

Za testo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 340 g pšenične moke
  • 40 gramov rumenjakov
  • 28 gramov sladkorja
  • 15 gramov kvasa
  • 40 gramov masla
  • 160 gramov toplega mleka
  • 10 gramov vaniljinega sladkorja
  • lupinica polovice limone
  • nekaj žličk ruma

Za nadev potrebujemo:

  • 500 gramov mletih orehov
  • 250 gramov mleka
  • 200 gramov sladkorja
  • 90 gramov beljakov
  • 50 gramov masla
  • limonina lupina
  • 150 gramov rozin
  • rum, cimet in vaniljin sladkor
Priprava testa za božično orehovo potico

Moko za testo presejemo in na en rob dodamo sol in na drugega nadrobljen kvas. Mleko in maslo segrejemo na 38 stopinj C. Nato dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor in limonino lupinico. Vse dobro premešamo in vlijemo k moki. Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, ki se ne sme lepiti. Oblikujemo hlebček in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru, dokler se ne prostornina ne podvoji.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V skledo damo mlete orehe, polovico sladkorja, cimet, vaniljin sladkor, limonino lupinico in rum. Maslo in mleko zavremo, ter zlijemo na orehe. Stepemo beljake in polovico sladkorja, ter vse skupaj primešamo k poparjenim orehom.

Medtem je testo vzhajalo in razvaljamo ga na približno debelino 4 mm. Enakomerno ga namažemo z nadevom, dodamo namočene rozine  in tesno zavijemo. Potico položimo v pekač in jo večkrat prebodemo. Spet jo pustimo nekaj časa vzhajati, dokler, da se prostornina podvoji. Nato potico premažemo z raztepenim jajcem in pečemo 60 minut pri 170 stopinj C. 

Ko je potica pečena, jo skupaj s pekačem obrnemo in pustimo 15 minut. Nato pekač odstranimo in počakamo, da se potica ohladi, nakar jo posujemo s sladkorjem v prahu. (2)

Potratna potica
potratna potica
POTRATNA POTICA!  Slika: Mari Radej

Potratna potica je prav gotovo kraljica potic, ki se je ne loti vsaka gospodinja. A vredno je poskusiti, saj je resnično božanska. Recept je napisan po receptu Štefke Kop in si ga lahko ogledate na naslednji povezavi: Štefkine dobrote! 

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

Svetli biskvit za potratno potico:

  • 6 žlic gladke moke
  • 5 jajc
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vaniljin sladkor

Temni biskvit za potratno potico:

  • 6 žlic gladke moke
  • 5 jajc
  • 5 žlic sladkorja
  • 3 žlice temne čokolade v prahu
  • vaniljin sladkor
  • pecilni prašek

Kvašeno testo:

  • 500 gramov gladke bele moke
  • 200 ml mleka
  • 100 gramov sladkorja
  • 100 gramov zmehčanega masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici ruma
  • kocka kvasa
  • malo soli

Orehov nadev:

  • 1 kg mletih orehov
  • 300 ml stepene sladke smetane
  • 200 gramov sladkorja
  • 1 jajce
  • 50 ml ruma

Skutni nadev

  • 1, 5 kg skute
  • 200 gramov sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 vaniljin sladkor

Najprej spečemo biskvit in sicer dva svetla biskvita in enega temnega. Jajca, sladkor in  vaniljin sladkor penasto vmešamo. Postopoma dodajamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Za temni biskvit sestavinam dodamo temno čokolado v prahu. Zmes za biskvit prelijemo v globok pekač in pečemo 15 minut na 180 stopinj C.

Priprava orehovega nadeva: jajce, maslo, sladkor, sladko smetano in vaniljin sladkor primešamo k mletim orehom. Vse sestavine zamešamo v gladko zmes, ki jo razdelimo na dva dela.

Priprava skutnega nadeva: Vse sestavine za skutin nadev zmešamo v gladko zmes in jo razdelimo na dva dela. Če želimo še bogatejšo potratno potico, lahko dodamo večjo količino skute.

Priprava testa: V sredini moke naredimo jamico in vanjo stresemo zdrobljen kvas. Postopoma dolijemo mleko, v katerem že prej raztopimo sladkor. Vse skupaj narahlo premešamo in pustimo 15 minut. Ko kvas naredi mehurčke dodamo 2 rumenjaka in vse ostale sestavine, ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo.

Testo dobro pregnetemo, ga nato pomokamo in ga pustimo najmanj 45 minut vzhajati. Nato po delovnem pultu potresemo ostro moko in testo razvaljamo na debelino približno 3 mm in dvakratno velikost pekača.

Za sestavljanje potratne potice uporabimo pekač, v katerem smo pekli biskvite. namažemo ga stopljenim maslom in posujemo z drobtinami. Najprej polovico testa položimo na dno pekača, namažemo prvo polovico orehovega nadeva, nato dodamo svetli biskvit in namažemo s prvo polovico skutnega nadeva.

Nato dodamo temni biskvit in namažemo drugo polovico skutnega nadeva. Sedaj pride na vrsto spet svetli biskvit in druga polovica orehovega nadeva. Čez vse skupaj prekrijemo z drugo polovico testa.

Sestavljeno potratno potico rahlo prepikamo in namažemo z rumenjakom. Pečemo v ogreti pečici, približno 30 minut pri 180 stopinjah C, toliko časa, da dobi skorja zlato rjavo barvo.

Vabljeni še k ogledu peke potratne potice po receptu Štefkine dobrote:

Tradicionalni božični piškoti

Adventni čas je čas pečenja krhkega peciva in čas za peko božičnih keksov, kot so božična zvezda, božična pogača, cimetove zvezde, čokoladne kroglice, ingverjevi piškotki, janeževi piškotki, majhni božični kolački in tudi okraski za jelko in doma narejena božična darila iz sladkega testa!

Božična peka peciva v naše domove prinese vonj cimeta, klinčkov, ruma in veselega božičnega pričakovanja.

Čas pečenja božičnih piškotov, je tudi čas druženja, ko si končno vsa družina vzame čas in pozabi na vsakdanje obveznosti. Pecivo, ki ga spečemo ob božičnem času, je namenjeno družinskim članom in bližnjim prijateljem.

Osrečimo jih z izdelki, v katere smo vpletli svojo domišljijo, čas in ljubezen. Božično pecivo ponudimo pri božični večerji, ga odnesemo na obisk, ali ga podarimo kot božično darilo.

 Ingverjevi piškoti

Za približno 40 slastnih piškotkov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 3 rumenjake
  • 250 gramov moke
  • 1 žlica zdrobljenega ingverja ( lahko uporabimo tudi svežo ingverjevo korenino)
  • maslo za pekač

Sladkor v prahu, rumenjake in jajce, mešamo na vodni kopeli. Mešamo toliko časa, da dobimo gosto maso. Nato lonec umaknemo z ognja in med stalni mešanjem maso ohladimo. Ko je masa ohlajena, vanjo vmešamo moko z ingverjem in čim hitreje obdelamo.

Testo na pomokani mizi razvaljamo približno 1/2 cm debelo in z modelčkom za pecivo izrežemo piškote. Približno eno uro jih pustimo na namaščenem pekaču, nato jih 15 minut pečemo pri 180 stopinjah C, dokler niso svetlo rumeno zapečeni. Še vroče pecivo previdno vzamemo iz pekača, ter ga za nekaj dni shranimo, saj so sveže pečeni ingverjevi piškoti zelo trdi. (3)

Božični sadni kolači

Božični sadni kolači imajo dolgo in zanimivo zgodovino. Sadni božični kolač je pravzaprav sadni kruh, ki je v naše kraje verjetno prišel iz Nemčije. Tam je poznan sadni kruh, ki ga imenujejo tudi stollen. Ime stollen izhaja iz besede stulo, kar pomeni tudi daritveni božji steber. Vse skupaj sega daleč v zgodovino, ko so že poganska germanska plemena za svoje bogove pripravljala daritveni kruh s posebno določeno tematiko.

V teh krajih se je običaj priprave sadnega kruha obdržal do danes, najbolj poznan je božični sadni kruh iz obdobja renesanse. Božični sadni kolač je obogaten s suhim sadjem, oreščki, rumom in začimbami. Njegova posebnost je tudi ta, da je obilno posut s sladkorjem v prahu. Skozi leta so nastali mnogi recepti za božične sadne kolače, vsem pa je skupno to, da vsebujejo veliko suhega sadja, pogosto pa je dodan tudi marcipan.

Božični sadni kolač s kandiranim sadjem

Poleg potice in božičnih kolačev, lahko pri božični večerji ponudimo tudi božični sadni kolač. Za približno 20 kosov kolača, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov rumenih rozin ( nežveplanih sultanin)
  • 4 dcl ruma
  • 100 gramov kandiranega ananasa
  • 100 gramov suhih fig
  • 100 gramov datljev
  • 100 gramov suhih češenj
  • 100 gramov citronata
  • 100 gramov oranžata
  • 50 gramov kandiranega ingverja
  • 100 gramov lešnikov
  • 100 gramov celih olupljenih mandljev
  • 2 jajci
  • 100 gramov trstnega sladkorja
  • 2 jedilni žlici pesnega sirupa
  • 100 gramov želeja črnega ribeza
  • 75 gramov masla
  • 1 jedilna žlica začimb za medenjake
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 250 gramov polnozrnate moke

V veliko skledo damo rumene rozine in jih pokapljamo z rumom. Na drobno narežemo ananas, fige in datlje. Posušene češnje pokapljamo z toplo vodo. Češnje, ananas, fige, datlje, citronat, oranžat in dobro nasekljan ingver, posujemo po rozinah.

Dodamo še cele lešnike in mandlje. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Penasto umešamo jajca s sladkorjem in pesnim sirupom. Žele vmešamo v mehko maslo ter ga zmešamo z začimbami za medenjake in cimetom. Na koncu dodamo še moko in vse sestavine vmešamo v testo.

Nato v testo vmešamo še vse sadje. Pekač obložimo s papirjem za peko, testo oblikujemo v hlebec. Premažemo ga z vodo in ga na srednji rešetki pečemo 1 uro in pol. Ohlajen kolač zavijemo v folijo in ga pred rezanjem pustimo počivati najmanj tri dni. (4)

Božično biskvitno pecivo

Poleg božičnih piškotkov in božičnega sadnega kruha, v času božičnih praznikov najpogosteje pečemo razna biskvitna peciva. Receptov je resnično veliko, zelo radi pripravljamo peciva po starih receptih, ki smo jih prevzeli od svoje mame ali babice. Pripravimo lahko kar želimo!

Pri peki božičnih sladkih dobrot pustimo svoji domišljiji prosto pot, k ustvarjanju povabimo tudi otroke ali kar celo družino. Katera božična peciva Slovenci najraje pripravimo za Božič? Vsekakor je to marmorni kolač, ruske kape, razni šarklji, rulade, peciva s kokosom, marcipanom, jabolki in še mnoga druga sladka presenečenja.

Ruske kape

Prisrčno in izredno okusno biskvitno pecivo, ki ga običajno pripravljamo ob raznih praznovanjih, lahko pa jih seveda pripravimo tudi za Božično večerjo. Ruskim kapam pravimo tudi šibarice in za pripravo bomo potrebovali nekoliko več časa kot za ostala drobna peciva.

Sestavine za biskvit:

  • 6 jajc
  • 75 ml vode
  • 190 gramov sladkorja
  • 180 gramov moke
  • 1,5 vrečke pecilnega praška
  • 20 gramov kakava v prahu
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Sestavine za kremo:

  • 560 ml mleka z okusom vanilje
  • 45 gramov gustina
  • 4 vrečke vaniljevega sladkorja
  • 2 vaniljeva stroka
  • malo drobno naribane limonine lupinice
  • 560 gramov margarine
  • 22o gramov sladkorja v prahu

Sestavine za posip:

  • 500 gramov kokosove moke

Sestavine za preliv:

  • 320 gramov jedilne čokolade
  • 200 gramov masla
Recept za ruske kape

Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor penasto umešamo in počasi dodajamo vodo. Posebej presejemo moko, kakav in pecilni prašek, ter vse sestavine premešamo. Mešanico med mešanjem postopoma dodajamo k penasto umešanim rumenjakom. Beljake stepemo v trd sneg in ga postopoma, v treh delih počasi in nežno vmešamo v jajčno zmes.

Pripravljeno testo vlijemo v pekač velikosti približno 30 x 39, ki ga prej obložimo s peki papirjem. Testo razporedimo po celotni površini, sega naj približno 1 cm visoko. pečico že prej ogrejemo na 190 stopinj C, pečemo 15 minut. 

V posebni posodi gladko razmešamo 100 ml mleka, gustin in vanilin sladkor. Preostanek mleka vlijemo v ponev in ga skupaj z vaniljevim strokom počasi zavremo. V vrelo mleko med nenehnim mešanjem počasi vmešamo mešanico škroba, mleka in vaniljevega sladkorja. Mešanico se malo povremo, da dobimo gosto kremo. 

ruske kape
RUSKE KAPE!
Slika: Mari Radej

Kremo precedimo v posebno posodo in primešamo naribano limonino lupinico. Pokrijemo jo s folijo in jo za nekaj časa postavimo v hladen prostor, da se strdi. Maslo ali margarino penasto umešamo in dodamo sladkor v prahu in ohlajeno kremo.

Vse skupaj dobro premešamo da dobimo gladko zmes. Iz polovice pečenega biskvita izrežemo kroge, na preostalo polovico enakomerno namažemo 2/3 kreme. Izrežemo kroge in jih pokrijemo z izrezanimi biskvitnimi krogi, ter rahlo pritisnemo da se plasti sprimejo.

Tako pripravljene ruske kape ob straneh namažemo s preostankom kreme in jih povaljamo v kokosovi moki. Margarino razpustimo nad soparo, dodamo čokolado in mešamo da dobimo gladko zmes. Zmes polijemo po vrhu ruskih kap in pri tem pazimo da preliv ne steče čez rob. Počakamo da se preliv strdi in šele nato pecivo postrežemo.

Breskve

Breskve ali breskvice so drobno pecivo ki se mu ne moremo upreti. Čudovito se podajo k božični dekoraciji in prav gotovo bodo hitro pošle.

Sestavine za breskvice:

  • 3 jajca
  • 21 dag sladkorja
  • vanilja
  • 12 žlic olja
  • 1 žlica ruma
  • 50 dag moke
  • pol zavitka pecilnega praška

Nadev za breskve:

  • 3 žlice pomarančnega ali breskovega sirupa
  • 3 žlice marmelade
  • 2 žlici ruma
  • 5 dag mletih orehov
  • pomarančni sirup in kristalni sladkor
breskvice
BRESKVICE!  Slika: Mari Radej

Najprej penasto umešamo jajca s sladkorjem in vaniljo, nato med mešanjem počasi dodajamo olje in rum. Še naprej stepamo, nato zamešamo moko, ki jo prej presejemo skupaj s pecilnim praškom. Testo pustimo na hladnem počivati eno uro. nato z naoljeno dlanjo oblikujemo kroglice in jih polagamo na namaščen pekač.

Breskvice pečemo pri 180 stopinjah C približno 20 minut. Ko hlebčke vzamemo iz pečice, še tople izdolbemo in napolnimo z nadevom, ter stisnemo po dva skupaj.

Breskve nato povaljamo po kristalnem sladkorju, ter jih nato osušimo na zraku. Hlebčke za breskvice lahko oblikujemo poljubno velike, kadar jih postrežemo z drugim božičnim pecivom so bolj primerne manjše.

Priprava nadeva:

Marmelado razredčimo s sirupom, rumom in vodo. Dodamo orehe in drobtine od testa, ki smo jih prihranili ko smo izdolbli hlebčke.

Božični napitki

Pri božični večerji seveda postrežemo tudi pijačo. Božični napitki so v nekaterih krajih sveta tradicionalni, skoraj povsod pa postrežejo kuhano vino. V božičnem in novoletnem času so priljubljeni tudi likerji, sadni čaji, gloog, ognjeni punč in še mnogi drugi okusni napitki. Pripraviti moramo tudi napitke brez alkohola, najbolj se prileže vroča čokolada po različnih receptih.

Božični likerji

Likerji so bili včasih namenjeni damam, vendar jih lahko v današnjem času ponudimo vsem obiskovalcem. Pripravimo lahko tudi božični liker brez alkohola, ki ga lahko ponudimo otrokom. Najbolj poznan božični liker je jajčni liker, najbolj priljubljen pa prav gotovo čokoladni liker. 

Čokoladni liker

Za sproščeno vzdušje ob božičnem dreveščku, bo prav gotovo poskrbel čokoladni liker, ki bo zadovoljil še tako zahtevne čokoholike. Liker lahko pripravimo že kakšne dan, ali celo teden prej. Za pripravo približno 1/2 litra likerja, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov mlečne čokolade
  • 150 gramov temne čokolade
  • 4 sveže rumenjake
  • 250 gramov sladkorja
  • 1/2 vaniljevega stroka
  • 1/2 litra mleka
  • 1 noževo konico mletega cimeta
  • 160 ml 70% alkohola
  • 90 ml 80% ruma

Najprej grobo sesekljamo mlečno in temno čokolado, ter jo nad vodno kopeljo razpustimo. Počakamo. da se ohladi in medtem v skledi penasto umešamo polovico sladkorja in rumenjake. Nato z metlico postopoma vmešamo stopljeno čokolado. Vaniljev strok po dolgem prerežemo in izdolbemo sredico.

Med mešanjem zakuhamo mleko, ki mu dodamo preostali sladkor, cimet in vaniljevo sredico. Odstavimo in počakamo deset minut, da se malo ohladi. Ko se mleko z dodatki ohladi, ga prilijemo k čokoladni zmesi in premešamo. Čokoladno kremo dobro zmešamo z rumom in alkoholom.

Liker prelijemo v čiste stekleničke s širokim vratom in jih za tri ure postavimo v hladen prostor. Božični čokoladni liker hranimo v hladilniku, kjer se bo obdržal 10 dni. Preden ga postrežemo gostim, steklenico dobro pretresemo.

Jajčni liker z vaniljo

Za približno pol litra božičnega jajčnega likerja, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov sladkorja v prahu
  • 1/4 vaniljevega stroka
  • s sveža rumenjaka
  • 2 sveži jajci
  • 100 ml 70% alkohola ( ali dobro 70% žganje)
  • 2 1/2 litra francoskega pomarančnega likerja, cointre
  • 300 gramov ohlajene smetane

V velik lonec damo rešeto in nanj položimo odprte steklenice s širokim vratom. Prilijemo toliko vode, da so steklenice prekrite in jih kuhamo deset minut. Prekuhane steklenice postavimo na suho krpo, da se odcedijo. Na takšen način si vedno pripravimo embalažo, da svoje izdelke vedno spravimo v neoporečne kozarce ali steklenice.

Recept za božični jajčni liker:

Sladkor v prahu presejemo skozi gosto cedilo, vaniljev strok po dolgem prerežemo in izdolbemo sredico. Rumenjake, jajca in vaniljo, penasto umešamo z ročnim mešalnikom. Med stepanjem postopoma dodajamo sladkor v prahu. Dolijemo alkohol in pomarančni liker ter vse skupaj zmešamo.

Smetano rahlo stepemo in jo vmešamo v liker. Jajčni liker nato prelijemo v pripravljene steklenice in jih dobro zapremo. Božični jajčni liker moramo porabiti v enem tednu, zato ga nikoli ne naredimo v večjih količinah. Preden ga ponudimo, steklenico dobro pretresemo. (4)

Kuhana vina za božič

V času Božiča in Novega leta, je izredno priljubljeno kuhano vino. Pripravimo lahko belo kuhano vino, rdeče ali vinu dodamo kakšno sadje in začimbe. Na naši božični večerji bomo ponudili kuhano vino, ki bo imelo priokus po hruškah.

Kuhano belo vino s hruškami

Za približno 1 liter kuhanega vina potrebujemo naslednje sestavine:

  • 800 ml belega vina
  • 300 ml hruškovega soka (nesladkanega)
  • malo hruškovega žganja
  • 4 nageljnove žbice
  • 2 cimetovi skorjici
  • 1 prerezan vaniljev strok
  • sveže stisnjen limonin sok in na trakove narezana limonina lupinica

Belo vino zlijemo v večji lonec in dodamo hruškov sok, hruškovo žganje, nageljnove žbice, cimet, vaniljev strok, limonino lupinico in limonin sok. Lonec pokrijemo in pustimo počivati eno uro. Nato lonec postavimo na ogenj in začinjeno vino segrejemo skoraj do vretja. Odstranimo začimbe in kuhano vino še vroče nalijemo v skodelice, ali kozarec odporne na vročino.

Rdeče kuhano vino z ingverjem

Rdeče kuhano vino z ingverjem, je klasičen zimski napitek, ki ga pijemo na adventnem praznovanju. Božična večerja seveda ne sme miniti brez tega okusnega napitka! Za 1 liter kuhanega rdečega vina, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 50 gramov rozin
  • malo temnega ruma
  • 1 liter dobrega rdečega vina
  • 1/2 vaniljevega stroka
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 cimetovi skorjici
  • 4 nageljnove žbice
  • 1 zvezdnati janež
  • 4 strta zrna pimenta
  • 10 gramov olupljene sveže ingverjeve korenine
  • 2 žlički začimb za kuhano vino
  • 2 trakova limonine lupinice
  • 2 trakova lupinice pomaranče

Rozine prelijemo z rumom in počakamo, da se prepojijo. Rdeče vino zlijemo v večji lonec in dodamo vaniljev strok, ki ga prej po dogem razrežemo in izpraskamo sredico, ki jo prav tako dodamo vinu. nato dodamo še sladkor s cimetom, nageljnove žbice, janež, piment, ingver, začimbno mešanico za kuhano vino in limonine ter pomarančne lupinice. Lonec pokrijemo in počakamo približno 20 minut.

Lonec nato postavimo na ogenj in začinjeno rdeče vino segrevamo skoraj do vretja. Odstranimo začimbe in dodamo rozine z rumom. Vse skupaj še enkrat na hitro segrejemo in še vroče vino nalijemo v dekorativne kozarce za kuhano vino.

Božični čaji 2020

Sadni čaji in tudi čaji iz zdravilnih zelišč se vedno priležejo, posebej pa seveda ko zunaj pritiska mraz ali celo sneži. Božični čaji so v večini držav sadnih okus, prisotna je aroma vanilje in cimeta.

Pogosto ponudimo tudi hibiskusov čaj in predvsem v naših krajih najbolj priljubljen šipkov čaj. Mešanico čajev lahko naredimo sami, zelišča naberemo že poleti in jih previdno posušimo.

Praznični sadni čaj

V času božične večerje, lahko poleg kuhanega vina ali likerjev, gostom ponudimo tudi dišeče, opojni sadni čaj. Po tem receptu pripravimo prazničen čaj, ki je nekoliko pekočega okusa, ter vsebuje veliko vitamina C in antioksidante.

Začimbe v božičnem čaju nam bodo pomagale prebaviti vso hrano, ki jo nam nudi božična večerja. Za dve skodelici božičnega sadnega čaja, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 žlička suhih glogovih jagod
  • 1 žlička nasekljane suhe korenine sladkega korena
  • 1 žlička nasekljane suhe slezove korenine
  • 1 žlička posušenih bezgovih jagod
  • 1 žlička suhega šipka
  • 1/2 žličke koriandrovih semen
  • 1/2 žličke suhega cimeta
  • 600 ml vode
  • 2 žlički medu
  • 1 cimetova paličica

Vsa zelišča dobro premešamo in jih nežno stremo. Damo jih v večji lonec in prelijemo z hladno vodo. Počasi segrevamo, dokler voda počasi ne začne brbotati, nakar zmanjšamo ogenj in kuhamo še deset minut. Čaj precedimo v ogrete skodelice, dodamo žličko medu in okrasimo s cimetovo paličico, s katero lahko čaj tudi premešamo.

Božični čaj s hibiskusom

Pri pripravi božičnih čajev imamo na voljo veliko receptov, v katerih ne smejo manjkati cimet, klinčki ali ingver. V tokratnem receptu bomo dodali hibiskus, posušene koščke jabolk in hrušk, ter vse značilne božične začimbe. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 10 gramov posušenih jabolk
  • 5 gramov hibiskusa
  • 5 gramov šipka
  • 1 cimetova palčka
  • 3 grame klinčkov
  • 10 gramov posušenih pomarančnih koščkov
  • 2 kapljici eteričnega olja pomaranče
  • 2 kapljici eteričnega olja nageljnovih žbic

Vse sestavine za božični čaj prej posušimo. Suha jabolka, hruške in pomaranče, lahko tudi sami posušimo v pečici. Zelišča in posušeno sadje, damo v večjo skledo in jih dobro premešamo. Dodamo še eterična olja in še enkrat premešamo. Mešanico damo v večji steklen kozarec, ga zapremo in pustimo nekaj dni. da se dišave med seboj povežejo. Nato božično čajno mešanico predenemo v vrečke, ki jih lahko tudi okrasimo v božičnem duhu.

Božična večerja je pripravljena, izberemo samo še buteljko dobrega vina ali penino in slavje se lahko prične! Pa dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.