Naš izbor lchf receptov brez ogljikovih hidratov

lchf recepti
NAJNIŽJA CENA LCHF PAKETOV! KLIKNI SLIKO!

Lchf prehranjevanje temelji na dieti, kjer uživamo manj ogljikovih hidratov, ter več maščob in beljakovin. Pri tej dieti je najlepše to, da se nam ni potrebno odrekati hrani, saj lahko živila, ki so dovoljena, uživamo skoraj neomejeno. Preden se preveč navdušeno lotimo. Lchf prehranjevanja, se moramo dobro pozanimati, katera hrana je dovoljena in katera ne. Lchf recepti so lahko tudi enostavni, če diete ne preveč zakompliciramo.

 

 Vsekakor je potrebno iz prehrane izločiti vse vrste krompirja, testenine in kruh. Kot prepovedana hrana sledijo vse bele, škrobnate jedi z ogljikovimi hidrati, ki so bile do sedaj naša glavna hrana. Sliši se težko, od začetka verjetno tudi je, a rezultat je izguba kilogramov, urejena prebava in splošno boljše počutje.

 

 

 

Najboljši lchf recepti po našem izboru

Lchf recepti so sestavljeni iz hrane, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov.   Delimo jih na škrobnata živila, kamor spadajo kruh, testenine in krompir, ter na sladkorje ali fruktozo. Nekatera živila z veliko vlakninami, prav tako vsebujejo ogljikove hidrate, vendar jih naš organizem prebavlja drugače in zato nimajo vpliva na krvni sladkor.

 

 

Lchf prehranjevanje je primerno tudi za ljudi, ki so občutljivi na gluten. Seveda morajo biti še bolj pozorni na živila, ki morebiti vsebujejo gluten. Predvsem je pri lchf dieti pomembno, da izbiramo raznovrstno hrano, da nam ne postane dolgčas. Poskusimo tudi uživati veliko hrane, ki spodbuja tvorbo dopamina. To je kemijska spojina, pravzaprav živčni prenašalec, ki je v naših možganih zadolžen za nagrajevanje. Kadar občutimo zadovoljstvo in užitek, je za to odgovoren dopamin, ki se prične sproščati v možganih.

 

Nizke ravni dopamina, lahko sprožijo apatijo ali depresijo, kar v času, ko se držimo diete in želimo shujšati, ni ravno rožnato počutje. Naš organizem proizvaja dopamin s pretvorbo tirozina, ki je izredno pomembna aminokislina.

 

 

Kaj ne sme manjkati v shrambi pri lchf dieti?

 

 

Ko pričnemo z dieto, si bomo verjetno pripravili lchf tedenski jedilnik in bomo hrano kupovali sproti, da bo vedno sveža in neoporečna. Začimbe, olja, kise in ostale dodatke, pa si lahko naredimo na zalogo, da jih bomo imeli vedno pri roki. Izbiramo živila in zelišča, ki so bogata z aminokislino tirozin, da bodo pomagal pri sproščanju dopamina v telesu.

 

 

 

lchf tedenski jedilnik
OSNOVNI PAKET ZA ZDRAVO KUHANJE! KLIKNI SLIKO! VSEBUJE TUDI KOKOSOVO MOKO!

Seznam živil, ki ne smejo manjkati v shrambi:

 

  • Gorčica, ki jo dodajamo k marinadam in polivkam, ter inčuni vloženi v olju. Dodamo jih lahko k pečenki, v razne polivke ali k solati.

 

  • Jušna osnova ali jušne kocke, ki si jih lahko v večji količini pripravimo  tudi sami in jih zamrznemo.
  • Več vrst naravnega kisa, kot je domači jabolčni kis ali vinski. Založimo se tudi s kislimi kumaricami, ki jih lahko v jeseni sami vložimo in jih uporabljamo celo zimo.

 

 

 

  • Kokosova moka ima veliko vlaknin, je brez glutena in ne povzroča prehitrega dviga ravni sladkorja v krvi. Z  moko gostimo omake in jo uporabljamo namesto navadne pšenične moke.
  • Založimo se z oreščki, semeni, sojino omako, suhimi zelišči, suhimi gobami, morskimi algami in z raznovrstnimi začimbami.

 

Naš izbor lchf juhe – špinačna juha s slanino in meto

 

V večji ponvi zavremo vodo, dodamo sol po okusu in nato v njej blanširamo 500 gramov mlade špinače, toliko časa, da ovene. Špinačo odcedimo, jo prelijemo z ledeno vodo in jo zopet odcedimo. Zavijemo jo v čisto krpo in iztisnemo odvečno vodo. Medtem na zmernem ognju stopimo 50 gramov masla, dodamo 250 gramov pancete narezane na koščke in jo popražimo. Ko slanina postane hrustljava, jo odstranimo in odcedimo na papirnati brisači.

 

 

V kozico damo dve čebuli, narezani na kocke in jo pražimo deset minut. Nato dodamo še dva nastrgana stroka česna, dve kokošji jušni kocki in vse skupaj zalijemo z litrom vrele vode. Polovico kuhane špinače damo v mešalnik, dodamo 25 gramov sveže mete in 50 gramov kisle smetane.

 

 

Prilijemo še polovico jušne osnove in gladko zmeljemo. Juho lahko dodatno začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Postrežemo jo v ogretih skodelicah, na vrh položimo panceto, preostanek kisle smetane in nekaj kapljic olivnega olja. Dober tek!

Nekaj zanimivosti o špinači

 

Recepti, ki vsebujejo špinačo so posebej priljubljeni med posamezniki, ki se držijo lchf diete. Špinača lahko uživamo surovo v solatah, lahko pa jo skuhamo in postrežemo kot prilogo. Posebej priljubljen je špinačni pire, ki ga lahko uporabimo kot osnovo za pesto ali razne omake. Špinača je primerna tudi kot nadev za mesne zavitke in kot dodatek testeninam.

 

 

100 gramov surove špinače vsebuje mnoge hranilne snovi:

 

  • običajno okoli 13 kalorij
  • beta karoten nas ščiti pred rakavimi obolenji in degeneracijo rumene pege
  • folat preprečuje slabokrvnost
  • zeaksantin in lutein preprečujeta nastanek raka debelega črevesja
  • vitamin C preprečuje nastanek osteoartitisa in nas ščiti pred kapjo

 

 

 

O špinači smo bili vedno prepričani, da je bogat vir železa. Seveda ga res veliko vsebuje, a prav tako vsebuje oksalno kislino, ki našemu organizmu omejuje vsrkavanje železa.

 

Kako shranjujemo in pripravljamo špinačo?

 

Svežo špinačo v vrečki hranimo v hladilniku, posebej v predalu za zelenjavo. Špinača se v hladilniku obdrži do štiri dni. Pred pripravo moramo špinačo dobro oprati.

 

Stebla obrežemo in liste položimo v hladno vodo. Narahlo jih z roko premešamo in jih poberemo iz vode. Špinačo kuhamo v vodi, ki je ostala od zadnjega pranja. Cele liste špinače blanširamo ali na hitro skuhamo, preden jo popečemo ali popražimo v malo olivnega olja.

 

Lchf recepti – pripravimo si domačo majonezo

 

domača majoneza lchf
ZA PRIPRAVO DOMAČE MAJONEZE LCHF UPORABIMO HLADNO STISKANO OLIVNO OLJE! PREVERI NAJNIŽJO CENO!

Domača majoneza lchf je nepogrešljiva pri lch prehranjevanju. Če jo pravilno fermentiramo, ostane sveža več mesecev in resnično nam ni potrebo kupovati industrijsko pripravljene majoneze. Pri pripravi domače majoneze, nam ostanejo beljaki, ki jih lahko uporabimo pri pripravi kakšnega drugega lchf recepta. Za približno pol kilograma domače majoneze, bomo potrebovali 15 minut in naslednje sestavine:

 

  • 2 rumenjaka ( jajca naj bodo iz proste reje in ogreta na sobno temperaturo )
  • 10 gramov dijonske gorčice
  • 360 ml hladno stiskanega olja – olivno olje, olje makadamije, avokadovo olje ali orehovo olje
  • 2 veliki žlici limoninega soka
  • 2 žlici domačega jabočnega kisa
  • 1/2 žličke morske soli
  • po želji 30 ml sirotke ali 3 probiotične kapsule

 

 

V večjo skledo damo dva rumenjaka in gorčico, ter vse skupaj dobro premešamo. Mešamo lahko z električnim mešalnikom alo z metlico za stepanje. Med mešanjem počasi dodajamo olje. Najprej samo nekaj kapljic, da se sestavine ne ločijo. Olje dodajamo toliko časa, da postaja mešanica podobna majonezi. Ves čas mešamo, toliko časa, da se vse sestavine med seboj povežejo in dobimo želeno gostoto. Vmešamo še limonin sok in domači jabolčni kis, majoneza se bo pri tem spremenila v svetlo rumeno. Dodamo še malo soli in če je majoneza preredka, dodamo še nekaj kapljic vode ali limoninega soka. Majonezo damo v steklen kozarec in jo postavimo v hladilnik, kjer se obdrži približno sedem dni.

 

 

V domačo majonezo lahko po želji dodamo tudi sirotko. Vmešamo jo v majonezo in damo v steklen kozarec, ki ga narahlo pokrijemo s pokrovom ali tkanino. Kozarec pustimo 8 ur na kuhinjskem pultu in kmalu se bodo aktivirali encimi, ki bodo ohranili majonezo svežo. Po osmih urah damo majonezo z dodatkom sirotke v hladilnik, kjer se bo obdržala do 3 mesece. 

 

 

V 15 gramih domače majoneze so naslednje prehranske vrednosti:

 

  • 0,1 gramov ogljikovih hidratov
  • 0,2 beljakovin
  • 12,5 gramov maščob
  • 111 kalorij

 

Kalorično razmerje makrohranil je 0% ogljikovih hidratov, 1% beljakovin in 99% maščob!

 

Lchf marmelada recept z malinami

 

Jagodičevje je vodilno sadje, ki je dovoljeno pri lchf prehrani. Recept za sočno in zdravo lchf marmelado je preprost in brez uporabe pektina. Malinova marmelada je tudi izredno hranljiva, predvsem zaradi vsebnosti vlaknin, beljakovin in maščobnih kislin omega 3, ki se nahajajo v semenih čije, ki jih dodamo v marmelado.

 

Sestavine za malinovo lchf marmelado:

 

  • 380 svežih malin ( lahko tudi zamrznjene)
  • 45 ml vod
  • 30 gramov naravnega sladila stevije
  • 1/2 žličke vanilje v prahu
  • semena čije

 

Maline pretlačimo z vilicami ali jih na hitro zmeljemo v mešalniku. Damo jih v večjo ponev in prelijemo z vodo. Počasi zavremo na zmernem ognju in kuhamo približno 3 minute. Nato maline odstavimo z ognja in dodamo naravno sladilo in vaniljo v prahu. Vse skupaj dobro premešamo in na koncu dodamo še semena chie. Dobro premešamo in pustimo stati 20 minut, da se marmelada zgosti in shladi. Marmelado preložimo v steklen kozarec, v hladilniku marmelada obstoji 1 teden.

 

Marmelada na porcijo vsebuje 4,9 gramov ogljikovih hidratov, 2,9 gramov vlaknin, 0,8 gramov beljakovin, 0,9 grama maščob in skupno 29 kalorij. Kalorično razmerje makrohranil je naslednje: 42% ogljikovih hidratov, 17% beljakovin in 41% maščob.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uporabljeno besedilo: lchf recepti, lchf prehrana, lchf juha