lchf receptiLchf prehranjevanje temelji na dieti, kjer uživamo manj ogljikovih hidratov, ter več maščob in beljakovin. Pri tej dieti je najlepše to, da se nam ni potrebno odrekati hrani, saj lahko živila, ki so dovoljena, uživamo skoraj neomejeno. Preden se preveč navdušeno lotimo lchf prehranjevanja, se moramo dobro pozanimati, katera hrana je dovoljena in katera ne. Lchf recepti so lahko tudi enostavni, če diete ne preveč zakompliciramo.  Vsekakor je potrebno iz prehrane izločiti vse vrste krompirja, testenine in kruh.

 

Kot prepovedana hrana sledijo vse bele, škrobnate jedi z ogljikovimi hidrati, ki so bile do sedaj naša glavna hrana. Sliši se težko, od začetka verjetno tudi je, a rezultat je izguba kilogramov, urejena prebava in splošno boljše počutje.

 

Najboljši lchf recepti po našem izboru

 

Lchf recepti so sestavljeni iz hrane, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov.   Delimo jih na škrobnata živila, kamor spadajo kruh, testenine in krompir, ter na sladkorje ali fruktozo.

 

lchf kosilo

Nekatera živila z veliko vlakninami, prav tako vsebujejo ogljikove hidrate, vendar jih naš organizem prebavlja drugače in zato nimajo vpliva na krvni sladkor. Lchf prehranjevanje je primerno tudi za ljudi, ki so občutljivi na gluten. Seveda morajo biti še bolj pozorni na živila, ki morebiti vsebujejo gluten.

 

Predvsem je pri lchf dieti pomembno, da izbiramo raznovrstno hrano, da nam ne postane dolgčas. Poskusimo tudi uživati veliko hrane, ki spodbuja tvorbo dopamina. To je kemijska spojina, pravzaprav živčni prenašalec, ki je v naših možganih zadolžen za nagrajevanje. Kadar občutimo zadovoljstvo in užitek, je za to odgovoren dopamin, ki se prične sproščati v možganih.

 

lchf malica

 

Nizke ravni dopamina, lahko sprožijo apatijo ali depresijo, kar v času, ko se držimo diete in želimo shujšati, ni ravno rožnato počutje. Naš organizem proizvaja dopamin s pretvorbo tirozina, ki je izredno pomembna aminokislina.

Kaj ne sme manjkati v shrambi pri lchf dieti?

 

Ko pričnemo z dieto, si bomo verjetno pripravili lchf tedenski jedilnik in bomo hrano kupovali sproti, da bo vedno sveža in neoporečna.

 

Začimbe, olja, kise in ostale dodatke, pa si lahko naredimo na zalogo, da jih bomo imeli vedno pri roki. Izbiramo živila in zelišča, ki so bogata z aminokislino tirozin, da bodo pomagal pri sproščanju dopamina v telesu.

 

lchf obroki

 

Seznam živil, ki ne smejo manjkati v shrambi:

 

  • Gorčica, ki jo dodajamo k marinadam in polivkam, ter inčuni vloženi v olju. Dodamo jih lahko k pečenki, v razne polivke ali k solati.

 

  • Jušna osnova ali jušne kocke, ki si jih lahko v večji količini pripravimo  tudi sami in jih zamrznemo.
  • Več vrst naravnega kisa, kot je jabolčni kis ali vinski. Založimo se tudi s kislimi kumaricami, ki jih lahko v jeseni sami vložimo in jih uporabljamo celo zimo. (a)

 

lchf prehrana

  • Kokosova moka ima veliko vlaknin, je brez glutena in ne povzroča prehitrega dviga ravni sladkorja v krvi. Z  moko gostimo omake in jo uporabljamo namesto navadne pšenične moke.

 

 

  • Založimo se z oreščki, semeni, sojino omako, suhimi zelišči, suhimi gobami, morskimi algami in z raznovrstnimi začimbami. (b)

 

Naš izbor lchf juhe – špinačna juha s slanino in meto

 

 

V večji ponvi zavremo vodo, dodamo sol po okusu in nato v njej blanširamo 500 gramov mlade špinače, toliko časa, da ovene. Špinačo odcedimo, jo prelijemo z ledeno vodo in jo zopet odcedimo.

 

 

lchf prehranjevanje

Zavijemo jo v čisto krpo in iztisnemo odvečno vodo. Medtem na zmernem ognju stopimo 50 gramov masla, dodamo 250 gramov pancete narezane na koščke in jo popražimo. Ko slanina postane hrustljava, jo odstranimo in odcedimo na papirnati brisači.

 

lchf recepti kosilo

 

 

 

 

 

V kozico damo dve čebuli, narezani na kocke in jo pražimo deset minut. Nato dodamo še dva nastrgana stroka česna, dve kokošji jušni kocki in vse skupaj zalijemo z litrom vrele vode. Polovico kuhane špinače damo v mešalnik, dodamo 25 gramov sveže mete in 50 gramov kisle smetane.

 

 

lchf juha

Prilijemo še polovico jušne osnove in gladko zmeljemo. Juho lahko dodatno začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Postrežemo jo v ogretih skodelicah, na vrh položimo panceto, preostanek kisle smetane in nekaj kapljic olivnega olja. Dober tek!