Kako na naraven način očistimo črevesje?

čiščenje črevesja
Probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii – uživamo pri driski, ne spremeni črevesne flore! TUKAJ!

Za boljše počutje in za preprečevanje raznih obolenj, moramo občasno razstrupiti jetra in očistiti črevesje. Čiščenje črevesja lahko opravimo na več načinov, najbolj agresivno je čiščenje z Glauberjevo soljo in klistirjem. Kadar želimo uporabiti ta način razstrupljanja črevesja, se moramo prej posvetovati z zdravnikom in postopek opraviti izredno previdno.

Poznamo tudi čiščenje črevesja z donatom, čiščenje črevesja s sodo in seveda čiščenje črevesja z zdravilnimi zelišči. Poleg vsega tega je seveda izredno pomembno da se veliko gibamo na svežem zraku. Vsak dan se z družino odpravimo na sprehod v bližnji gozd ali pa se odpravimo na kakšen nezahteven planinski pohod

Čiščenje črevesja

Glauberjeva sol deluje kot odvajalo in je ne smemo uporabljati, če smo kronično zaprti, imamo oslabljeno delovanje ledvic, pri črevesni zapori ali pri elektrolitskih motnjah. Če naš zdravnik ugotovi, da lahko uporabimo sol za čiščenje črevesja, potem tri žličke raztopimo v 200 ml mlačne vode in počakamo 15 minut, da se stopi in jo nato spijemo.

Pri uporabi soli moramo veliko piti, saj nam sol pri grobem razstrupljanju črevesja pobere veliko tekočine. Seveda pa lahko za čiščenje črevesja uporabimo manj agresivne metode.

Za razstrupljaje črevesja so primerna  razna zdravilna zelišča, zelenjava, ki vsebuje grenčine, indijski trpotec, čiščenje črevesja z donatom, s čaji, zeliščnimi juhami in seveda z nujno potrebnimi črevesnimi bakterijami. Izredno pomembno je tudi redno gibanje na svežem zraku, saj s telesno aktivnostjo najbolj spodbudimo črevesje k delovanju.  

Kako varno čistimo črevesje?

Za čiščenje črevesja torej lahko uporabimo različne metode. Poleg klistirja in Glauberjeve soli, lahko uporabimo tudi kombinacijo indijskega trpotca in zdravilne zemlje.

Pri razstrupljanju ne smemo pozabiti na beljakovine in na črevesne bakterije. Pred vsakim razstrupljanjem se moramo posvetovati z zdravnikom. Posvet z zdravnikom je nujno potreben, če smo noseči ali imamo črevesno obolenje.

Pred čiščenjem črevesja naj nam zdravnik pregleda črevesje, saj s tem ugotovi, ali imamo kakšno vnetje in kakšno je stanje kolonizacije bakterij. Po tem pregledu, lahko pričnemo z razstrupljanjem, seveda, če nam je dal zdravnik zeleno luč. Z razstrupljanjem črevesja, ali z razstrupljanjem celega telesa, je najbolje pričeti konec tedna ko smo doma, saj bomo pogosteje obiskovali stranišče.

Indijski trpotec

Preden se pričnemo čistiti, moramo zrahljati obloge v črevesju. To najlažje storimo z indijskim trpotcem, ki bo zmehčal obloge, ki vsebujejo presnoven odpadke in strupe. Indijski trpotec ali Psyllium, lahko kombiniramo tudi z zdravilno zemljo, ki prav tako nase veže obloge in jih odpravlja iz črevesja. Zelena mineralna zemlja vsrkava strupe, nase veže kovine in jih nato izloči iz črevesja.

Zdravilno zemljo, ali tudi glino, kombiniramo z indijskim trpotcem, tako, da ju združimo v napitku. Dve žlički zemlje za razstrupljanje in eno žličko indijskega trpotca zmešamo z malo vode ali čaja. Napitek takoj spijemo, saj indijski trpotec nabrekne. Napitek pijemo zjutraj in zvečer, dve uri po obroku.

Zdravilna zelišča za podporo prebavi in za nežno čiščenje črevesja

Pri razstrupljanju črevesja, so nam lahko v podporo različna zdravilna zelišča, zelenjava, sadje in tudi divja hrana. Samo razstrupljanje črevesja seveda ne pomagalo, predvsem moramo urediti prebavo. Samo zdrava prebava, zdrava jetra, žolč in želodec, nam zagotavljajo celostno dobro počutje. Za blažitev lažjih prebavnih težav si lahko pomagamo z zdravilnimi zelišči, pri večjih težavah pa moramo seveda obiskati zdravnika. Tudi pred vsakim razstrupljanjem ali čiščenjem črevesja z zdravilnimi zelišči je prav če se posvetujemo z zdravnikom.

Zelišča preženejo glivice in okrepijo črevesno floro. Uporabimo lahko naslednja zdravilna zelišča in divje rastline, ki so primerne za lajšanje blagih prebavnih težav in tudi za nežno razstrupljanje jeter:

 • rožmarin
 • ozkolistni trpotec
 • kopriva
 • regrat
 • kislica
 • čebula
 • rman
 • melisa
 • klinčki
 • čemaž
 • angelika ali gozdni koren
 • bazilika
 • benediktinka
 • listi bolda
 • črna meta
 • košutnik

Vsa ta zelišča lahko uporabljamo sveža, uporabimo jih lahko za pripravo čajev ali pa iz njih skuhamo zeliščno juho. Posebej primerna sta regrat in čemaž. Čemaž vsebuje žveplove spojine, ki so pomembne pri razstrupljanju težkih kovin in pri izločanju škodljivih snovi iz črevesja.

Čemaž tudi spodbuja zdravo črevesno floro in pomaga pri odpravi kandide. V teh zeliščih, posebej v regratu so tudi grenčine, ki spodbujajo prebavo, ščitijo  in pomagajo pri nežnem razstrupljanju telesa.

Angelika ali gozdni koren

Angelika ali gozdni koren, Angelica archangelica, vsebuje grenčine, čreslovine in eterična olja. Zdravilni gozdni koren je aromatična in grenka zdravilna rastlina, ki je že od nekdaj poznana po tem, da blagodejno vpliva na prebavo. Angelika spodbuja apetit in nastajanje prebavnih sokov. Eterično olje gozdnega korena deluje proti napenjanju in blaži krče. Poleg tega ugodno vpliva na vegetativno živčevje, zato angeliko priporočajo ljudem, ki jih muči nervozen želodec. 

Za lajšanje prebavnih težav čajno žličko posušenih korenin angelike prelijemo s skodelico vroče vode, pokrijemo in pustimo 10 minut namakati. Nato čaj precedimo in ga pijemo trikrat na dan po eno skodelico. 

Čaj angelike lahko pripravimo tudi kot prevretek, ta čaj je tudi močnejši. Čajno žličko korenin angelike prelijemo s skodelico hladne vode in kuhamo 5 minut. Čaj nato malo ohladimo in pijemo tri skodelice na dan.

Angelika raste v vlažnem okolju, v Sloveniji v naravnem okolju ne raste, če pa se podamo na družinski izlet na Hrvaško v okolico Plitvic, pa jo bomo mogoče našli v naravi. Seveda pa lahko gozdno koren z nekaj znanja gojimo tudi na domačem vrtu. 

Obnova črevesne flore po razstrupljanju črevesja

Ko opravimo razstrupljanje črevesja, moramo po enem tednu poskrbeti za naseljevanje novih črevesnih bakterij. Šest ali osem tednov uživamo probiotike in tako z dobrimi črevesnimi bakterijami zgradimo dobro črevesno floro. Včasih je potrebno tudi več mesecev, da obnovimo moteno in poškodovano črevesno floro.

V imunobiotikih je popolna mešanica mikrobioloških bakterij in vsebujejo tudi fruktooligosaharide in rastlinski inulin, ki sta hrana za mikrobiološke bakterije in nujno potrebna za delovanje koristnih bakterij v črevesju.

Težave s črevesjem nam lahko povzročijo veliko težav, kar se kaže v slabi prebavi, kot utrujenost, ter pomanjkanje energije in motivacije. Kar 80% imunskega sistema se nahaja v našem črevesju in pogosto se zgodi, da se črevesna flora popolnoma podre.

Razlogi za zrušitev zdrave črevesne flore so običajno stres, nepravilna prehrana, uživanje antibiotikov, ter tudi premalo ali preveč telesne aktivnosti. Vse te težave se kažejo kot oslabljen imunski sistem, slaba prebava, zaprtost, driska in napihnjenost.

Probiastrin kapsule

Mlečno-kislinske bakterije so dvojno enterično obložene. Ta obloga omogoča odpornost na želodčno kislino in žolč v dvanajsterniku, da se vsebina nespremenjena dostavi v tanko črevesje, na mesto delovanja.

Kdaj uporabljamo Probiastrin kapsule?

Nepatogeno probiotično kvasovko Saccharomyces boulardii uporabljamo pri driski različnih vzrokov. Ne spremeni črevesne mikroflore in je odporna na antibiotike. Lahko jo jemljemo ob antibiotikih.

Kaj je črevesna flora in kako jo uravnamo z imunobiotiki?

Črevesna flora je skupina mikroorganizmov v našem črevesju. Poznamo dobre in slabe bakterije. Kadar razmerje slabih bakterij preseže stanje dobrih, se pričnejo prebavne težave. Imunobiotiki tvorijo koristne bakterije, ki preprečujejo razraščanje slabih bakterij in vzdržujejo zdravo črevesno floro. Za ohranjanje zdrave črevesne flore, moramo imunobiotike uživati najmanj dva meseca in kuro kasneje ponoviti kadar se nam spet pojavijo težave.

Ko pričnemo uživati imunobiotike, bomo morda ugodno delovanje začutili že po nekaj dneh, vsekakor pa po enem mesecu. Imunobiotiki so prehransko dopolnilo, ki ga uživamo v obliki kapsul. Dnevno zaužijemo eno kapsulo, najbolje pred obrokom. Hrana bo poskrbela, da bo imunobiotik hitreje dosegel črevesje.

Mešanica mikrobioloških bakterij: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, B Breve, Lactobacillus plantarum,  Lactobacillus brevis,  Lactobacillus paracasei,  Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus reuteri,  Lactobacillus salivarius,  Lactobacillus helveticus, rastlinska kapsula DR HPMC (hidroksipropilmetil celuloza) z zapoznelim učinkom delovanja, fruktooligosaharidi in rastlinski inulin. (1)

Prebava – z nežnim čiščenjem črevesja uredimo tudi prebavo

Najpogostejša težava pri prebavi je prav gotovo zaprtje. Kadar smo zaprti iztrebljamo premalo blata. Blato je trdo, presuho mi pa v spodnjem delu trebuha občutimo polnost, poleg tega nas lahko tudi napenja. Najpogostejši vzrok za zaprtje je naš način prehranjevanja.

Posebej nas te težave doletijo ob raznih praznikih kot so Božični večer ali Velika noč, saj takrat pojemo neprimerno več izdelkov iz bele moke. Božični piškoti in veliko mesnih jedi so pogosto vzrok za zaprtje.

Prebava zaprtje napenjanje...trajni uspeh pri zdravljenju kroničnega zaprtja bomo dosegli le z korenito spremembo prehrane. Uživati moramo več balastnih snovi in poti več tekočine. Vsekakor pa se moramo več gibati, saj s tem na naraven način pospešujemo prebavo in s tem tudi uravnavamo primerno telesno težo.

Zelo pomembno je da prisluhnemo svojemu telesu in nikoli ne potlačimo potrebe po izpraznitvi črevesja. Včasih je potrebno refleks za izpraznitev črevesja na novo pridobiti, ker postane naše črevesje leno. Pomaga če gremo takoj po zajtrku na veliko potrebo, čeprav ne čutimo močne potrebe.

Pogosto se s temi preprostimi vajami refleks ponovno pojavi, pomaga tudi če na tešče spijemo malo mlačne vode. Priporočljivo je tudi obnoviti črevesno floro, posebej če smo v zadnjem času uživali antibiotike ali sredstva za odvajanje. Tudi pred vsako shujševalno dieto je priporočljivo očistiti črevesje in razstrupiti organizem.

Prebava hrane – preprosti nasveti za boljšo prebavo

 • Za boljšo prebavo je zelo pomembno da pijemo veliko tekočine. vsak dan moramo spiti približno 2 litra vode ali čaja, lahko tudi zelenjavno juho. V naši prehrani naj bo veliko balastnih snovi, zelenjave, sadja in žit. Če imamo težave s prebavo, se nekaj časa izogibajmo hrani ki napenja, na primer zelju ali fižolu. 
 • Kadar smo zaprti in ali imamo leno črevesje, je preprosta rešitev kozarec mlačne vode na tešče.
 • Za preprosto čiščenje črevesja na tešče pojemo 2 jabolki. Neolupljena jabolka uravnavajo prebavo in lajšajo iztrebljanje blata. 

Kislo zelje, fige in slive 

 • Za boljšo prebavo in za učinkovito čiščenje črevesja moramo pogosto uživati kislo zelje, lahko si pripravimo tudi juho za čiščenje črevesja iz kislega zelja. 
 • Pri težavi lenega črevesja so učinkovito sredstvo tudi suhe fige in slive. Zvečer prelijemo 10 sliv in 1 figo s toliko vode da prekrijemo sadje. Mešanico čez noč namakamo in pred zajtrkom sadeže pojemo in popijemo tekočino v katerih smo jih namakali. 

Lena prebava – preprosti nasveti

 • Za spodbudo lene prebave si lahko pripravimo preprost prebavni napitek, ki ga spijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem. Kozarec mineralne vode pomešamo z majhnim kozarcem domačega slivovega soka, dodamo še 2 jedilni žlici mlečnega sladkorja. Mlečni sladkor vpliva na črevesne bakterije in veže vodo v črevesju. Čez vse skupaj spijemo še kozarec kefirja ali pinjenca.
 • Recept s koprivo za čiščenje črevesja: Liste mlade koprive prekuhamo v mleku in ga spijemo zjutraj na tešče. Kopriva v mleku bo spodbudila delovanje črevesja. 

Zdravilna juha za čiščenje črevesja

Za zdravilno juho s katero bomo očistili črevesje potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 čebula
 • strok česna
 • 2 žlici pšeničnega zdrobljenca
 • sesekljan peteršilj
 • jedilna žlica olivnega olja

Drobno sesekljano čebulo, stisnjen strok česna in dve jedilni žlici pšeničnega drobljenca kuhamo v 1/4 litra vode. Dodamo sesekljan svež peteršilj in jedilno žlico olivnega olja. Juho pojemo za zajtrk in s tem dobro prebudimo leno črevesje. 

Ali sadni in zelenjavni sokovi delujejo odvajalno?

Iztisnjeni sveži sokovi grozdja, pomaranč in drugega sadja in zelenjave ne odvajajo, pač pa celo zapirajo. Zato previdno z raznimi smutiji! Sadeže je potrebno pojesti z lupinami, saj te pospešujejo prebavo.

Če imamo poleg zaprtja tudi težave z vnetji prebavil, potem sadeže pretlačimo. Če sadje in zelenjavo pretlačimo, dovajamo balastne snovi na način ki prebavila manj obremenjuje.