Najboljši recepti za sirupe iz zelišč

posted in: Aktualno, Bivanje, Recepti, Zdravje | 0
domači sirupi
ZA PRIPRAVO DOMAČIH SIRUPOV SLADKOR NADOMESTIMO Z NARAVNIMI SLADILI! POGLEJ VEČ!

Narava nam skozi leto nudi različna zdravilna zelišča, iz katerih lahko po preverjenih receptih sami pripravimo sirupe. Domači sirupi so enostavni za pripravo. Zelišča nabiramo vedno v sončnem vremenu, saj imajo takrat rastline v sebi največ učinkovin.

Sirupe pripravljamo na dva načina. Najbolj priljubljen je recept, kjer zelišča kuhamo s sladkorjem ali medom, ter po receptu na hladen ali plastni način. Namesto sladkorja lahko uporabimo naravna sladila, kot kokosov sladkor ali sladilo eritrotol. Poglej bogato ponudbo naravnih sladil Malinca!

Plastni način priprave sirupov pomeni, da v kozarec izmenoma polagamo zelišča in sladkor ali med. Mešanice ne kuhamo, pač pa jo postavimo na sonce in počakamo, da se naredi sirup. Po tem receptu v sirupu ostane tudi več zdravilnih učinkovin, saj jih ne uničimo s kuhanjem.  Ta recept je primeren za sirup iz smrekovih vršičkov, timijanov sirup, za sirup iz regratovih cvetov, za žajbljev sirup proti vnetju žrela, slezov sirup in za recept iz cvetov trobentic.

Domači sirupi 

Sirupi iz zelišč imajo močno antoksidativno in antibakterijsko delovanje. Uporabimo jih lahko tudi za pomoč pri razstrupljanju telesa. Domače zeliščne sirupe najpogosteje delamo iz naslednjih zelišč:

Za pripravo osnovnega recepta za zeliščni sirup potrebujemo 1 kg sladkorja in 10 dkg suhega zelišča, ali 20 dkg svežega zelišča. V 1 liter hladne vode vmešamo 1 kg sladkorja in počasi kuhamo do vretja. Pripravek pustimo vreti 15 ali 20 minut, toliko, da izpari polovica vode. Počakamo da se ohladi in medtem pripravimo zelišče. Zelišča lahko uporabljamo sveža ali pravilno posušena. Če uporabljamo sveža zelišča, jih potrebujemo 20 dkg, posušenih pa 10 dkg.

Zelišča poparimo s približno pol litra vrele vode in počakamo, da se ohladi. Nato pripravek precedimo skozi gazo in zelišča še dobro ožamemo. Tekočino ki jo dobimo s poparkom, nato vmešamo v sladkorno raztopino in jo prelijemo v sterilizirane stekleničke. Sirup hranimo v hladnem  in temnem prostoru. Domači sirupi so uporabni nekaj mesecev, vedno si pripravimo zalogo samo za eno sezono.

Domači sirupi recept na plastni ali hladen način

Za sirupe iz zelišč, ki jih pripravljamo na hladen ali plastni način, potrebujemo več časa, a se v njih obdrži več zdravilnih učinkovin. V velik kozarec s širokim grlom damo plast sladkorja ali medu, nato plast cvetov, vršičkov ali listov, nato spet plast sladkorja. Tako nadaljujemo, dokler ni kozarec poln. Zaključimo vedno s plastjo sladkorja ali medu.

Zeliščarji bolj priporočajo uporabo medu, vendar če delamo večje količine je lahko to cenovno predrago. Ko kozarec do konca napolnimo, ga zapremo in ga za mesec dni postavimo na sončno okensko polico. Vmes kozarec večkrat pretresemo in ko se vsebina raztopi in utekočini, sirup prelijemo v čiste kozarce in shranimo v hladnem prostoru. Najbolj poznan recept na plastni način je prav gotovo sirup iz smrekovih vršičkov.

V starih zeliščarskih zapisih omenjajo tudi izdelavo sirupa na hladen način, tako, da kozarec zakoljemo v zemljo in pustimo tudi do tri mesece. Zelišča in sladkor isto po plasteh naložimo v kozarec, ga dobro zapremo in na vrtu skopljemo luknjo. Kozarec zasujemo z zemljo in pustimo najmanj tri mesece.

Ta recept ni preveč priljubljen, saj ne vemo kaj se dogaja s sestavinami in pogosto se zgodi, da ko kozarec vzamemo iz zemlje, opazimo, da so zelišča splesnela. Plesen nastane verjetno zato, ker smo dali premalo sladkorja ali kozarec ni bil dobro zaprt. Poskusite in povejte!

Sirupi iz smrekovih  vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov je prav gotovo najbolj poznan sirup, ki ga pripravljamo sami. Sirup iz smrekovih vršičkov uporabljamo za blaženje kašlja, za preprečevanje vnetja grla in pljuč, za čiščenje dihal, za preprečevanje spomladanske utrujenosti in za večanje odpornosti proti prehladnim obolenjem.

Pri pripravi lahko uporabimo sladkor ali med, zeliščarji bolj priporočajo uporabo medu!

Sirup iz smrekovih vršičkov – osnovni recept

V čistem okolju naberemo smrekove vršičke. Naberemo  vedno samo toliko vršičkov, kot jih potrebujemo za pripravo sirupa za eno sezono. Smrekove vršičke položimo v kozarec s širokim grlom in nato položimo plast sladkorja ali medu. Nato spet položimo vršičke in tako naprej, dokler ni kozarec poln.

Zaključimo vedno s plastjo sladkorja ali medu, nato kozarec dobro zapremo. Za mesec dni ali tudi dva, kozarec postavimo na sončno mesto. Vmes vsebino večkrat pretresemo, da se bo sladkor lažje stopil. Nato vsebino precedimo in sirup prelijemo v čiste kozarce. Hranimo na hladnem mestu, lahko tudi v hladilniku.

Sirupi iz trpotca

Trpotec pomirja kašelj in pomaga pri izkašljevanju. Trikrat na dan vzamemo veliko žlico trpotčevega sirupa, ki bo resnično pomiril kašelj. Če želimo sirup, ki pomaga pri izločanju sluzi, lahko namesto trpotca uporabimo timijan. 

Trpotčev sirup za izkašljevanje
sirup za otroke
ZA PRIPRAVO SIRUPOV UPORABITE NARAVNA SLADILA! POGLEJ SUPER PONUDBO!

Tudi za sirup iz trpotca poznamo veliko receptov. Lahko ga naredimo po osnovnem receptu, tako da skuhamo sladkor in nato dodamo trpotec. Drugi recept je na hladen način, tako da v kozarec polagamo plast sladkorja in plast trpotca, ter postavimo na sonce.

Tretji recept je manj poznan in tudi bolj zahteven, saj traja veliko več časa, da je sirup narejen. Liste ozkolistnega trpotca nabiramo od maja do avgusta. Avgust je tudi zadnji čas, če želimo delati sirup po tem receptu.

Recept za trpotčev sirup

Naberemo liste ozkolistnega trpotca in jih stolčemo. Pripravimo si velik, najbolje 5 litrski kozarec s širokim grlom. Stolčene liste trpotca položimo v kozarec, plast mora biti debela najmanj 3 cm. Nato čez položimo plast sladkorja, ta mora biti debela najmanj 1 cm.

Tako nadaljujemo naprej, verjetno bomo potrebovali več dni, da bomo napolnili kozarec. Ko je kozarec napolnjen, zaključimo plast s sladkorjem, pokrijemo in pustimo počivati en dan.

Medtem se bo mešanica usedla, zato moramo kozarec zopet napolniti. To počnemo toliko časa, dokler se plasti sladkorja in trpotca na pritisk ne več pogreznejo. Nato kozarec dobro zapremo, okoli pokrova lahko ovijemo folijo ali kakšno krpo, da ne bo umazan od zemlje.

Na vrtu, na varnem mestu izkopljemo luknjo in vanj položimo kozarec. Kozarec dodatno obtežimo z opeko in čez položimo desko. Nato čez namečemo zemljo, nad desko mora biti najmanj 40 cm zemlje. Kozarec s trpotcem v zemlji pustimo najmanj 3 mesece. V tem času poteka v kozarcu vrenje, ki trpotec in sladkor spremeni v sirup. Po približno treh mesecih kozarec vzamemo iz zemlje in vsebino precedimo. Če imamo možnost, sirup precedimo skozi stiskalnico, precejanje skozi tkanino se ne obnese najbolje. Sirup nalijemo v čiste kozarce in dobro zapremo.

Trpotčev sirup je eno najboljših zdravil za pljučne bolezni. Uživajo ga lahko tudi otroci, pri kašlju ali bronhitisu, jim ponudimo večkrat na dan po eno čajno žličko. Odrasli uživamo sirup tudi večkrat na dan, lahko vzamemo veliko jedilno žlico. (1)

Trpotčev sirup z medom za blaženje kašlja

Za pripravo sirupa, ki nam bo v času prehladnih obolenj blažil kašelj, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 30 gramov trpotca
  • 500 ml vode
  • 200 gramov gozdnega medu

V neokrnjeni naravi naberemo liste suličastega trpotca. Liste razporedimo po delovnem pultu in jih pregledamo. Odstranimo mrčes in poškodovane liste, ter jih na grobo nasekljamo. Nato damo trpotec v ponev, zalijemo z vodo in na štedilniku počasi zavremo. Nato posodo umaknemo z ognja in pustimo pol ure, da se počasi ohlaja.

Vsebino nato precedimo v čisto posodo in jo spet postavimo na ogenj. Zavremo in kuhamo toliko časa, da polovica tekočine izpari. Prevretek ohladimo na 40 stopinj C in šele nato vanj zamešamo med. Vse skupaj mešamo toliko časa, da se med popolnoma stopi. Trpotčev sirup pretočimo v stekleničke, lahko tudi lepe, dekorativne, ki jih kasneje podarimo kot darilo. Trpotčev sirup za blaženje kašlja v lepi steklenički je lahko primerno domače božično darilo, ki ga prinesemo gostiteljem, ki so nas povabili na božično večerjo.

Sirupi s timijanom

Najboljši domači sirupi proti kašlju, so poleg trpotčevega in sirupa iz smrekovih vršičkov, prav gotovo sirupi iz timijana.  Timijan ali materina dušica pomaga pri obolenjih dihal, za večji učinek ga kombiniramo z ozkolistnim trpotcem. Iz timijana, lahko poleg sirupa, sami izdelamo timijanovo olje, timijanovo tinkturo ali pa ga uporabimo za čaj. Vsi pripravki pomagajo pri težavah z dihali. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je timijan tudi nepogrešljiva začimba, ki ne sme manjkati v okusni enolončnici ali pri pečenem mesu.

Timijanov sirup proti kašlju
Timijanov sirup proti kašlju
EKOLOŠKI SIRUPI PROTI KAŠLJU! SUPER PONUDBA!

Tudi timijanov sirup lahko pripravimo na več načinov, tukaj bomo predstavili recept za plastni način. Domači sirupi ne vsebujejo drugih konzervansov, razen sladkorja ali medu, zato jih moramo porabiti v nekaj mesecih.

Timijanov sirup recept

Za timijanov sirup v sončnem vremenu naberemo cvetove in stebelca timijana. Pri tem receptu bomo uporabili sladkor, ki ga lahko tudi nadomestimo z medom. Pripravimo si steklen kozarec s širokim vratom, da bomo lažje polagali zelišča in sladkor. Najprej v kozarec položimo plast timijana in nato plast sladkorja. To nadaljujemo tako dolgo, da napolnimo kozarec. Naberemo samo toliko materine dušice, kolikor je potrebujemo za recept. Ko kozarec napolnimo, ga dobro zapremo in za tri tedne postavimo na sonce. Vmes kozarec večkrat pretresemo.

Po treh tednih do enega meseca, se sladkor stopi in se naredi sirup. Sedaj je čas, da sirup precedimo. Ko bomo zgoščeni sirup precejali, dodajmo majhno količino vode in ga nato na šibkem ognju počasi zgoščujemo.

Sirup mora ravno prav tekoč, nikakor pa preveč gost. To dosežemo tako, da sirup počasi segrevamo in nato počasi ohlajamo. Če je potrebo, to večkrat ponovimo, dokler ne dobimo ravno prav tekoč sirup. Nato sirup prelijemo v temne stekleničke in postavimo v hladen prostor. (2)

Domači sirupi z žajbljem

Za žajbljev sirup nabiramo žajbljeve liste. Žajbelj je najboljše zdravilo za vneto grlo, najbolj poznano je grgranje žajblja pri bolečinah v grlu.

Žajbljev sirup proti vnetju žrela

Pripravimo lahko tudi žajbljev kis ali čaj. Tukaj bomo predstavili recept po osnovnem receptu, kako se pripravljajo domači sirupi.

1 kilogram sladkorja vmešamo v 1 liter hladne vode in počasi segrevamo do vretja. Pustimo vreti 20 minut in nato mešanico ohladimo. V sončnem vremenu naberemo 20 dkg svežih žajbljevih listov in jih poparimo s pol litra vrele vode. Počakamo da se prevretek ohladi in nato precedimo. Tako dobljen žajbljev poparek vmešamo v sladkorno raztopino, dobro premešamo in prelijemo v čiste steklenice. (3)

Koprivin sirup

Kopriva je čudovito zdravilno zelišče, uporabna je celotna rastlina. Iz koprive lahko pripravimo tudi okusne jedi, najbolj poznana je koprivna juha in špinača iz kopriv. Kopriva velja za plevel, a v tem plevelu se nahaja ogromno koristnih učinkovin. Vsebuje železo, magnezij, natrij, kalij, fosfor, kalcij in kremenčevo kislino.

V koprivi najdemo tudi encim sekretin, čreslovo kislino in vitamine A, C in E. Prav tako ta čudovita rastlina vsebuje flavonoide, maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine.

Koprivin sirup pri pomanjkanju železa

Kadar ima naš organizem pomanjkanje železa, nam lahko pomaga tudi koprivin sirup. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

Vršičke koprive najprej pol ure kuhamo v vodi. Nato jih odstavimo z ognja, ohladimo in pustimo stati 24 ur. Po tem času mešanico precedimo in v tekočino dodamo sladkor in limonin sok, ter na rahlem ognju, približno 40 stopinj C, kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi.

Ko se sladkor raztopi, sirup takoj nalijemo v čiste kozarce in jih takoj zapremo. Kozarce pustimo počivati 14 dni, nato je sirup pripravljen za uporabo. Koprivin sirup uživamo razredčen z vodo, lahko pa ga dodamo tudi v čaj kot sladilo.

Slezov sirup 

Navadni slez je zaradi velike vsebnosti sluzi poznan kot eno najboljših sredstev za zaščito zgornjih dihalnih poti. Sluzi so mehke in spolzke, zato sluznico nežno obložijo s tankim slojem in jo s tem ščitijo, hkrati pa blažijo draženje.

Zaradi teh sposobnosti je navadni slez med najbolj pogosto uporabljenimi zelišči za blaženje kašlja in za olajševanja izkašljevanja. 

Slezov sirup proti kašlju

Slezov sirup proti kašlju pripravljamo iz slezovih korenin, ki jih izkopljemo v aprilu in maju, lahko pa tudi po cvetenju v septembru in oktobru. Za pripravo sirupa potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 čajni žlički posušenih in drobno sesekljanih slezovih korenin
  • 2 skodelici vode
  • 2 skodelici sladkorja
  • sveži sok 1 limone

Slezove korenine posušimo in drobno sesekljamo. Vmešamo jih v vodo in segrevamo do vretja. Nato temperaturo ognja znižamo in mešanico kuhamo še 20 minut. Nato vse skupaj precedimo v drug posodo, ki jo postavimo na šibek ogenj. V tekočino nato dodajamo sladkor, dokler sirup ne postane primerno gost.

Segrevamo še pet minut ali toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Če sirup postane pregost, dodamo še malo vode. Ko precenimo, da je slezov sirup primerno gost, ga odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Ko je sirup ohlajen, šele nato primešamo sok ene limone in ga prelijemo v čiste stekleničke.

Ingverjev sirup

Ingver je antiseptik in uničuje mikroorganizme, zelo uspešen je, če nas muči potovalna bolezen. Pripravki iz ingverja pomagajo pri glavobolu in potenju. Ingver spodbuja izločanje želodčnega soka in s tem lajša prebavo. Ugodno vpliva tudi na jetra, znižuje povišano telesno temperaturo, je v veliko pomoč pri prehladnih obolenjih in deluje kot naravni blažilec kašlja.

Ingverjev sirup proti kašlju

Za ingverjev sirup proti kašlju potrebujemo:

  • 4 žličke olupljenega in sesekljanega ingverja
  • dve skodelici vode
  • 240 gramov medu

Ingverjevo korenino olupimo in drobno sesekljamo. Damo jo v dve skodelici vode in pol ure kuhamo, nato dodamo 240 gramov medu, če želimo lahko dodamo tudi enako količino sladkorja.

Kuhamo še toliko časa, da se sirup zgosti in ga nato še toplega nalijemo v temne stekleničke. Sirup uživamo za lajšanje kašlja, večkrat na dan po eno žličko, primešamo ga lahko tudi k črnemu čaju.

Poglejte si še nekaj nasvetov za izdelavo domačega sirupa iz timijana: 

Uporabljeno besedilo: domači sirupi, sirupi iz zelišč, trpotčev sirup, timijanov sirup